Over 10.000 personer gikk i 8. mars-toget i Oslo

Kjempemobilisering mot reservasjonsretten

AUF-leder Eskil Pedersen: - Fantastisk oppmøte!

Det var trangt i gatene under 8. mars-toget i Oslo. Ifølge politiet var over 10.000 personer samlet for å gå i tog fra Youngstorget lørdag ettermiddag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dagen mobiliserte både menn og kvinner langt utenfor kvinnebevegelsen.

- Det er flere her enn det har vært på 1. mai, som ofte fyller Youngstorget. Det er et fantastisk oppmøte, sier AUF-leder Eskil Pedersen til VGTVs reporter på stedet.

Daisy Elizabeth Sjursø, som sitter i arbeidsutvalget i 8. mars-komiteen i Oslo, sa til VG lørdag formiddag at hun håpet på rekordoppslutning.

- Jeg tror det blir rekord sammenlignet med hva det har vært de siste 10 årene. Alt tilsier det. Vi håper at det blir like stor oppslutning som på 1970-tallet, sa Sjursø.

Ifølge politiet er mellom 10.000 og 15.000 personer samlet for å gå i 8. mars-tog.

- Vi bistår med patruljer og politihester, skriver Oslo-politiet på Twitter

I fjor var det 500 forhåndspåmeldte til toget. Da kom det 1000.

- Det gjør noe med folk

Sjursø er ikke i tvil om hva som er grunnen til det økte engasjementet i år.

- Årsaken er hovedparolen, først og fremst, sier hun.

8. mars-komiteens hovedparole er «Forsvar abortloven - Nei til reservasjonsretten».

Den parolen stilte også Rødt-leder Bjørnar Moxnes seg bak lørdag ettermiddag.

- Den viktigste saken for meg i dag, er å forsvare abortloven. Det tror jeg også har mobilisert mange i dette toget i dag. Lovforslaget har sjokkert ganske mange, sier Moxnes til VG.

To av tre sier nei til at leger skal ha rett til å si nei til å henvise kvinner til abort, ifølge en undersøkelse InFact har utført for VG.

Trimdronning Kari Jaquesson går også i 8. mars-tog i Oslos gater lørdag.

- Jeg er her fordi jeg støtter alle parolene, sier hun til VG.

Kampen mot reservasjonsretten engasjerer henne også sterkt.

- Nå har Legeforeningen sagt at de ønsker å ta opp dette på nytt. Likevel tviholder regjeringen på dette forslaget. Det vil straffe seg for dem ved neste stortingsvalg, sier hun.

Skuespiller Anne Krigsvoll, kjent fra blant annet NRK-serien «Lilyhammer», kunne ikke huske sist det var så mange som gikk i 8. mars-tog i Oslo.

- Jeg håper regjeringen får med seg dette engasjementet, sier hun til VG.

Innsatsleder i Oslo-politiet, Torgeir Brenden, sier det ikke har vært noen problemer i forbindelse med avviklingen av årets 8. mars-tog.

- Dette har gått stille og rolig for seg. Så mange mennesker i sentrum vil skape litt problemer i trafikken. Men vi prøver å løse det på best mulig måte, sier han til VG.

- Var dere forberedt på at så mange mennesker kom til å komme?

- Vi hadde forberedt oss på det meste. Det er hyggelig å se så mange som engasjerer seg, sier Brenden.

«Forsvar sexkjøpsloven» er også en av parolene i dagens tog.

- Det er to paroler som handler å beholde rettigheter vi allerede har, også sexkjøpsloven. Man merker langt ut over kvinnebevegelsen at hele befolkningen reagerer når rettigheter blir innskrenket. Det gjør noe med folk, sier Sjursø.

GLISSENT: Det var plass til mange flere på Youngstorget i 2011. Foto: Scanpix

2. januar presenterte Klassekampen en undersøkelse som viste at 65 prosent av befolkningen vil beholde sexkjøpsloven i sin nåværende form. Men både Høyre, regjeringspartnerne i Frp og de borgerlige støttespillerne i Venstre ønsker å oppheve loven.

Bergen håper på rekord

Der merker 8. mars-komiteen en mye mer intens oppslutning sammenlignet med tidligere år. Også I Bergen er er det mostanden mot reservasjonsretten som mobiliserer.

- Mange er misfornøyde med regjeringens kjøpslåing med KrF, sier Anna Kathrine Eltvik i 8. marskomiteen i Bergen.

Redkorden for 8. mars-toget i vestlandsbyen var 2200 på 1970-tallet.

- Vi forventer å bli enda flere i år, sier Eltvik til VG.

Hun forteller om mange tilbakemeldinger fra folk i bybildet og på Facebook samt stor forhåndspåmelding.

- I fjor var vi 1000 i toget, da hadde 200 meldt seg på. I år er det over 1000 påmeldte - det nærmer seg 1100-1200. Det er ikke urealistisk at vi blir 5000, men vi er fornøyde hvis vi blir over 2200, sier Eltvik.

Arrangementet begynte klokken 15.00 med appeller på Torgalmeningen.

Tog-debutant

SKAL GÅ: Susanne Kaluza tar med seg mann og barn når hun går i tog for første gang. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN

Susanne Kaluza, redaktør av Foreldre.no og sterk motstander av reservasjonsretten, skal gå i 8. mars-tog for første gang.

- Det er viktig å vise hva vi synes om regjeringens hestehandel med kvinners rettigheter, særlig med tanke på Høyre som gikk til valg på at de var mot å gi leger henvisningnekt ved abort og som i forige uke stemte mot et forslag som de før valget var for, sier Kaluza til VG.

- De snakker til vanlige folk som om vi er idioter. Dette er en gyllen andledning til å vise polikerne hva vi mener om oppførselen deres når de hevder at vi ikke skjønner hva dette dreier seg om, utdyper hun.

Kaluza, som går under hovedparolen, stiller med mann og to barn i årets 8. mars-tog i Oslo som begynner på Youngstorget klokken 15.

Jens og Julie

SKAL GÅ: Statssekretær Julie Brodtkorb har varslet at hun skal gå i tog i år. Foto: NILS BJÅLAND

Både statssekretær Julie Brodtkorb (H) og AP-leder Jens Stoltenberg har varslet at de skal gå i tog i dag.

- Jeg syns 8. mars er en viktig dag. Og jeg kunne selv også gått under en «Nei til reservasjonsrett»-parole. For jeg er ikke for at leger skal ha en rett til å reservere seg mot aborthenvisninger. Men jeg er for at leger skal ha en mulighet til å gjøre det, så lenge det ikke går ut over kvinners rettigheter, sier Brodtkorb til Dagbladet og understreker at hun uttaler seg som leder av Høyres kvinneforum.

Brodtkorb, som er statssekretær ved Statsministerens kontor, tror ingen er i tvil om at hovedparolen retter seg mot regjeringens lovforslag.

- Nei, det tror jeg er ingen er tvil om. Men da er det altså noen som mener at det ikke er forskjell på å få en rettighet og en mulighet. Det skal jeg huske på i andre politiske saker, sier hun.

Brodtkorb skal ifølge Dagbladet gå under parolen «Stopp volden mot kvinner».

NRK melder at også Jens Stoltenberg skal gå i 8. mars-tog for å forsvare retten til selvbestemt abort, men også fordi han ønsker flere og billigere barnehager.

8 mars toget i Oslo er igang, ca 10 000 personer samlet på Youngstorvet. Vi bistår med patruljer og politihester.
— Operasjonssentralen (@oslopolitiops) March 8, 2014

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder