Og det kan være flere

Her er Oslos ulvevalper

På disse fotografiene skimter du sannsynligvis fire ulvevalper som er født i Østmarka tidligere i år.

  • Stella Bugge

Artikkelen er over seks år gammel

Bildet, som er tatt midt på natten 25. oktober, gir et unikt innblikk i hva som har skjedd etter at Fenris og Frøya etablerte seg et steinkast fra Norges hovedstad.

ØSTMARKFLOKKEN: Disse fire ulvene som holder til i Østmarka er sannsynligvis alle valper som er født i år.Foto: NORSK INSTITUTT FOR NATURFORSKNING

- De fire ulvene er trolig alle valper fordi de ser ut til å være omtrent like store. Vi kan likevel ikke utelukke at en av disse er tispa, siden store valper kan være på samme størrelse som en voksen tispe på den tiden av året, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

- En voksen hannulv er mye større, så vi hadde sett om det var han som var med på bildet, legger han til.

Ferske bilder

Bildet er tatt av et viltkamera tilhørende Norsk institutt for naturforskning (NINA)som har plassert ut mange kameraer i Østmarka for å teste ut en ny metode for å overvåke gaupe i snøfattige områder.

Filmen, som Rovdata har satt sammen av flere stillbilder, er tatt noen dager før, 29. september, og av et annet kamera. Man ser to ulver på filmen, og ekspertene mener det er snakk om to forskjellige ulvevalper.

- Vi har studert utseendet og fargetegning og vi tror begge er valper, sier Kjørstad.

Tidligere i høst kunne Rovdata bekrefte at det er født et kull med valper i ulveflokken. En videosnutt, også den fra et NINA-kamera, viste nemlig tre forskjellige ulver som går gjennom et skogsområde i Østmarka sent på kvelden den 4. september.

Se også filmen hvor Fenris og Frøya lusker rundt i dagslys.

Det var i januar i år at Rovdata kunne slå fast at et ulvepar hadde slått seg ned i Østmarka utenfor Oslo.

Den 28. april ble begge ulvene fotografert av et viltkamera, og i august ble både hannen og tispa i paret påvist gjennom DNA-analyser av ulveskit som Rovdata utførte.

Usikkert hvor mange

- Det er fortsatt usikkert hvor mange valper som er født i Østmarka i vår, men det vil vi få mer svar på når snøen kommer og dyrene setter spor etter seg, sier Kjørstad.

Ulv i Skandinavia får valper i slutten av april eller mai, men det er vanskelig å finne spor i barmarksesongen. Valper blir derfor først påvist etter at snøen har falt.

Stortinget har, ifølge Rovdata, bestemt at det skal fødes tre kull med ulvevalper i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge hvert år.

Så langt i år er det påvist ett ulvekull i Slettåsreviret nord i Hedmark fylke og ett i Østmarka.

Mer om

  1. Miljøvern
  2. Dyr

Flere artikler

  1. Her er ulvevalpene i Østmarka

  2. Østmarka-ulven Fenris har fått valper

  3. Rekordmange ulver født i Norge i vinter

  4. Unike opptak av jervfamilie

  5. Genetisk viktig ulv skutt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder