ÅSTED: Hege Opøien (lite bilde) ble funnet død i andre etasje i sin bolig på Orkanger 23.juni i år. Foto Privat/Thor Nielsen, VG.

Fikk 16 års fengsel for drap på samboeren

TRONDHEIM (VG Nett) Et lydopptak av Hege Opøiens (46) dødskamp var et sentralt bevis da samboeren i dag ble dømt til 16 års fengsel.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Opøien ble funnet død i brannruinene av sitt hjem på Orkanger 23. juli i år.

«Du er et svin». «Brenn i helvete», ble det ropt fra tilhørerne i Sør-Trøndelag tingrett da den dømte ble ført ut av retten etter dagens domsavsigelse.

«Brenn i helvete selv!», ropte den dømte tilbake.

Nektet

Den 42-årige asylsøkeren har hele tiden nektet for å ha drept samboeren. Men retten legger stor vekt på dommeravhøret med parets ni år gamle datter som hadde sett faren trekke samboeren etter bena inn på soverommet.

Faren hadde forklart dette til datteren med at moren var full, og at han måtte hjelpe moren til sengs.

Siste ord på telefon

Retten legger også til grunn et lydopptak av Hege Opøiens dødskamp ble overført direkte til morens personsvar på mobiltelefonen.

Lydopptaket ble spilt av i retten, og en kunne da høre at drapsmannen sier «bitch» flere ganger. På opptaket utrykkes også det som høres ut som «We shall all die» eller «You both shall die».

- Et au og et klynk var Opøiens siste ord, slo tingrettsdommer Bjørn Berg fast, da han leste opp dommen i dag.

Jubileum

Kvelden før brannen hadde Opøien vært på en gjenforeningsfest med klassekamerater fra ungdomsskolen, som hun hadde vært med å arrangere festen. Vitner har i retten fortalt at avdøde hadde kranglet på telefon med samboeren mens hun var på festen.

Omtrent klokken 0500 lørdag ble Opøien fulgt hjem av venner.

Ikke lenge etter vennene hadde skilt lag med henne, var tomannsboligen i full fyr. Etter at brannen var slukket ble den omkomne funnet i husets andre etasje. Allerede på kvelden samme dag ble

nordafrikaneren siktet for drap.

Trusler på svarer

Ifølge tiltaltes forklaringer lå han på sofaen og ventet på samboeren da hun kom hjem. Bare en halv times tid etter at Opøiens venner hadde forlatt henne utenfor huset, ringte hun til sin mors mobiltelefon. Moren svarte ikke, så samtalen ble satt over til personsvar. Meldingen som da gikk inn på morens personsvar ble et sentralt bevis i retten.

Aktor: Per Morten Schjetne. Foto, Thor Nielsen, VG

Aktor, statsadvokat Per Morten Schjetne, mente også at det var forløpet til drapshandlingen som gikk inn på personsvareren.

42-åringen nektet imidlertid for at det var hans stemme de hørte. Da aktor lurte på om det var flere til stede i huset, og hvem det kunne være, svarte han:

- Jeg vet ingenting jeg.

Retten slå imidlertid fast at det bare er en teoretisk mulighet for at det var andre enn drapsmannen som høres på svareren.

Søster fikk sjokk

Den første som hørte den dramatiske personsvarmeldingen var Hege Opøiens 31 år gamle søster.

- Han har drept henne, var det første jeg sa, forklarte hun da hun vitnet i retten.

Før dette hadde moren kommet med sin telefon til henne, og spurt om 31-åringen ville spille av samtalen.

- Det er det verste jeg har gjort, for der hørte jeg søsteren min bli drept. «Han har drept henne», var det første jeg sa. Jeg måtte bare slå av. Det var så grusomt, forklarte 31-åringen.

Flere liv i fare

Aktor hadde lagt ned påstand om 16 års fengsel. I sin prosedyre vektla Schjetne at drapet normalt ville gitt 12 års fengsel. Men den dømte hadde etter drapet hadde startet en brann i den hensikt å skjule sin forbrytelse, og denne brannen satte flere menneskeliv i fare.

Derfor mente han at straffen burde forlenges med fire år i forhold til det den ellers ville ha vært.

Kriminelt forsett

Retten mener også at det er bevist ut over rimelig tvil at drapsmannen tente på huset for å skjule drapet.

- Dette viser et alvorlig kriminelt forsett. Og det satte andres liv i fare. Det utgjorde en betydelig risiko for hans egne to barn. Opøiens eldste datter og hennes mindreårige barn og samboer som bodde i den andre delen av huset, konkluderte retten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder