SENTRAL: Per Sandberg sammen med Siv Jensen under en pause i regjeringsforhandlingene på Sundvolden hotell. Foto: Harald Henden

Sandberg kan bli vraket som statsråd

Behovet for en erfaren parlamentarisk leder til å få regjeringens politikk gjennom i Stortinget kan føre til at Per Sandberg ikke blir statsråd.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det får VG opplyst fra to Frp-kilder som kjenner partiledelsens vurderinger rundt statsrådskabalen.

I dag legger Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen frem regjeringsplattformen for sine partiorganisasjoner. Solberg bekrefter at plattformen kan bli presentert for offentligheten allerede mandag ettermiddag, dersom partiene gjør seg ferdig med den siste finpussen som gjenstår.

Sentral i sonderingene

Dermed starter for alvor arbeidet med å sette sammen den nye regjeringen.

Per Sandberg har vært ansett som høyaktuell til å besette en av Frps statsrådsposter. Nå bekrefter to uavhengige Frp-kilder at nestlederen kan bli værende i Stortinget som parlamentarisk leder. Årsaken skal være at Siv Jensen trenger han til å lede forhandlingene med Venstre og KrF i Stortinget.

BAKGRUNN: Frp-kilder til VG: Siv mangler statsrådemner

Per Sandberg deltok både i sonderingene med Venstre og KrF, og har vært en viktig støttespiller for Siv Jensen i regjeringsforhandlingene med Høyre. Nettopp det at han kjenner de andre partienes posisjoner godt gjennom sonderingsrunden i Nydalen blir trukket frem som et argument for at han bør få oppgaven med å lose gjennom regjeringens politikk i Stortinget.

Nyter respekt

Et argument for at Sandberg likevel følger med partileder Jensen til regjering er at han i forhandlingene har vært en viktigere sparringspartner for henne enn nestleder Ketil Solvik-Olsen, ifølge en kilde som har sittet ved forhandlingsbordet.

Dermed peker kilder på Anders Anundsen som Jensens naturlige andrevalg som parlamentarisk leder. Anundsen nyter stor respekt og tillit innad i de tre andre borgerlige partiene, etter at han har ledet Kontroll- og konstitusjonskomiteen den siste perioden.

I tillegg skal Harald Tom Nesvik, som nå er konstituert som leder av stortingsgruppen, ha gitt sterkt uttrykk for at han ønsker å fortsette i denne posisjonen.

Gode navn på blokka

Erna Solberg holder foreløpig kortene tett til brystet. Høyre-lederen bekrefter overfor VG at hun har mange gode navn på blokka, men understreker arbeidet med regjeringskabalen ikke starter for fullt før den politiske plattformen er klar.

Ifølge Solberg har ikke regjeringens sammensetning vært tema mellom de to partilederne på Sundvolden Hotell.

KABAL: Her kan du legge din egen regjeringskabal

Både Solberg og Jensen har hatt fri etter at partiene gikk fra hverandre på Sundvollen lørdag ettermiddag. Begge ga uttrykk for at helgen skulle brukes til å slappe av og nyte frisk luft etter flere uker med intense sonderinger og forhandlinger.

Samtidig har deres betrodde medarbeidere brukt tiden til å gjennomgå tekstene i det som skal bli regjeringens politiske plattform.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder