Forsvarer arrestert utenfor Oslo tinghus

Usama Ahmad (30) hadde forsvart en voldtektstiltalt mann da han spaserte ut av Oslo tinghus. Like etter ble forsvareren selv pågrepet – siktet for grov korrupsjon.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

**Denne artikkelen ble publisert 11. november 2016. Statsadvokaten har senere henlagt saken mot Usama Ahmad. Les mer her: – Jeg føler meg renvasket

Politiet mener den unge forsvarsadvokaten Usama Ahmad har gitt ytelser – i form av penger, gaver eller andre tjenester – til en fengselsbetjent (28) som jobber som vikar i Oslo fengsel.

I retur skal fengselsbetjenten ha skaffet Ahmad nye klienter – innsatte i fengselet – mens han var på jobb bak murene.

Pågripelsen av Ahmad kommer som et resultat av etterforskningen som ble startet etter VGs avsløring om advokat Amir Mirmotahari (39).

Tirsdag morgen møtte Ahmad som forsvarer i sal 327 i Oslo tinghus. I to dager forsvarte han en voldtektstiltalt mann.

Idet saken var ferdig ved 13.30-tiden onsdag spaserte han ut av Oslo tinghus. Kort tid senere ble han pågrepet av sivilkledd politi på åpen gate. Han ble satt i en politibil og kjørt til politistasjonen i Tønsberg.

FORSVARER: Advokat Arve Ringsbye er forsvareren til den korrupsjonssiktede forsvarsadvokaten Usama Ahmad. Foto: Morten Holm NTB scanpix

Samtidig begynte politiet å ransake Ahmads leilighet og advokatkontoret han jobber for i vestfoldbyen.

Allerede i forrige uke skaffet politiet seg rettens godkjenning til å ransake hos den siktede forsvarsadvokaten. Retten mente at det forelå skjellig grunn til å mistenke ham for grov korrupsjon.

Fredag ble forsvarsadvokaten varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud av Nordre Vestfold tingrett.

– Min klient nekter konsekvent for at det foreligger noen form for korrupsjon eller bestikkelse fra hans sin side. I det ligger det at han nekter straffskyld, sier forsvarer Arve Ringsbye til VG.

Forsvareren varsler at fengslingskjennelsen blir anket umiddelbart.

– Tar sterkt avstand

Ahmad avla avsluttende eksamen ved Det juridiske fakultet i Oslo i 2014. Etter at han ble uteksaminert begynte han å jobbe som juridisk rådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF).

I mars i fjor begynte han som advokatfullmektig i Advokathuset Tønsberg. Der jobber han i dag sammen med 13 andre jurister. Advokat Jon Anders Hasle er hans såkalte prinsipal – en sjef med veiledningsplikt.

Hasle er partner i Advokathuset Tønsberg.

SJOKKERT: Den korrupsjonssiktede forsvarsadvokaten er fullmektigen til advokat Jon Anders Hasle. Foto: Annemor Larsen VG

– Vårt kontor tar sterkt avstand fra de handlinger som er beskrevet i siktelsen. Det er noe som overhodet ikke er forenlig med det å drive advokatvirksomhet. Vi har betydelig erfaring fra straffesaksfeltet og har aldri vært i en tilsvarende situasjon, sier Hasle, og legger til:

– Vi finner det uforståelig at han skal ha opptrådt på den måten som han anklages for, og nå må vi avvente politiets etterforskning.

Det er Sør-Øst politidistrikt som etterforsker saken mot Ahmad. Det er fordi en av de partnerne ved Advokathuset Tønsberg, er advokat Sverre Sjøvold.

Hans far er Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold.

På bakgrunn av dette besluttet påtalemyndigheten at etterforskningen mot Ahmad ble flyttet fra Oslo politidistrikt til Sør-Øst politidistrikt, får VG bekreftet.

Etterforskning etter VG-avsløring

Amir Mirmotahari ble i juni pågrepet som en direkte følge av VGs avsløring om hans samtale med en torpedo. I samtalene, som det finnes lydopptak av, snakket han om å kidnappe et voldtektsoffer og utføre sabotasje mot et utested i Fredrikstad.

