SLIPPES FRI: Kommunikasjonsdirektør i Orkla, Dag Olav Stokken, viser frem stridens kjerne. Siden april har en halv million Nugatti-bokser stått sperret på et lager i Lillestrøm. Nå slippes de for salg. Foto: Frode Hansen VG

Mattilsynet snur - trenger ikke kaste 200 tonn Nugatti

Orkla Foods har brutt reglene, men trenger ikke lenger å destruere en halv million Nugatti-bokser.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I april ble det kjent at Orkla Foods hadde innført et parti nøttepasta fra Tyrkia, som skulle brukes i produksjon av Nugatti, uten å fremstille det for grensekontroll, som påkrevet.

Selskapet fikk omsetningsforbud og beskjed om kaste en halv million bokser med ferdigprodusert Nugatti. Selskapet var fortvilet og klaget til Mattilsynets hovedkontor. Klagen er nå behandlet og dommen er klar: Nugattiboksene kan selges.

– Vi har akkurat fått avgjørelsen. Vi er veldig glad for at Mattilsynet kom til denne frem til dette og vi slipper å kaste 200 tonn med mat, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods.

Fått med deg denne? «Nugattimannen» spiste Nugatti til alle måltider

Brøt regler

Det er strenge regler for innføring av mat fra utlandet. Nøttepasta faller inn under reglene, fordi det kan inneholde muggsoppgifter (aflatoksiner).

I avgjørelsen er Mattilsynet svært kritisk til at Orkla har brutt en regelverket på en rekke punkter, men opphever likevel omsetningsforbudet.

-Orkla har brutt importregelverket på flere punkter, noe vi ser alvorlig på. Orkla har ansvar for at denne type varer skal fremstilles for grensekontroll og de må sørge for
at alle dokumenter som viser at varen er trygg, følger med. Ved gjentatte brudd vil ikke Mattilsynet nødvendigvis opptre med slik fleksibilitet, sier Elisabeth Wilmann, direktør i Mattilsynet.

– Vi ønsker å berømme Mattilsynet for at de gikk grundig gjennom dokumentasjon og kom frem til denne løsningen, sier Stokken.

Ekspertene knuser mytene: Dette bør du spise

Viste fleksibilitet

Mattilsynet har snudd fordi en gjennomgang har avdekket at nøttepastaen ble kontroller på grensen til EU, før den kom til Norge. Prøver av partiet ble også tatt i Tyrkia og av Orkla selv før produksjon ble satt i gang. Videre ble det lagt vekt på at produsenten Orkla har importert fra har god kontroll med produksjon og lagring.

– Det er ingen tvil om at vi har gjort en feil. Det er vi fullstendig innforstått med og vi har skjerpet rutinene. Dette skal ikke skje igjen. Men avgjørelsen den gang sto ikke i forhold til alvorlighetsgraden, og vi er glad for at Mattilsynet nå kommer til samme konklusjon.

Orkla måtte øke produksjonen kraftig for å møte etterspørselen i markedet, mens 200 tonn med Nugatti ble holdt sperret på et lager på Lillestrøm.

– Betyr det at du plutselig har for mye Nugatti stående?

–Det er i så fall et luksusproblem. Vi jobber med en plan for å selge all Nugattien, sier en fornøyd kommunikasjonsdirektør.

Les også: Vektklubbs matspaner tester Nugatti Zero

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder