Fra Siv til folk flest: Under 4000 kroner

Fra Siv til Norges ti rikeste: 12,5 millioner - i snitt!

SKATTEFEST: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen smilte lurt til pressen da hun var i Stortinget under trontaledebatten tirsdag, dagen før hun legger frem sitt første selvlagde statsbudsjett. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Statsbudsjettet: Siv kutter skatt for de aller rikeste

Siv Jensen skjenker Norges ti rikeste skattelettelse på i snitt 12,5 millioner hver når hun onsdag legger frem Regjeringens forslag til statsbudsjett.

 • Cato Husabø Fossen
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Eirik Mosveen
 • Pål Ertzaas
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Det får VG opplyst fra kilder med innsikt i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015, som presenteres onsdag.

I det som antas å være et av de soleklart mest kostbare enkeltgrepene i budsjettforslaget kutter finansminister Siv Jensen formuesskatten med 4,1 milliarder kroner neste år.

Etter det VG erfarer blir formuesskatten kuttet slik:

* Prosentsatsen for formueskatt senkes fra dagens 1 prosent til 0,75 prosent.

Denne tilsynelatende beskjedne justeringen gir store utslag først og fremst på store formuer. For Norges ti rikeste mennesker vil endringen bety skattelettelse på 12,5 millioner kroner – i gjennomsnitt.

Ikke minst monner endringene for milliardærene som i fjor bidro med store pengegaver til Siv Jensen og partiet med slagordet «for folk flest».

Investor Stein Erik Hagen kan med dette se frem til hele 3,1 millioner kroner i skattelette. Han får dermed relativt god avkastning på sitt valgkampbidrag til Frp som lød på 500 000 kroner.

* I tillegg økes innslagspunktet for når formuesskatten inntrer fra én million kroner i formue til 1,2 millioner kroner i formue.

Dette betyr at alle med formue under 1,2 millioner slipper å betale formuesskatt. I praksis vil opp mot 100.000 nordmenn med formue mellom 1,0 og 1,2 millioner som i dag betaler formuesskatt slippe dette neste år.

En gjennomsnittlig husholdning i Norge har en formue på to millioner kroner. For de vil endringene i formuesskatten bety i underkant av 4000 sparte kroner i 2015.

I alt vil kuttene i formuesskatten sørge for 4,1 milliarder kroner mindre i inntekter til staten.

Siv ville gi de rike enda mer

I august kunne VG gjengi hemmeligstemplede detaljer fra skatteforslagene Siv Jensen hadde med seg og kjempet for under regjeringens siste og avgjørende budsjettkonferanse på Statsministerens kontor.

I dette foreslo Frp-lederen faktisk å kutte formuesskatten ytterligere: Helt ned til en prosentsats på 0,7 prosent.

Forslaget som presenteres i statsbudsjettet i dag er dermed annerledes enn finansministerens egentlige ønske.

Det skyldes etter det VG forstår sterke reaksjoner internt i Frp over at for store deler av skattelettene Jensen så for seg ikke ville komme «folk flest» til gode.

Dersom partifellene ikke hadde tvunget Frp-lederen til en aldri så liten retrett hadde for eksempel Norges rikeste mann, Olav Thon, fått ytterligere fem millioner kroner i skattelette. Nå må han ta til takke med 24,7 millioner i lettelser.

– Dette vitner om en hard dragkamp internt i regjeringen om hvordan skattekuttene skal være. Dette er uansett et budsjett som vil gjøre Norge til et urettferdig land, sier finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet til VG.

Blir tema i forhandlinger

Kuttene i formuesskatten på 4,1 milliarder kroner er ventet å være blant de største enkeltgrepene i den blå regjeringens første ordentlige statsbudsjett.

– Også da de gjorde om på det rødgrønne budsjettet i fjor så vi at de blå brukte ti ganger så mye på å realisere skattekutt, som på å realisere lærere, sykehus og andre ting. Det er som forventet fra denne regjeringen, mener Marthinsen.

Ettersom Solberg-regjeringen er en mindretallsregjering, helt avhengig av støtte i Stortinget fra sak til sak, er imidlertid ikke hele budsjettet endelig satt i morgen.

VARSLER HARDE FORHANDLINGER: KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen. Foto:Therese Alice Sanne,VG

I ukene som kommer blir det knallharde forhandlinger hvor regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre vil kjempe for å sette sitt stempel på budsjettet, inkludert skatteopplegget.

– Dersom det VG nå skriver om formuesskatten stemmer, så vil det nok bli et tema i budsjettforhandlingene i Stortinget, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen i en kommentar.

Bruker 17 milliarder flere oljekroner

I tillegg til endringene i formuesskatten går regjeringen etter det VG erfarer inn for å øke innslagspunktet for toppskatt i inntektsbeskatningen. Også frikortbeløpet økes.

Det er også knyttet spenning til hvor mye penger fra oljefondet regjeringen ønsker å bruke i budsjettet. Etter det VG får opplyst foreslår Siv Jensen i statsbudsjettet å sprøyte inn totalt 164 milliarder oljekroner. Det tilsvarer en økning på 17 milliarder.

Statsbudsjettet for 2015 vedtas endelig i Stortinget i desember.

Ingen fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har ønsket å kommentere VGs budsjettlekkasjer.

Les også

 1. Her er Siv Jensens skattekutt-forslag

  I morgen møtes regjeringspartiene til det avgjørende slaget om neste års statsbudsjett. Frp-leder Siv Jensen vil la 100.
 2. Frp-toppene: Merker ikke noe til Sivs skatteletter

  GARDERMOEN (VG) Lørdag kveld feiret Siv Jensen sitt første landsmøte som finansminister.
 3. Frp-ere krever skattekutt for folk flest

  Finansminister Siv Jensen og resten av Fremskrittspartiets statsråder får klar beskjed fra egne rekker: Skattelettelsene…
 4. KrF-lederens beskjed om skattekutt: Her går grensen, Siv!

  Det er helt uaktuelt for KrF å støtte skattekutt på 10 milliarder kroner neste år, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.
 5. Sivs rike onkler kan tjene fett på Sivs skattekutt

  Frp-leder Siv Jensen vil gjøre saftige kutt i formueskatten, og gi store skatteletter til Norges aller rikeste personer.

Mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Solberg-regjeringen
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Skattefest for de aller rikeste

 2. Ap: Nå taper barnefamilier på Sivs budsjett

 3. Her er Siv Jensens skattekutt-forslag

 4. Skatteavtale gir saftig kutt for de rikeste

 5. Så mye får du i skattelette

Fra andre aviser

 1. De sparer 150.000 og 500.000 på Siv Jensens skatteforslag

  Fædrelandsvennen
 2. Jensen-forslag sparer Støre for 150.000 kroner

  Aftenposten
 3. Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

  Fædrelandsvennen
 4. Ap vil øke skattene og avgiftene med 10,5 milliarder kroner

  Aftenposten
 5. Skattekutt til de rikeste etter vårens skatteforlik

  Aftenposten
 6. Ap til frontalangrep på Erna og Siv

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no