Mirmotahari mistet tidligere i høst advokatbevillingen. Politiets siktelse mot ham er utvidet en rekke ganger, og han sitter fortsatt i varetekt.

Minidokumentar fra VGTV: Advokaten og torpedoen

I slutten av august ble den 28-årige fengselsbetjenten pågrepet – siktet for grov korrupsjon. Mirmotahari ble siktet for det samme.

28-åringen som er ansatt i Kriminalomsorgen, har de siste årene jobbet som vikar i Oslo fengsel. Men han er ikke utdannet fengselsbetjent.

Politiet mener ekstrabetjenten skaffet Mirmotahari klienter i fengselet i bytte mot penger eller andre tjenester.

Studerte jus sammen

FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen forsvarer den korrupsjonssiktede fengselsbetjenten. Foto: Frode Hansen VG

Fengselsbetjenten har studert jus ved Universitetet i Oslo. Han skal ha studert i flere år, men ikke fullført studiene. Advokatfullmektigen Ahmad studerte jus samtidig som fengselsbetjenten, får VG opplyst.

I en periode jobbet den korrupsjonssiktede fengselsbetjenten som praktikant i advokatfirmaet til Mirmotahari, får VG opplyst.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han er tydelig på at han ikke har mottatt noen form for ytelser, sier advokat Morten Furuholmen, som forsvarer fengselsbetjenten.

Han ønsker ikke å gå i detalj rundt anklagene mot hans klient.

– Det har vært gjennomført flere avhør i saker som reiser blant annet problemstillinger om min klient kan ha brutt retningslinjer for ansatte i kriminalomsorgen, sier Furuholmen.

Hør hele lydopptaket av Mirmotahari og torpedoen:

Les også

 1. Advokat-avsløringen: Enda en forsvarsadvokat pågrepet og siktet for grov korrupsjon

  Politiet har pågrepet en ny forsvarsadvokat og siktet vedkommende for grov korrupsjon.
 2. Advokat-avsløringen: Politiet: Oslo-advokat truet egen klient med vold

  Da varetektsfangen ville bytte advokat, skal Amir Mirmotahari (39) ha truet med at han skulle tas i fengselet.
 3. Advokat-avsløringen: Slik jobber politiet

  Politiet setter betydelige ressurser og mye mannskap inn i etterforskningen av den tidligere advokaten Amir Mirmotahari…
 4. Advokat-avsløringen: Kvinnelig tolk pågrepet i hjemmet sitt

  Den kvinnelige tolken i 50-årene skal ha skaffet Amir Mirmotahari (39) klienter og formidlet taushetsbelagt informasjon.
 5. Får ikke fortsette som advokat etter VG-avsløring

  Siktede Amir Mirmotahari (39) er uskikket til fortsette som advokat.
 6. Fengselsbetjent i Oslo fengsel pågrepet for grov korrupsjon

  Politiet har pågrepet en fengselsbetjent og siktet ham for…
 7. Politiet utvider siktelse mot forsvarsadvokat: Mener Mirmotahari bestakk fengselsansatt

  SKI (VG) Advokat Amir Mirmotahari (39) skal ha belønnet en fengselsansatt for tjenester vedkommende utførte for ham.
 8. Telefonsamtale avslører: Ukjent person visste om kidnappingsplaner

  Midt under møtet med torpedoen, ringte advokat Amir Mirmotahari til en person for å rådføre seg om planene om å kidnappe…
 9. Oslo-advokat i avhør: Mener seg brukt i utpressing

  OSLO TINGRETT (VG) Anders Brosveet, Amir Mirmotaharis forsvarer, mener klienten ikke gjorde noe straffbart da han…
 10. Oslo-advokat pågrepet etter lydopptak-avsløring

  Advokat Amir Mirmotahari (38) ble torsdag pågrepet og siktet etter at VG onsdag publiserte et lydopptak av en samtale…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder