ANGREPET: Statsminister Erna Solberg (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

«Noen av uttalelsene fra Sylvi Listhaug er jeg ikke enig i»

Erna Solberg: Ikke mål å være strengest i Europa

Statsminister Erna Solberg (H) avviser Oslo Frps krav om å
lukke alle asylmottak i Norge. Hun vil heller ikke gjøre Norge til det strengeste asyllandet i Europa, slik Sylvi Listhaug har sagt at hun ønsker.

Publisert:

– Noen av uttalelsene fra Sylvi Listhaug er jeg ikke enig i, og det har jeg også sagt tidligere, sa statsministeren.

– Så vil det være ulik målestokk på retorikken. Jeg mener vi er i stand til å håndtere den asyltilstrømingen vi har i dag, men det lå an til at vi kunne komme i en alvorlig situasjon. Det var derfor vi tok grep i fjor høst, sa Solberg i Stortinget onsdag formiddag.

I Stortingets muntlige spørretime gikk opposisjonen til et samlet angrep på innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og ville at statsministeren skulle ta avstand fra en rekke uttalelser som Listhaug har kommet med etter innstramningsforslagene som ble lagt fram 29.desember i fjor.

Truet landets grenser

– Vi som har stilt spørsmål ved noen av innstramningene, har fått høre at vi truer landets grenser. Kirken har fått høre at de truer velferdssamfunnet. Dette er anklager ute av proporsjoner. Hvor har statsministeren vært i denne debatten, spurte Ap-leder Jonas Gahr Støre fra Stortingets talerstol.

Les også: Listhaug til angrep på kirken: Kan ødelegge velferdssamfunnet

KrF, Venstre, Sp og SV fulgte opp kritikken mot Listhaug, og mye handlet om de 40 forslagene som regjeringen sendte ut på høring i romjulen:

– Regjeringens egne etater påpeker grove faktafeil. Kan vi være sikre på at vi får et godt resultat som sikrer god integrering, spurte KrF-leder Knut Arild Hareide.

Les også: UDI kritisk til strengere familiegjenforening

Må kunne forsvare seg

Erna Solberg svarte med å forsvare innstramningsforslagene, men nevnte ikke Listhaug direkte – ut over å si at «den angjeldende statsråd må kunne besvare kritikk og forsvare seg mot angrep».

– Ap har tatt stilling mot noen av forslagene før høringsfristen var ute. Man kan ikke regne med at den største saken vi har, skal gå uten politisk debatt, sa Solberg.

Men så la hun til:

– Regjeringen har vært tydelig på at Oslo Frp’s forslag ikke er regjeringens forslag, og kommer heller ikke til å være det. Det er ikke aktuelt med lukkede mottak, slo statsministeren fast.

Barnas fremtid

Sveinung Rotevatn (V) spurte Erna Solberg om hun mente detvar grunn til å frykte for våre barns fremtid, slik Listhaug uttalte tidlig i januar:

– Jeg registrerer at det er fylkeslag i Frp som blir gjort som eksempel på regjeringens politikk. Vi skal ha noen flere lukkede plasser, men vi skal ikke åpne for at flere plasseres der, enn det som i dag er regelverket. Det endres ikke med resolusjoner i ulike politiske partier, sa Solberg.

Ikke strengest

Rotevatn gjentok spørsmålet, og ville vite om statsministeren ville bekrefte at Norge skal føre Europas strengeste asylpolitkk.

Men det ville ikke statsministeren:

– Vi måtte få orden på Storskog, sørge for å stoppe tilstrømningen av personer som må returneres, og vi måtte ikke være i utakt med resten av Europa.

– Jeg mener at vi ikke skal ha den strengeste asylpolitikken i Europa, men jeg vi skal heller ikke være mer liberal enn andre europeiske land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder