GLEDER SEG: Haji Wila Yat-Hussain som VG snakket med i Central Jam-e-moskeen på Grønland mener årets fredspris er spesielt viktig for kvinner. Foto:Mattis Sandblad,VG

Norske muslimer hyller Malala:  - Vi trenger jenter som henne

GRØNLAND (VG) Ved Central Jam-e-moskeen i Oslo er de svært godt fornøyde med at en ung muslimsk kvinne har vunnet Nobels fredspris.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Malala er en modig jente, slår Haji Wila Yat-Hussain fast.

– Hun vil tjene folket, og spesielt kvinner. Det tror jeg hun vil lykkes med. Vi trenger jenter som henne, sier han når VG stikker innom Central Jam-e-moskeen på Grønland i Oslo fredag ettermiddag.

Alle vi møter der har fått med seg at Nobels fredspris i dag ble tildelt pakistanske Malala Yousafzay (17) - som er den yngste vinneren av prisen noensinne. Hun fikk prisen sammen med indiske Kailash Satyarthi.

BAKGRUNN:Her er Nobelkomiteens begrunnelse

– Her i Norge er det bra, men mange kvinner har ikke så gode vilkår i Pakistan, India og så videre. Vi må hjelpe dem, og det kan utdanning gjøre. Jeg liker spesielt godt det hun sier om å gå fremover, sier Yat-Hussain.

Spaltist og tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn, Mohammed Usman Rana mener det er helt riktig å gi prisen til 17-åringen.

– Har stor troverdighet

– Denne prisen gir et sterkt signal om at ordets kraft er enorm og den viser at selv unge mennesker kan utgjøre en stor forskjell. Det er unikt at en ung kvinne som Malala, som tydelig har islamsk og pakistansk kultur som referanseramme vinner. Hun er ingen opprører, forankrer seg i islam og pakistansk og snakker et språk som veldig mange muslimer og pakistanere kan forholde seg til. I tillegg er hun tydelig motstander av amerikanske droneangrep, noe hun mener nærer terrorismen. Dette formidlet hun til Obama da hun møtte ham. Derfor har hun stor troverdighet blant muslimer, sier Rana til VG.

Han er likevel kjent med at det finnes stemmer som er kritiske til den unge kvinnen i Pakistan.

POSITIVE: Ved Central Jam-e-moskeen er alle, også imamen enige om at valget av årets fredsprisvinnere ikke var spesielt overraskende, men høyst gledelig. Foto: Mattis Sandblad/VG Foto:Mattis Sandblad,VG

– I Pakistan er det lite motstand mot hennes kamp for jenters rett til utdanning. Noen er imidlertid redd for at hun skal bli omgjort til et symbol for Vesten, men det er en fallgruve Malala sannsynligvis er klar over. Pakistanere er opptatt av å beholde henne som et pakistansk og muslimsk forbilde. Jeg tror også at det er viktig for henne, fordi hun selv er veldig tydelig snakker ut fra det perspektivet. Hennes fremste støttespiller, faren Ziauddin Youaafzai, er også en dedikert muslim og en stolt pakistaner, sier Rana.

Samtidig opplever at han gleden er stor i Pakistan, som i dag fikk sin første fredsprisvinner og sin andre nobelprisvinner.

GLAD: Asif Ali er begeistret for dagens fredspristildeling. Foto: Mattis Sandblad/VG Foto:Mattis Sandblad,VG

Høyre-politiker Afshan Rafiq som har møtt den pakistanske fredspirsvinneren flere ganger og er blitt imponert.

– Dette er et veldig sterkt signal til hele verden når det gjelder jenter og utdanning, og hun kommer til å sette dette på dagsorden. Bare i Pakistan er det tre millioner jenter som ikke har utdanningsmuligheter. Dette er bare de offisielle tallene - mørketallene er mye større, sier Rafiq til VG.

Han mener Malala virkelig fortjener prisen.

– Klarer vi å utdanne én kvinne, utdanner vi en hel familie. Utdanning betyr mye for kvinners helse og selvstendighet. Dette er ikke en pris til henne alene, men til alle jentene i verden som ikke har muligheten til å få seg utdannelse, men som kjemper en kamp hver eneste dag, hvor enn de er i verden, sier Rafiq til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder