SKREV NOTATET: Statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet og tidligere SU-leder, Kirsti Bergstø (SV) Foto: Roger Neumann, VG

Lysbakkens statssekretær tvang gjennom pengene

(VG) Med sin egen håndskrift trosset Audun Lysbakkens statssekretær det entydige rådet fra embetsverket om ikke å gi penger til SVs ungdomsparti.

 • Gunn Kari Hegvik
 • Lars M. Glomnes
 • Frank Ertesvåg
 • Ellen S. Viseth

Artikkelen er over åtte år gammel

Mens SV-statsråd Audun Lysbakken er taus, pekes tidligere SU-leder Kirsti Bergstø nå ut som hjernen bak pengestøtten til partifellene i SVs ungdomsorganisasjon.

I går måtte statsråden for andre gang beklage håndteringen av hvordan Barne- og likestillingsdepartementet i november i fjor ga 154000 kroner til SU-organisasjonen Jenteforsvaret.

Statssekretær Kirsti Bergstø er en av statsråd Audun Lysbakkens tre nære politiske medarbeidere.

BAKGRUNN: Reagerer på tilskudd til selvforsvar

En gjennomgang av dokumentene Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) i går friga, viser at Bergstø tok tre sentrale grep for å berede grunnen for at SUs underbruk, Jenteforsvaret, skulle få pengestøtte fra det SV-styrte departementet:

1. Etter at departementet i sommer forbereder hvordan selvforsvarspengene skal legges ut på anbud, setter Bergstø i august foten ned og sier pengene isteden skal deles ut som prosjektmidler.

2. Samlivs- og likestillingsavdelingen i BLD påpeker i september det er problematisk å lage et selvforsvarskurs kun for jenter. Men det blir avfeid av Bergstø i et møte avdelingen har med statssekretæren.

3. I november går Bergstø direkte imot det klare rådet fra departementet og anbefaler at SUs Jenteforsvaret får pengestøtte.

Klokt råd

PRESSET: Audun Lysbakken (SV) holdt i går en pressekonferanse i Barne- og likestillingsdepartementet for å fortelle at han overkjørte sitt eget embetsverk da SU fikk 154 000 kroner i støtte fra departementet. Foto: Jørgen Braastad, VG


Til tross for at han måtte svare Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité også for to uker siden - innrømmet Lysbakken først i går at han overprøvde rådet fra sitt eget embetsverk om ikke å gi penger til Jenteforsvaret:

«Innstillingen fra embetsverket i departementet, i den aktuelle saken, var (..) at søknaden fra Jenteforsvaret skulle avslås. Embetsverkets argumenter for å avslå søknaden fra jenteforsvaret var at (..) det kunne reises spørsmål fra omgivelsene knyttet til å innvilge midler til en organisasjon utgått fra SU.»

- De ga et klokt råd. Det burde vært fulgt, sier Lysbakken til VG.

Et håndskrevet notat fra november dokumenterer hvordan Bergstø trosset embetsverkets entydige råd og argumenter:

«Er uenig i at Jenteforsvaret skal avslås», skriver Bergstø og argumenterer med at «dette er en selvstendig organisasjon som nå er registrert i Brønnøysundregistrene og det er ikke krav til medlemskap i SV for å være delaktig».

Kun dager etter Bergstøs overkjøring av embetsverkets klare råd, overføres 154000 kroner til Jenteforsvarets konto.

Pengestøtten skal nå behandles i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. SVs stortingsrepresentant som skal være Lysbakkens våpendrager i komiteen, Hallgeir Langeland, går langt i å antyde at Lysbakken selv ikke har vært involvert i tildelingen av selvforsvarspengene.

Ikke full oversikt

VG vet at også flere sentrale kilder i SV peker på Bergstø som ansvarlig for pengestøtten.

- Statsråden har ikke hatt full oversikt. Nå har han lagt frem alt han hadde på bordet, sier Langeland til VG.

- Betyr det at andre i politisk ledelse har holdt opplysningene unna statsråden?

- Dette er statsrådens ansvar uansett, sier Langeland.

(Saken fortsetter under bildet)

NOTAT: I den politiske påtegningen går statssekretær Kirsti Bergstø (SV) i mot rådet fra embetsverket i Barne- og likestillingsdepartementet om ikke å gi penger til Jenteforsvaret. Forkortelsen ALY står for Audun Lysbakken og KIB for Kirsti Bergstø. Foto:


Bergstø besvarte ikke VGs henvendelser i går.

Konfrontert med Bergstøs rolle, sier Lysbakken:

- Jeg svarer ikke på hvem i politisk ledelse som har gjort hva, fordi alt vi gjør er mitt ansvar, sier Lysbakken til VG via en kommunikasjonsrådgiver.

Dokumentene som departementet i går offentliggjorde, står i sterk kontrast til Henriette Westhrin, uttalelse til VG 27. januar.

- Saksbehandlingen i denne saken har vært normal og foregått på embetsnivå. Statsråden tar stilling til bevilgningen etter innstilling fra fagavdelingen, sa Westhrin til VG.

I barne- og likestillingsministerens andre brev til kontrollkomiteen i går, innrømmet Lysbakken at hans egen statssekretær sa feil:

«Informasjonen vi ga til media tok utgangspunkt i den vurdering som var gjort på det tidspunktet..»

- Tror hun vil gå av

Selv om Lysbakken har tatt på seg alt ansvar for departementets saksgang tror SV-kjenner Frank Rossavik at hun kommer til å trekke seg.

- Jeg ville ikke bli overrasket hvis en eller begge statssekretærer går av for å lette presset på Lysbakken, sa han til NTB i går. Han nevner også Westhrins navn fordi det i følge sakspapirene kan virke som hun også har hatt en aktiv rolle i dette.

Lysbakken har ingen øvrig kommentar enn at han har full tillit til alle i sin politiske ledelse.

Les også

 1. Stoltenberg grep inn overfor Lysbakken

  Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ga Audun Lysbakken (SV) råd om hvordan han skulle rydde opp etter bråket rundt…
 2. Lysbakken overkjørte egen stab - ga penger til partivenner

  Påtroppende SV-leder Audun Lysbakken innrømmer nå at han ignorerte advarslene fra de ansatte i Barne- og…
 3. Hemmelig e-post mellom SU og departementet

  Åtte e-poster mellom Sosialistisk Ungdom (SU) og Audun Lysbakkens departement, i forbindelse med tildeling av penger til…

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Kirsti Bergstø slutter som statssekretær

 2. Audun Lysbakken har svekket tillit hos velgerne

 3. Bergstø ba Lysbakken-kritiker tie

 4. Disse sms-ene felte Lysbakken

 5. Nå nekter Lysbakken å svare

Fra andre aviser

 1. Lysbakkens høyre hånd overkjørte byråkratene

  Aftenposten
 2. Tror Kirsti Bergstø vil gå

  Aftenposten
 3. Vil ha hoderulling i SV

  Bergens Tidende
 4. Tror Kirsti Bergstø vil gå

  Bergens Tidende
 5. SV-veteran vil ha hoderulling etter selvforsvarsskandale

  Aftenposten
 6. Lysbakken ble advart av embetsverket

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder