Tror terror kan bidra til flere radikaliserte på sikt

Avfeier trussel om at Norge er neste mål

Antall terrorforsøk har ikke økt over tid i Europa

DREPTE TERRORISTEN: Slik så det ut da politiet aksjonerte mot terroristen som tok gisler i en kosher-butikk i Paris fredag. Foto:Gabrielle Chatelain,Afp

Slik vurderer ekspertene terrortrusselen

PARIS / OSLO (VG) – Jeg har aldri sett et terrorangrep som har blitt annonsert på internett først, sier forsker og ekspert på voldelig islamisme om terrortruslene mot Norge og Danmark.

 • Morten S. Hopperstad
 • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over fem år gammel

Forsker og spesialist på voldelig islamisme, Thomas Hegghammer, sier til VG at terrorangrepene i Frankrike alene ikke endrer trusselbildet i Europa.

– En generell feil mange gjør er å lese for mye ut av enkelthendelser. Etter 22. juli var det ikke måte på hvor mye folk skulle spekulere på hva det betydde eller fortalte oss om det norske samfunnet, som om enkelthendelser sier alt om det store bildet. Det gjelder her, også, sier Hegghammer.

Han er denne helgen i Paris, som denne uken har opplevd to terroraksjoner.

Fredag ble brødrene Kouachi drept etter å ha forskanset seg i et trykkeri, to dager etter de drepte tolv personer da de angrep redaksjonslokalene til det satiriske ukebladet Charlie Hebdo.

Torsdag skal Amedy Coulibaly først ha drept en politikvinne, før han fredag tok gisler i en butikk i Paris. Fire av dem ble drept, før Coulibaly selv ble skutt og drept av politiet.

Hegghammer understreker at det har vært mange forsøk på terroraksjoner i Frankrike, både aksjoner som har lykkes og mange avvergede angrep.

– Det har vært ganske mange av dem det siste året. Så aktivitetsnivået er åpenbart høyt, sier Hegghammer.

TERRORFORSKER: Thomas Hegghammer er ekspert på voldelig islamisme ved Forsvarets Forskningsinstitutt. Her i Paris lørdag. Foto:Atle Jorstad,VG

Tror ikke på Norge-trussel

Han har liten tro på meldingene om at Norge og Danmark er neste mål, etter at det ble oppdaget slike meldinger på et nettforum.

– Jeg har aldri sett et terrorangrep som er blitt annonsert på internett først. I ti-femten år har jihadister truet på nett med alle mulige aksjoner i forskjellige land. Uten at de konkrete scenarioene man har truet med har materialisert seg. Om man er interessert i å få det til, holder man det hemmelig til siste stund. Marginene er så små, og det er vanskelig å få det til, sier Hegghammer.

Han mener terrorister ikke vil risikere noe ved å varsle det på nettet.

– Jeg tror at om trusselen ligger på nett, er det ikke så farlig. Men det er viktig å se konteksten, som er at Skandinavia generelt står overfor en større trussel enn før, på grunn av fremmedkrigerne, krigen mot IS og det at IS åpenbart har en del støtte, inkludert i Norge, sier terrorforskeren.

Hegghammer sier at hyppigheten av aksjoner går i bølger, men at det er vanskelig å se noen ny trend.

– Antallet aksjoner, både avvergede og utførte, har vært ganske stabilt de siste seks-syv årene i Europa. Erklæringen fra IS-ideologen Hadnani, hvor han ba sympatisører angripe vestlige mål, var imidlertid litt urovekkende med tanke på trusselen. I etterkant kom det en del aksjoner, mange avverget, og så må man se fremover om trenden fortsetter.

Flest forsøk i større land

Hegghammer forteller at det er de største landene som må håndtere størst antall forsøk på terrorangrep, fordi de har størst befolkning og størst jihadistmiljø. Men de samme landene, som Frankrike og Storbritannia, har også størst kapasitet til å håndtere angrepene.

– Når det kommer til sannsynligheten for at en planlagt aksjon blir utført, er det ikke sikkert at trusselen for det er størst i store land, fordi de er gode på å håndtere terror. Da kan det være andre land med mindre miljøer, hvor myndighetene kanskje ikke er like godt trent, som har størst sannsynlighet, sier han.

Hegghammer mener internasjonale hendelser kan trigge noe hos dem som ønsker å utføre terroraksjoner, og understreker at det kan radikalisere noen. For eksempel er det flere eksempler – nå senest med Cherif Kouachi – på at jihadister har sagt at det var invaderingen av Irak som fikk dem interessert i ideologien.

– Men stort sett har trusselen mer å gjøre med hvor mye nettverk som er i landet, hvor stort miljøet er. Det er mye opportunisme ute og går. I ti år har jihadistene klaget på vestlig inngripen i Midtøsten, men de siste tre årene har de klaget på at vi ikke har grepet inn i Syria. Så det er miljøer som er ute etter å få bekreftet sitt verdensbilde, og det er så mye som skjer i internasjonal politikk at de kan plukke det som passer.

– Men for Norge gjør det ikke situasjonen noe bedre å delta i krigføringen i Irak. Spørsmålet er bare hvor liten effekten er, sier Hegghammer.

TYDELIG: Forsker på ytterliggående islamisme Lars Gule mener hatefull og islamofob «motstand» mot terrorangrepet i Paris kan føre til ytterligere ekstremisering av ekstremister. Foto: MATTIS SANDBLAD,

Gule: Rekruttering på sikt

Islamist-forsker Lars Gule mener terrorangrepet i Paris på sikt kan bidra til økt rekruttering av radikale ekstremister.

– Jeg tror ikke at denne typen aksjoner i seg selv bidrar til rekruttering. De fleste normale mennesker vil reagere sterkt på hendelser hvor uskyldige personer blir drept, men over tid kan det føre til en økning, sier Gule til VG.

– Hvorfor det?

– Det beste de ekstreme islamistene kan håpe på er en økt polarisering og stigmatisering av muslimer som gruppe, og at det skjer i så stor grad at rekrutteringen skyter fart blant unge muslimer som ikke er kommet langt i ekstremiseringsprosessen, svarer Gule.

LES OGSÅ:Dette skjedde i Paris time for time

Forskeren mener også at hatefull og islamofob «motstand» mot terrorangrepet bekrefter islamistenes verdensbilde og at det kan føre til en ytterligere ekstremisering av dem som allerede er ekstreme.

I Norge følger Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en større gruppe mennesker som sympatiserer med Den islamske stat (IS) og som hvor det ligger en bekymring i forhold til radikaliseringsprosessen.

Frykter angrep i Norge

Ifølge VGs opplysninger, skal den norske sikkerhetstjenesten være urolige for flere personer i denne gruppen som kan være kapable til å gå fra kun å støtte IS til å foreta seg noe.

PST følger disse menneskene i ulik grad – på lik linje med et 20-talls hjemvendte Syria-farere som går fritt rundt i Norge.

Tre terrorsiktede menn – som PST mener har kjempet for IS i Syria – er blant de 20-talls mennene som har kommet hjem. Disse tre sitter i varetekt, blant annet fordi den norske sikkerhetstjenesten frykter planer om angrep her hjemme, ifølge VGs opplysninger.

Fredag kveld ble det kjent at Norge og Danmark skal være nevntsom neste terrormål. Den norske sikkerhetstjenesten ble kjent med trusselen gjennom eksterne tips og jobber med å undersøke saken.

Les også

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. PST
 3. Islam i Norge
 4. Syria

Flere artikler

 1. Fransk TV-kanal hadde telefonkontakt med de tre gisseltagerne

 2. Dette skjedde i Paris time for time

 3. Opp til seks kan være på frifot: Franskmann pågrepet - knyttes til Paris-terroren

 4. FBI inn i jakten på terroristens kone

 5. Spesialsoldater til fransk avis: Skjøt mer enn 40 skudd mot terroristen

 6. Forsker: Terrorangrepet vil skape islamdebatt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder