FOR UNGDOM: Denne nettsiden har en spalte hvor ungdom får svar fra fagfolk på spørsmål om kropp og sex. Foto: Skjermbildeguttogjente.no,

Nettside for ungdom: «Bedre å leve alene enn i et homofilt forhold»

Frelsesarmeen trakk seg som støttespiller - var misfornøyd med svarene

Medieviter: Helsetilsynet bør vurdere rådene til ungdom

I spørrespalten til guttogjente.no får usikre ungdommer til svar at homofili er galt og at onani er en form for rusmiddel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den kristne ungdomsnettsiden har en egen spalte, der unge lesere får svar på spørsmål om kropp, sex, forhold og identitet.

«Det er bedre å leve alene enn å gå inn i et romantisk og seksuelt forhold til en person av samme kjønn», får ungdommer som er usikre på sin seksuelle legning til svar.

Fagrådet, som består av helsepersonell, begrunner det med at de ser på ekteskapet mellom en mann og en kvinne som den eneste riktige rammen for seksuelt samliv.

Frelsesarmeen, som står oppført som en av de 15 organisasjonene bak nettsiden, har nå trukket seg som støttespiller.

– Styret for Frelsesarmeens barn og unge drøftet dette støttemedlemskapet på et møte i august. De syntes det var vanskelig å stille seg bak svarene, og valgte derfor å ikke fornye. Dette ble også meddelt guttogjente.no, skriver kommunikasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen til VG.

Basert på tro

Noen av svarene spørsmålene på nettsiden får er følgende:

Jente (18): «Er det galt å bli forelsket i en annen jente? Hva hvis jeg aldri slutter med å bli det? Jeg har hørt at det går an å bli kurert fra å være lesbisk, kanskje det er løsningen? Er litt bekymret i hvert fall».

I deler av svaret fraråder de alle å gå inn i et homofilt forhold:

«Vi vil ikke råde noen til å gå inn i et homoseksuelt eller lesbisk forhold, selv om de er forelsket».

Foto: Skjermbilde:guttogjente.no,

«Man kan få et godt liv uten å bli sammen med den man er forelsket i».

Gutt (15): «Jeg er en 15 år gammel gutt som er veldig forelsket i en annen gutt. Vi har det utrolig kjekt sammen, og jeg kjennes meg fantastisk lykkelig når jeg er med han. Har aldri følt noe lignende. Men er veldig redd for hva jeg kan gjøre og om dette er rett? I så fall, hvordan går jeg frem for å fortelle han at jeg er forelsket i han og virkelig vil være med han?»

Deler av svaret: «Du synes kanskje dette er merkelig, men vi tror faktisk at det på sikt er bedre å leve alene enn å gå inn i et romantisk og etter hvert seksuelt forhold til en person av samme kjønn».

Foto: Skjermbilde:guttogjente.no,

En gutt på 16 år forteller at han lenge har kjempet mot legningen sin, men nå har akseptert at han er homofil.

Han får til svar at noen mennesker opplever at deres seksuelle orientering endrer seg i løpet av livet. Og at «Bibelen er helt tydelig på at det ikke er bra for oss å fantasere om seksuelle forbindelser og handlinger utenfor ekteskapet mellom mann og kvinne».

Foto: Skjermbilde:guttogjente.no,

Foto: Har du innspill? Kontakt VGs oppvekstjournalister,

I en av artiklene publisert på siden, sammenligner rådgiverne onani med et rusmiddel. «Det er ikke sunt å gi onani en stor plass i livet», skriver de.

«Onani kan fungere som en sikkerhetsventil for seksuelle følelser. Men nettopp på grunn av de sterke følelsene kan onani også bli en uvane. Hvis vi stadig dyrker de seksuelle følelsene kan onani bli et slags rusmiddel» får de unge lese.

Undrende helsesøstre

Leder for landsgruppen av helsesøstre i Sykepleierforbundet, Kristin Sofie Waldum, representerer en yrkesgruppe som er vant til å svare på spørsmål fra ungdom. Hun stiller seg undrende til flere av svarene som gis av guttogjente.no.

– Vi i Landsgruppen av helsesøstre stiller oss spørrende til fagrådets rolle i forhold til dette nettstedet. Hvilken faglig kompetanse ligger bak de moralske rådene, spør Waldum. Hun minner om at i de yrkesetiske retningslinjene for helsesøstre og sykepleiere så skal virksomheten være kunnskapsbasert.

– Helsesøstre skal møte ungdom åpent og uten fordømmelse, der de er. Vi forholder oss til norsk lov og faglige anbefalinger. Det betyr at vi veileder ungdommen i deres egen refleksjon rundt egne valg og grenser i forhold til helse og seksualitet, sier Walnum.

Hun legger til at helsesøstrene er spesielt opptatt av å ivareta sårbare grupper som lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle ungdommer som er mer utsatt enn andre i forhold til å utvikle psykisk uhelse.

– Har faglig og teologisk kompetanse

– De som svarer på spørsmål har både faglig og teologisk kompetanse, og alt som ligger ute er godkjent av fagrådet vårt, sier styreleder Kenneth Foss, daglig leder i Indremisjonsforbundet-Ung.

LEDER: Styreleder Kenneth Foss er daglig leder i Indremisjonsforbundets barne- og ungdomsorganisasjon. Foto:imf-ung.no,

Pressekontakten bak nettsiden guttogjente.no er ikke tilgjengelig, og styrelederen sier at de ikke har mulighet til å svare på flere spørsmål fra VG. Nettredaktøren skriver i en e-post at hun ikke svarer på mediehenvendelser, og helsesøsteren i fagrådet henviser til styret.

Spørsmålene som VG stiller – blant annet om unge mennesker fortjener faglige svar som ikke er basert på en tro, – om svarene bidrar til at homofili forblir et tabu, og om de mener homofili er noe som går over, svarer de ikke på.

Teolog Espen Ottoson i Norsk Luthersk Misjonssamband er en av fire medlemmer i fagrådet for nettstedet. Han liker svarene på nettsiden.

– Vi er glade for guttogjente.no. Synes svarene er gode. De begrunnes i en klassisk, kristen samlivsetikk. Men vi er alltid åpne for å tenke at svar kan forbedres, sier teolog og informasjonsleder Espen Ottosen.

Overlege Sven Weum, som sitter i fagrådet for guttogjente.no, sier til VG at han ikke svarer på mediehenvendelser om nettstedet.

Provoserende

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) er provosert av svarene nettstedet gir de spørrende ungdommene. Trettebergstuen er selv homofil og opptatt av unge homofiles levekår.

SKUMMELT: Anette Trettebergstuen mener rådene fra guttogjente.no kan være skadelige for unge mennesker. Foto:Krister Sørbø,VG

– Nettsiden gir råd som kan være skadelige for unge som lurer på ting rundt sin seksuelle legning. De som svarer på de unges spørsmål gir inntrykk av at dette er faglige svar så lenge det er et medisinsk råd tilknyttet nettstedet. Jeg vil si en del av de svarene jeg har sett er helseskadelige for unge som lurer på ting, sier Trettebergstuen.

– Hvordan tror du at disse svarene kan bli oppfattet av en kristen 15-åring som vet – eller lurer på om han er homofil?

– Noen av dem som henvender seg ser nok på nettstedet som en bærer av sannhet – med både kristne og medisinskfaglige personer som legitimerer veiledningen. Mange tar nok disse svarene på alvor. Jeg synes det er skummelt, svarer Trettebergstuen.

Hun er ikke overrasket over at deler av Kristen-Norge mener det som fremgår av svarene, men at det er noe annet å henvende seg til sårbar ungdom på denne måten.

Må ikke undertrykke seg selv

Medieviter Anders S. Løvlie, som jobber på IT-Universitetet i København, har selv en oppvekst fra et kristent konservativt miljø. Han mener spørrespalten burde meldes til Statens helsetilsyn.

– Sunt folkevett tilsier at disse rådene går milevis ut over det en lege har faglig dekning for. Derfor mener jeg Helsetilsynet burde gå gjennom rådene på nettstedet og vurdere om virksomheten til det faglige rådet er i tråd med det etiske regelverket for helsearbeidere.

– Dette er ikke noe smalt, lite nettsted. Men en ungdomstjeneste fra 15 kristne organisasjoner. I Kristen-Norge er dette en relativt stor satsing som ble lansert som et alternativ til sekulære rådgivningstjenester, påpeker Løvlie.

Han er enig med Trettenbergstuen.

– Det som først og fremst er provoserende er at de kristne organisasjonene påberoper seg å forkynne sannheten, mens det de i realiteten gjør er det motsatte. Denne typen rådgivning er en indirekte form for løgn. Er det bedre å bryte det åttende bud – om ikke å tale sant – enn det sjette, som handler om sex?

Han mener det alvorligste er samrøret mellom helsepersonalet i nettsidens medisinske faglige råd og de kristen-baserte rådene til unge mennesker.

– Hva gjør det med seksualiteten til en jente når hun som 13-åring får høre at den beste måten å forholde seg til seksuelle tanker er å undertrykke dem så godt hun bare kan? Eller hvordan er det for en ung homofil å få høre at det beste han kan gjøre er å bekjempe de syndige følelsene sine og satse på å leve alene resten av livet?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder