TRAPPER OPP: Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, dro i gang en streik i sitt første lønnsoppgjør etter at han ble forbundsleder. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Hotellstreiken trappes opp

Fellesforbundet trapper opp hotellstreiken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På et møte i Fellesforbundet i dag, ble det bestemt at hotellstreiken trappes opp.

Se hvilke hoteller som rammes nederst i denne saken!

2447 nye medlemmer i 209 bedrifter tas ut i streik om fire dager. Det er hoteller i Akershus, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark som nå tas ut.

Blant de nye hotellene er Radison Blu Atlantic i Stavanger, Radison Blu i Ålesund, Olavsgaard Hotel ved Lillestrøm og flere hoteller på Gardermoen.

Storhoteller

I første streikeuttak som trådte i kraft søndag morgen, ble 356 NHO-bedrifter rammet da 3351 medlemmer ble tatt ut i streik. Det rammet hoteller og servering i Oslo, Buskerud, Vestfold, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland i første omgang.

I første streikeuttak ble hoteller som Oslo Plaza, Hotel Bristol og Grand Hotel rammet. Clarion Hotel Royal Christiania vil trolig måtte stenge. Dr. Holms på Geilo, samt 31 av Scandics hoteller er også berørt.

Les: Rammes du? Her er rådene

Kompromiss

Streiken dreier seg om to forhold: prinsipp om lokal forhandlingsrett og lønnstillegg.

Fellesforbundet har i dag åpning for drøftelser om lokale forhandlinger, men ønsker nå at de skal tariffestes. Det har NHO motparten NHO Reiseliv sagt nei til.

I tillegg stod partene langt fra hverandre knyttet til hvor my som skal gis i tillegg i år.

To mulig kompromissløsninger trekkes opp: Et kompromiss kan være at Fellesforbundet får lokal forhandlingsrett og modererer lønnskravet. Eller motsatt; NHO står på sin motstand mot gi lokal forhandlingsrett, men må gi noe mer i kroner og øre.

Sykehotell

Spørsmålet er hvor lenge det går før partene møtes for å søke kompromisser. Når noen først har dratt i gang en streik, og dermed mobilisert hele apparatet i forbundet, tar det erfaringsvis noen dager.

En mulighet er at konflikten ender i tvungen lønnsnemd, fordi sykehushotell rammes. Fort tiden foregår et spill om det, hvor Fellesforbundet gir dispensasjoner for å hindre at noens helse blir rammet. Men NHO Service har sagt nei.

De mener Fellesforbundet må få ansvaret, fordi de har tatt ut sykehotell ved Haukeland og Ullevål i streik.

Lunsj til besvær

Blant de som er tatt ut, er også ansatte som serverer lunsj i LO og Fellesforbundet, som gjør at kantinene i LO og Fellesforbundet også er rammet og holder stengt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder