HAR MED MOBILEN: Trine Skei Grande er sjelden langt unna mobilen sin. Hun synes avsløringen av de falske basestasjonene som gir mulighet for overvåking ved Stortinget, er grovt. Her er hun avbildet under en demonstrasjon mot IS som ble avsluttet foran Stortinget. Foto:Trond Solberg,VG

Regjeringens forholdsregler mot overvåking: Vil unngå avlytting - møtes uten mobiler

Kan også bruke kryptert samband ved behov

Stortingspolitikere opprørt over overvåkningsavsløringen

- Dette er veldig grovt, sier Skei Grande (V)

Regjeringens medlemmer legger ofte igjen sine
smart-telefoner utenfor møtelokalene. Helt siden Kjell Magne Bondeviks tid som statsminister har dette vært vanlig rutine for å unngå overvåking.

VG kjenner til at regjeringens medlemmer legger igjen mobiltelefonene sine utenfor møtelokalet når det holdes regjeringskonferanse og i forbindelse med andre viktige møter.

- Dersom det er spesielt viktige møter legger vi igjen mobiltelefoner og nettbrett utenfor møtelokalet, sier justispolitiker Kjell Ingolf Ropstad i KrF til VG.

Les også:Aftenposten avslørte hemmelige IMSI-catchere

Han møter regjeringens medlemmer jevnlig som sentral politiker i et støtteparti for Høyre/Frp-regjeringen. Muligheter for å avlytte smartelefonene via mikrofonene på disse, skal være grunnen til at mobiler og nettbrett skal legges igjen utenfor møtelokalet.

AVVENTER: Erna Solberg avbildet på statsministerens kontor som ligger i tilknytning til statsministerboligen i Parkveien i Oslo sentrum. Hun har foreløpig ikke kommentert overvåknings-avsløringen. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

- Ubehagelig

Ropstad synes det er ubehagelig at det er media og ikke myndighetene som har oppdaget det nye overvåkningsutstyret som kan fange opp mobiltrafikk like ved Stortinget, Slottet, statsministerens bolig i Parkveien og departementene.

OPPRØRT: Stortingsrepresentsant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) synes det er ubehagelig at det ikke er myndighetenes egne organer som har oppdaget IMSI-catcherne sentralt i Oslo. Her er Ropstad avbildet i Grønnegata like i nærheten av en av de oppdagede falske basestasjonene. Foto:Frode Hansen,VG

- Dette er en veldig alvorlig sak. Jeg er opprørt, selv om jeg ikke er veldig overrasket. Vi er jo blitt advart mot dette. Men når det først blir oppdaget, så er det jo overraskende at det er Aftenposten som gjør det, sier Ropstad til VG.

Venstres leder Trine Skei Grande sier at oppsporingen av de falske og hemmelige basestasjonene i Oslo sentrum er alvorlig, men ikke overraskende.

- Dette er dessverre ikke uventet. Men det er veldig grovt. Det bør gi oss en oppvåkning om at vi ikke bare bør fokusere på IS og fremmedkrigere og den typen saker. Det er nok også en god del andre prosesser og beslutninger som fortjener oppmerksomhet, sier Grande til VG.

Forholdsregler varierer

Hun bekrefter opplysningene om at regjeringen verner seg mot avlytting og overvåkning ved at regjeringens medlemmer ikke tar med seg mobilutstyr inn i møterom. Men samtidig sier hun at det ikke er vanlig å legge fra seg denne typen utstyr når hun for eksempel møter Frp-lederen, statsministeren og KrFs leder til mer uformelle møter og samtaler.

- Både Regjeringen og Justisdepartementet har gode rutiner mot overvåking og avlytting. Men det må samtidig gå an og leve vanlige liv selv med slike muligheter som finnes for overvåking i dag, sier Grande til VG.

I biografien om Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre skriver forfatterne Erik Aasheim og Nina Stensrud Martin: "Før Jonas, som alle andre ministre kunne gå inn på en regjeringskonferanse, måtte han ta en gul lapp, skrive navnet sitt og feste den på mobiltelefonen. Ladere lå klare. Statsrådene kan verken sjekke epost, sms eller tvitre under møtene. Telefonene måtte allelegge fra seg i en boks utenfor. Det skyldes frykt for avlytting," heter det i boken.

På vei inn til regjeringens møterom på Statsministerens kontor blir alle statsrådene screenet, og det piper om noen ikke har lagt fra seg mobiltelefonen.

Kryptering

Det skal også være muligheter for- og praksis i en del tilfeller at mobiltrafikk krypteres til og fra sentrale personer i regjeringsapparatet.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) gikk lørdag formiddag ut og understreket at mobilbrukere bør ta forholdsregler ved bruk av mobiltelefon.

– Ikke snakk sensitivt i telefonen, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til NTB.

Alsén sier at det ikke er ukjent for PST at det kan foregå ulovlig overvåking av mobiltrafikk i Norge og Oslo, men vil ikke kommentere de konkrete avsløringene til Aftenposten lørdag. Der kommer det fram at det er utplassert mobilovervåkingsutstyr ved de fremste myndighetsinstitusjonene i hovedstaden; Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Stortinget og i regjeringskvartalet.

Forebyggende

– Det kan være ulike aktører som har interesse av å gjøre dette, både fremmede stater og private aktører. Vårt formål er å jobbe forebyggende, slik at de som kan bli utsatt for dette, reduserer sin egen sårbarhet, sier hun.

– Hvis du for eksempel skal gi sensitiv informasjon videre, så ikke gjør det på telefon, konkretiserer Alsén.

Allerede i 2000 ble det kjent at daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere justisminister Odd Einar Dørum beordret demontering av mobiltelefoner da følsomme politiske spørsmål skulle diskuteres i den borgerlige regjeringen.

- Når politiets overvåkingstjeneste gir råd om at GSM-telefoner kan avlyttes, så følger vi rådene. Noe annet ville både være dumt og uansvarlig, sa tidligere justisminister Odd Einar Dørum den gang.

Han viste til at overvåkningspolitiet og den svenske overvåkingssjefen hadde uttalt at det ikke holdt å slå av mobiltelefonen for å sikre seg mot avlytting. Han ønsket ikke uttale seg om hvem han fryktet avlytting fra.

Avlyttingssikre telefoner

I 2002 ble det også kjent at Bondevik-regjeringen bestilte 1000 avlyttingssikre mobiltelefoner fra den svenske telefonleverandøren Sectra til 40 millioner kroner.

Brukergruppen den gang var nøkkelpersonell i Forsvaret, regjeringsmedlemmer og deres sikkerhetstjeneste.

Også den nåværende regjeringen skal muligheter til å kryptere sin mobiltrafikk, kjenner VG til.

Det har foreløpig ikke lyktes VG å få noen i regjeringsapparatet eller statsministerens kontor til å kommentere Aftenpostens avsløring i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder