FRP-NEI: Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort mener Høyre bør søke mot sentrum, ikke til Frp. Foto:Terje Mortensen,VG

Lei av Syria-nei og tigger-krav: Høyre-ordfører vil droppe Frp

Tromsøs Høyre-ordfører kommer med følgende avskjedsmelding til kollegene: Dropp Frp!

  • Pål Ertzaas
  • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fire år gammel

Oppfordringen kommer i et oppsiktsvekkende innlegg på Nordlys' debattsider. Der skriver Høyre-ordførere rett ut:

«Jeg hører til dem som mener at vi i Høyre ikke skal lefle med den slags politikk. Jeg mener i det hele tatt at vi hverken på lokalt eller nasjonalt plan burde gå i koalisjon med Fremskrittspartiet. Det handler ikke om at jeg ikke har respekt for mine kolleger fra Fremskrittspartiet. Det handler rett og slett om at deres politikk og verdisyn er for langt fra mitt eget.»

Overfor VG utdyper ordføreren i byen som liker å kalle seg Nordens Paris:

– Langt fra mine verdier

– Dette var et svar på et innlegg fra en Høyre-kollega som mente vi skulle si opp avtalen med Sametinget, innføre lokalt tiggeforbud og si nei til syriske flyktninger. Men dette er politikk som allerede finnes, og den finnes i Fremskrittspartiet, men det er langt fra mine verdier, sier Hjort til VG.

Han går av som ordfører i høst etter et svært uvanlig nominasjonsmøte. Han sier han ikke har noe å utsette på samarbeidet med Frps varaordfører i Tromsø, men mener partiene står for langt unna hverandre både i lokalpolitikken og nasjonalt:

– Jeg registrerer at også sentrale talspersoner i Frp mener at regjeringssamarbeidet må tas opp til vurdering, og da synes jeg også vi i Høyre må kunne gi vår vurdering. Min personlige oppfatning er at Høyre heller bør søke mot sentrum, og samarbeide med Frp uten å være i en koalisjon, sier Hjort.

– Mener du dagens regjering med Frp i bør gå av nå?

– Nei, det er ikke en slik oppfordring. Men i den grad jeg skulle komme med en oppfordring for fremtiden, uten at jeg tror den vil veie tungt på vektskålen, synes jeg det ville vært interessant med en verdidebatt i Høyre om hvor man skulle gå videre nasjonalt og lokalt, og i den diskusjonen mener jeg vi bør bevege oss mot sentrum, sier Hjort.

Han har fått en storm av tilbakemeldinger etter innlegget i dag, både positive og negative. Selv beklager han timingen:

– Det eneste jeg er lei meg for er at jeg ikke visste at Høyre, Frp og KrF skulle ha pressekonferanse i dag om at man var enige om et nytt samarbeid. Det var dårlig timing, og det beklager jeg, sier Hjort.

Frps Christian Tybring-Gjedde lar seg ikke provosere av Hjorts utspill.

– Jeg kjenner ikke til hvilket verdisyn herr Hjort har, men det må være behagelig å ha et slikt perfekt selvbilde, skriver Tybring-Gjedde i en melding til Dagbladet.

Les også

Mer om

  1. Fremskrittspartiet (Frp)
  2. Høyre (H)
  3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Det trauste fremskrittet

  2. Siv Jensen med ultimatum til regjeringen: Vil ikke samarbeide uten flyktningkutt

  3. Intern strid om SD: Tybring-Gjedde krevde at Jimmie Åkesson skulle tale på Frps landsmøte

  4. Erna flørter med Senterpartiet

  5. Høyresidens snøfnugg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder