Fortsatt 28.000 uten strøm

Kraftselskapene i ferd med ryddejobb

«Nina» har roet seg, men fortsatt er mer enn 28 000 husstander strømløse. Alle kraftselskapene sier de vil ha store styrker ute søndag for å få strømnettet i drift.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) meldte i går kveld at det klokken 22 var 67 100 strømkunder som fortsatt var uten strøm. Det utgjorde i overkant av 154.300 personer. De fleste var på Vestlandet, men også lenger øst hadde nettselskaper problemer.

Klokken 10 i formiddag viste en ny oversikt at 28 600 fortsatt var uten strøm. Det tilsvarer rundt 65 800 personer, skriver NVE på sine nettsider.

«Nina» var en godt varslet storm. Kraftselskapene hadde kalt inn ekstra mannskaper, og var i gang med feilretninger allerede da ekstremvære avtok sent i går kveld.

– Det er vårt inntrykk at nettselskapene har vært rustet for dette ekstremværet og at de følger opp med informasjon til sine kunder via ulike kanaler, sier Ingunn Åsgard Bendiksen, direktør for tilsyn og beredskap i NVE.

Del dine bilder fra stormen og se andre VG-leseres bilder her

Selv om mange feil ble rettet allerede natt til søndag, måtte kraftselskapene trekke inn mannskaper for hvile i natt. Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) meldte på sine nettsider at klokken 07 i dag tidlig var det fortsatt 18 000 kunder uten strøm. Når «Nina» herje på det verste hadde de nesten dobbelt så mange husstander uten strøm.

Tre timer senere melder BKK at det er fortsatt i overkant 17.000 av våre kunder som er uten strøm.

– Uværet lørdag ettermiddag og kveld har ført til store skader. Trær har blåst over linjenettet og noen steder har linjer og stolper blåst ned. I mange områder er det derfor et omfattende arbeid som må gjøres for å få strømmen tilbake, men alt tilgjengelig mannskap er i full gang med feilsøk og feilretting. En del kunder må likevel belage seg på at det kan ta tid å få strømmen tilbake.

Nordhordland er mest berørt og hele Austrheim og Fedje er strømløse. I tillegg er også store deler av Meland uten strøm. Disse områdene vil bli prioritert. I tillegg er det fortsatt flere feil i Fana, Sund, Os, Osterøy og Samnanger, skriver BKK på sin Facebook.

Advarer

I dag vurderer selskapet å fly over nettet for å skaffe seg oversikt over trær som har blåst over linjenettet. Samtidig advarer BKK folk om å nære seg trær som ligger over linjene.

– Ser du trær over linjen eller ledninger i bakken kan disse kan være strømførende, advarer de, og ber kunder kontakte dem telefon 05 123 eller BKKs Facebook side.

Haugaland kraft hadde klokken 08 søndag 4 000 kunder uten strøm, og ba sine kunder være tålmodige.

«Kjære kunder. Vi jobber under vanskelige forhold og på et tidspunkt må mannskapene våre hvile. Vi vil ha noen som fortsetter utover noen timer, men de fleste vil nå etter hvert bli sendt hjem for å gjenoppta feilrettingen i morgen tidlig», meldte selskapet på sine side like før midnatt.

Da det lysnet tok de fatt på jobben med å rette feil på fem høyspentlinjer.

Også i Agder-fylkene rammet «Nina» strømnettet. Agder Energi Nett meldte før midnatt at det var 11.000 kunder knyttet til deres nett som var strømløse. Mange av disse hadde vært uten strøm siden midt på dagen lørdag.

– For oss er det viktig å sørge for at disse får strømmen tilbake. Vi setter pris på den tålmodighet mange viser, og kommer tilbake med mer informasjon om feilretting og strømsituasjonen, var det siste selskapet har opplyst om situasjonen.

Togtrøbbel

Flere togstrekninger måtte stenges lørdag kveld, men søndag morgen går de aller fleste togene som normalt.

Jernbaneverket har hatt nok å stri med mens ekstremværet Nina har feid over landet.

– Det har vært en hektisk natt for våre mannskaper, sier pressevakt i Jernbaneverket Kjell Bakken til NTB søndag morgen.

Men de aller fleste problemene ser ut til å løse seg. Ved 9-tiden var det kun Bergensbanen som fortsatt hadde problemer. Mellom Fagernut og Myrdal har det gått et snøras som har ødelagt noen master, opplyser Bakken.

Også mellom Hallingskeid og Finse er det stengt på grunn av feil på strømtilførselen. Det er ikke kjent hvor lang tid det vil ta før feilen blir utbedret, opplyser Jernbaneverket på sine nettsider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder