KAN BLI DYRERE: Både Venstre og KrF går inn for en økt elavgift i sine alternative statsbudsjett. Foto: Espen Sjølingstad Hoen , VG

Raser mot forslag om økt elavgift

Venstre og KrF foreslår å øke elavgiften i 2016. – Fullstendig ulogisk og misforstått miljøpolitikk, sier Oluf Ulseth i Energi Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I sitt alternative statsbudsjett for 2016 foreslår Kristelig Folkeparti (KrF) å øke elavgiften med 1,5 øre per kilowattime. Det utgjør 375 kroner i året for en gjennomsnittlig forbruker, ifølge Energi Norge.

Mandag kom også Venstres forslag til statsbudsjett. De overbyr KrF og øker elavgiften med 2,5 øre per kilowattime.

REAGERER: Oluf Ulseth i Energi Norge mener KrF driver misforstått miljøpolitikk, og kaller økningen i elavgiften fullstendig ulogisk. Foto: Jo Straube, VG

Med sentrumspartienes forslag vil avgiften ha økt med 56 og 65 prosent siden 2007 – omkring tre ganger mer enn den generelle prisvektsten i landet. Det får Oluf Ulseth, direktør i Energi Norge, til å reagere.

– I årene fremover må vi bruke mer fornybar energi – ikke mindre – for å kutte utslippene av klimagasser. Norsk kraftproduksjon er nær 100 prosent fornybar og utslippsfri. Da sier det seg selv at økt skattlegging av strøm er misforstått miljøpolitikk, sier han.

Les også: KrF krever 1000 nye lærerstillinger i 1.–4. klasse

Så selvsagt er det likevel ikke, ifølge Hans Olav Syversen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget for KrF. Han poengterer at Norge er del av et nordisk kraftmarked.

– Energi Norge vet meget godt at vi handler i et nordisk kraftmarked, der flere av kildene til norsk oppvarming er alt annet enn fornybare, sier han.

– Fullstendig ulogisk

Videre sier Syversen at ethvert energiforbruk som går ned, bidrar positivt for miljøet. Ulseth mener likevel ikke det er riktig å regne elavgiften som en grønn avgift.

– Det er feil ende å starte i. Selvfølgelig må vi økonomisere med strømmen vår, men hvis vi ser på den samlede energibruken i Norge, er det fortsatt mye fossil energi. Dette er i realiteten en økt beskatning av fornybar energi, sier han.

Les også: Norsk sokkel er lønnsom

I sitt alternative statsbudsjett legger KrF den økte elavgiften under overskriften «Et grønnere skattesystem», sammen med blant annet økt CO₂-avgift på flyreiser.

– Det er fullstendig ulogisk, sier Ulseth.

VIL ØKE ELAVGIFTEN: Hans Olav Syversen, representant i finanskomiteen for KrF, mener det er en god prioritering å øke elavgiften. Foto: Therese Alice Sanne, VG

– Uheldige signaler

Blant konsekvensene av økt elavgift, peker Ulseth på færre elbiler og miljøvennlige varmepumper.

– Dette sender ut uheldige signaler til de som vurderer å erstatte oljefyr med varmepumpe eller bensinbil med elbil, sier han.

Det går ikke Syversen med på.

– Er det noe vi legger milliarder av budsjettkroner på, så er det jo nettopp støtte til elbilister. Vi har også innført et eget fradrag der du får støtte for å bytte til miljøvennlig varmepumpe, sier KrF-politikeren.

Lav strømpris

Utover det Syversen anser som miljøårsaker, har de lave strømprisene vært et viktig argument for å øke elavgiften.

– Prisen på strøm er så lav for tiden, at en gjennomsnittlig husstand skal tåle en økt utgift på 33 kroner i måneden, sier han.

KrF spår budsjett-trøbbel: Mener regjeringen stjeler fra de fattige

Syversen er ikke overrasket over kritikken fra Energi Norge, men forteller at han blir oppgitt.

– Hvis folk begynner å klage over en beskjeden økning av elavgiftene, må vi nok regne med mye klaging fremover, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder