VELGER ERNA: KrF-leder Knut Arild Hareide, statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande (bak i midten) under NRKs partilederdebatt i Arendal i august i år. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Kilder til VG: KrF vil velge Erna

KrF ligger an til å velge side med Erna Solberg (H) etter 2017-valget, og vil helst gå i regjering med Venstre og Høyre etter valget neste år, ifølge VGs kilder.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Lørdag ettermiddag skal KrF-leder Knut Arild Hareide legge partiets strategiske kurs for neste stortingsperiode.

Et flertall av KrFs fylkesledere sier nå til VG at de foretrekker en sentrum-Høyre regjering etter valget i 2017.

Les mer her: Fylkeslederne peker på Erna

Flere sentrale kilder som VG har snakket med, sier det er overveiende sannsynlig at KrF ikke foretar noe linjeskifte i rødgrønn retning, men at partiet forblir i folden til Erna Solberg.

KrF vil fortsatt definere seg nærmest Venstre og Høyre, men med en klar og tydelig nei-linje mot Frp, ifølge kildene.

Les også: Avviser budsjettavtale uten Venstre

Regjeringskrav

Dette skal også være KrF-leder Knut Arild Hareides syn, ifølge VGs opplysninger.

Spørsmålet er om han i tillegg vil erklære at KrF ikke vil bli støtteparti for en regjering de selv ikke deltar i.

Ifølge VGs opplysninger ønsker ikke partiet å binde seg til andre regjeringskonstellasjoner enn Høyre/Venstre/KrF etter 2017-valget. Dermed vil partiet i så fall samarbeide fra sak til sak dersom landet får en annen regjering enn dette.

VG-kommentar: Derfor kommer ikke Hareide til å gjøre Støre til statsminister

Siden 2013 har KrF hatt et formelt samarbeid med Høyre, Frp og Venstre gjennom samarbeidsavtalen fra Nydalen, men valgte selv å stå utenfor regjeringen sammen med Venstre.

Får ikke nye velgere

KrF-strategene mener imidlertid at partiet ikke har fått god nok uttelling fra velgerne for å være støtteparti for Solberg og Siv Jensens regjeringsprosjekt. Partiet ligger faretruende nært sperregrensen på fire prosent på gjennomsnittet av målingene i oktober, ifølge nettstedet Pollofpolls.no.

VG har ikke lyktes i å få Hareides kommentar til denne artikkelen.

KrF-lederen satt tirsdag formiddag i møte med KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson og flere nære rådgivere, og jobbet med utkastet til lørdagens linjetale til partiets landsstyre.

Plan B

Men samtidig vil KrF følge sentrums-tradisjonen og være åpen for samarbeid med statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) dersom valgresultatet åpner for det, og partiet blir stort nok til å få vesentlig innflytelse over et rødgrønt regjeringssamarbeid.

Dette vil imidlertid bare være en plan B, dersom partiet ikke lykkes med plan A som er det gamle Bondevik 2-samarbeidet, får VG opplyst.

Velgerne foretrekker Erna

Linjevalget, til fordel for Erna Solberg og Høyre på bekostning av Ap og Jonas Gahr Støre, er helt i tråd med det gjeldende synet blant KrFs velgere:

I VGs statsministermåling for oktober svarte et overveldende flertall av KrF-velgerne at Erna Solberg er best egnet som statsminister.

40 prosent av velgerne sa at de ønsker Høyre-lederen som statsminister, mens kun fattige 14 prosent foretrekker Støre.

Les mer om målingen her: KrFs og Venstres velgere foretrekker Erna

Snur seg mot Erna

VGs intervju-runde med en rekke fylkesledere de siste to dagene viser at et flertall av fylkespartiene lander på ikke-sosialistisk side i strategi-diskusjonen:

– Rogaland KrF ønsker at KrF skal i regjering. Vi foretrekker et regjeringssamarbeid med Høyre og sentrum, og vi vil ha Erna som statsminister, sier Oddny Helen Turøy, nestleder i Rogaland KrF.

– Det bør være vår førsteprioritet. Det er der erfaringsgrunnlaget ligger. Vi tenker primært på en regjering med Høyre, Venstre og KrF. Det vil bli vanskelig å få til regjeringssamarbeid som inkluderer Frp, fastslår leder i Finnmark KrF, Svein Iversen.

– Vi kan «preke» med hvem som helst. Vi ønsker ikke å stenge døra for noen, men vi vil inn i regjering med ikke-sosialistiske partier. Da mener vi Høyre, Venstre og Sp, hvis de skulle komme til at de faktisk kan får mer ut av et slikt alternativ, sier Brynjar Høidebraaten, leder i Østfold KrF.

Utelukker Frp og SV

For et flertall av fylkeslederne er både Frp og SV utelukket som potensielle regjeringspartnere.

Fylkesleder Ingunn E. Ulfsten i Akershus KrF forteller at de har hatt en omfattende prosess i Akershus KrF, og at flertallet ikke ønsker å videreføre dagens støtte til en Høyre/Frp-regjering.

– Vi ønsker et sentrum/Høyre-samarbeid. Det er et økende mindretall som vil samarbeide med Ap, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder