FORNØYD, MEN: Geir Lundestad er fornøyd med at ingen har funnet vesentlige feil i boken hans. Men han liker ikke å bli kastet ut. Her er han på vei ut av VG-bygget i dag. Foto: Terje Bringedal ,

Geir Lundestad om Nobel-bråket:
– Jeg er lei meg

Geir Lundestad skal skrive enda en Nobel-bok og skulle veldig gjerne skrevet den fra kontoret sitt i Nobelinstituttet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det har stormet rundt Nobelinstituttet og Nobelkomiteen etter at Nobelkomiteens mangeårige sekretær, Geir Lundestad, torsdag offentliggjorde boken «Fredens sekretær – 25 år med Nobelprisen». Selv har han tilbakevist kritikken.

– Syvende far i huset

Reaksjonene internt var så sterke at direktøren ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad, i går ga beskjed om at de i realiteten kaster Lundestad ut av kontoret han disponerer ved instituttet.

– Lundestad har hatt gratis kontor på instituttet under arbeidet med dette bokprosjektet. Vi har snakket sammen om denne ordningen i lys av komiteens uttalelse og blitt enige om at ordningen avsluttes ved årsskiftet, bekreftet Njølstad til VG sent tirsdag kveld, etter at NRK først omtalte saken.

Les også: Lundestad har brutt taushetsløftet

Lundestad synes det både er leit og upraktisk.

– Jeg må si at jeg er lei meg. Jeg skal skrive en omfattende Nobel-bok til og må jo uansett oppholde meg mye på Instituttet, fordi det er der mange av kildene er, så det er veldig dumt. Jeg har vært veldig klar på at jeg ikke skulle bli eller skal bli en syvende far i huset etter at jeg gikk av, og synes det har gått greit. Men i det lyset går det vel an å se at noen mener det er greit at jeg ikke lenger får disponere kontoret. Jeg skjønner det perspektivet.

– Selger meget godt

Det har kommet masse reaksjoner mot boken og kritikken har haglet.

Det ler Lundestad godt av - hele veien til banken:

– Vi ønsket oss jo masse reaksjoner. Og har fått det. Salgsavdelingen til Kagge forlag er strålende fornøyd, fordi boken selger meget godt.

I boken letter Lundestad på sløret om hva som har skjedd i kulissene til fredsprisen gjennom snart tre tiår – spekket med detaljer om konflikter, storpolitisk spill og saftige personkarakteristikker.

Det har utløst kritikk, som han tar med knusende ro.

– Det jeg vil si om det, er at det som har vært viktig for meg, er at ingen har kunnet påvise noen vesentlig feil i boken, sier han og ler godt av to feil som er påvist.

To feil

– Jeg har skrevet Geir Helljesen med en l. Og så har jeg en blemme som min kone ikke liker helt: Jeg skrev «Min kone og mine barn». Det burde selvsagt stått «våre barn».

Han sier at det er bra at boken kritiseres og skaper debatt og at selv om utkastelsen svir, så er det ingen grunn til å synes synd på ham:

– Jeg er enestående privilegert, så det er ingen grunn til å synes synd på meg.

Fakta om Lundestad:

**Norsk historiker. Direktør for Det Norske Nobelinstitutt, og dermed også sekretær for Den Norske Nobelkomite, fra 1990 til 2014.

**Født i Sulitjelma 17. januar 1945, oppvokst i Bodø.

**Hovedfag i historie ved Universitetet i Oslo i 1970. Doktorgrad i historie ved Universitetet i Tromsø i 1976.

**Professor i amerikansk kulturkunnskap ved Universitetet i Tromsø fra 1979, professor i historie samme sted. 1988– 90, professor ved Universitetet i Oslo fra 1991. Har også hatt forskningsopphold i ved Harvard University og the Woodrow Wilson Center.

**Før han gikk ved nyttår tok Lundestad et oppgjør med Nobelkomiteens sammensetning og arbeid.

**17. september presenterte han boka «Fredens sekretær», der han forteller fra 25 år med nobelprisen.

(Kilder: NTB, Store norske leksikon)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder