Merket ikke frostskaden før det var for sent: Slik så Henriettes (20) hender ut etter vinterøvelsen i Forsvaret

INNENRIKS

Soldat Henriette Ofstad (20) glemte en liten detalj da hun
kledde seg for den tøffe vinterøvelsen. Nå har hun varig mén etter frostskade på begge hendene.

Publisert: Oppdatert: 15.01.16 13:36

Et iskaldt kuldeteppe har lagt seg over flere områder i landet vårt de siste dagene. På Røros, som på vinterstid ofte markerer seg på kuldetoppen, var det målt iskalde 30 minus torsdag.

Fryser du? Så kaldt er det egentlig

Selv om de fleste av oss er flinke til å pakke oss inn når det er på det kaldeste, kan det gå galt. Det fikk Henriette Ofstad erfare udner en øvelse i fjor vinter. Lindesnes-jenta er en friskus, og ville prøve seg i Forsvaret. Ferden gikk som frivillig vernepliktig soldat til Skjold garnison i Indre Troms – ett av de tøffeste stedene i landet vinterstid:

– Dette var en kort øvelse i fjellet rett utenfor leiren. Den skulle vare bare ett døgn. Men det blåste opp, samtidig som temperaturen var mellom 15 og 25 minus. Effektiv temperatur er senere anslått til minus 50-60 grader, forteller hun.

Les også: Nakne soldater forfrøs seg

Hadde to lag votter

Tabben hun hadde gjort, var å overse ett av tre lag votter på hendene:

– Innerst har vi vanlige vanter, og så har vi votter utenpå disse. Og ytterst har vi da overtrekksvotter. Jeg hadde glemt det midterste laget, og syntes det var litt kaldt, at det sved litt, men ikke veldig.

Da de hadde slått leir, ble alle rutinemessig sjekket av medsoldater – på føttene og på hendene:

– Vi så da at hendene var litt gråaktig og litt blå, men ikke verre enn at jeg fortsatte øvelsen.

Husker du? Slik så «Robinson»-Renate ut etter forfrysning

Blemmer

Da hun neste dag kom tilbake til leiren, bar det rett til lege:

– Begge hendene hadde blemmer på utsiden, typisk tegn på frostskade.

Les også: Slovensk skiskytterstjerne var nær amputasjon

Det er ingen behandling for slike frostskade, og blemmene forsvinner. Men en frostskade gjør at du er dårligere rustet mot nye frostskader, og Henriette ble etter dette erklært feltudyktig. Dermed var en spennende karriere i Forsvaret slutt:

– Jeg ble ut tjenestetiden, men har nå begynt på psykologistudier i Bergen.

Hun plages nå av typiske senvirkninger av frostskadene: Hendene regulerer ikke varmen like godt som før, hun blir fort kald på hendene, og når de blir avkjølt, er de vanskelig å få normalt varme igjen.

– Jeg går gjerne med hansker, og bruker gjerne varmt vann for å varme opp hendene igjen.

Les også: Bruk hue, bruk lue

Bedre blodsirkulasjon

Derfor har hun nå havnet på benken hos forsker og akupunktur-pionèr Terje Alræk i Bergen. Sammen med forskerkollega og avdelingslege i Forsvarets sanitet, Arne Johan Nordheim , prøver de nå ut nålebehandling for å bedre varmereguleringen og blodsirkulasjonen i Henriettes hender.

Utgangspunktet er Forsvarets samarbeid med Universitetet i Tromsø for å forebygge frostskader i Forsvaret.

– Det vi vet, er at akupunktur bedre blodsirkulasjonen hos friske mennesker. Vi vil nå prøve om dette også fungerer på frostskadde hender, forklarer de to til VG.

Den utprøvende behandlingen består i at Henriettes hender kjøles lett ned i et vannbad på 20 grader celsius. Deretter legger hun hendene under et varmekamera mens kamera registrerer hvordan hendene igjen gjenvinner normal temperatur. Dette gjøres før og etter nålebehandlingen.

Opplevd at telefonen slår seg av i kulda? Derfor skjer det

Internasjonal interesse

– Hun vil nå gjennomgå gjentatte behandlinger, og ser dette ut til å lykkes, vet vi at dette vil bli mottatt med svært stor interesse i mange land med tøffe vintre, sier Terje Alræk og Arne Johan Norheim.

Frostskader er ikke alltid lett å oppdage, bekrefter fysiolog Jonny Hisdal ved Oslo Universitetssykehus, Aker:

– Det er en fin regel at hvis man er varm på hendene, så er man varm andre plasser også. Det kan være bra å beskytte dem med gode votter. Det er også smart å dekke til hodet, slik at varmetapet derfra ikke er så stort. Det er viktig å passe på hverandre også. Det er ikke alltid så lett å kjenne at man selv har fått en frostskade - for da er man allerede så kaldt at man har liten følelse fra før av. Se etter hvite flekker på hverandre.

– Med sunt bondevett går det oftest bra. De fleste som får frostskader er fulle folk som har sovnet ute, sier Hisdal.

Les også: Nedkjøling kan være livsfarlig

Her kan du lese mer om