SKATTEFEST: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen smilte lurt til pressen da hun var i Stortinget under trontaledebatten tirsdag, dagen før hun legger frem sitt første selvlagde statsbudsjett. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Statsbudsjettet: Siv kutter skatt for de aller rikeste

Fra Siv til folk flest: Under 4000 kroner

Fra Siv til Norges ti rikeste: 12,5 millioner - i snitt!

Siv Jensen skjenker Norges ti rikeste skattelettelse på i snitt 12,5 millioner hver når hun onsdag legger frem Regjeringens forslag til statsbudsjett.

Publisert:

Det får VG opplyst fra kilder med innsikt i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015, som presenteres onsdag.

I det som antas å være et av de soleklart mest kostbare enkeltgrepene i budsjettforslaget kutter finansminister Siv Jensen formuesskatten med 4,1 milliarder kroner neste år.

Etter det VG erfarer blir formuesskatten kuttet slik:

* Prosentsatsen for formueskatt senkes fra dagens 1 prosent til 0,75 prosent.

Denne tilsynelatende beskjedne justeringen gir store utslag først og fremst på store formuer. For Norges ti rikeste mennesker vil endringen bety skattelettelse på 12,5 millioner kroner – i gjennomsnitt.

Ikke minst monner endringene for milliardærene som i fjor bidro med store pengegaver til Siv Jensen og partiet med slagordet «for folk flest».

Investor Stein Erik Hagen kan med dette se frem til hele 3,1 millioner kroner i skattelette. Han får dermed relativt god avkastning på sitt valgkampbidrag til Frp som lød på 500 000 kroner.

* I tillegg økes innslagspunktet for når formuesskatten inntrer fra én million kroner i formue til 1,2 millioner kroner i formue.

Dette betyr at alle med formue under 1,2 millioner slipper å betale formuesskatt. I praksis vil opp mot 100.000 nordmenn med formue mellom 1,0 og 1,2 millioner som i dag betaler formuesskatt slippe dette neste år.

En gjennomsnittlig husholdning i Norge har en formue på to millioner kroner. For de vil endringene i formuesskatten bety i underkant av 4000 sparte kroner i 2015.

I alt vil kuttene i formuesskatten sørge for 4,1 milliarder kroner mindre i inntekter til staten.

Siv ville gi de rike enda mer

I august kunne VG gjengi hemmeligstemplede detaljer fra skatteforslagene Siv Jensen hadde med seg og kjempet for under regjeringens siste og avgjørende budsjettkonferanse på Statsministerens kontor.

I dette foreslo Frp-lederen faktisk å kutte formuesskatten ytterligere: Helt ned til en prosentsats på 0,7 prosent.

Forslaget som presenteres i statsbudsjettet i dag er dermed annerledes enn finansministerens egentlige ønske.

Det skyldes etter det VG forstår sterke reaksjoner internt i Frp over at for store deler av skattelettene Jensen så for seg ikke ville komme «folk flest» til gode.

Dersom partifellene ikke hadde tvunget Frp-lederen til en aldri så liten retrett hadde for eksempel Norges rikeste mann, Olav Thon, fått ytterligere fem millioner kroner i skattelette. Nå må han ta til takke med 24,7 millioner i lettelser.

– Dette vitner om en hard dragkamp internt i regjeringen om hvordan skattekuttene skal være. Dette er uansett et budsjett som vil gjøre Norge til et urettferdig land, sier finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet til VG.

Blir tema i forhandlinger

Kuttene i formuesskatten på 4,1 milliarder kroner er ventet å være blant de største enkeltgrepene i den blå regjeringens første ordentlige statsbudsjett.

– Også da de gjorde om på det rødgrønne budsjettet i fjor så vi at de blå brukte ti ganger så mye på å realisere skattekutt, som på å realisere lærere, sykehus og andre ting. Det er som forventet fra denne regjeringen, mener Marthinsen.

Ettersom Solberg-regjeringen er en mindretallsregjering, helt avhengig av støtte i Stortinget fra sak til sak, er imidlertid ikke hele budsjettet endelig satt i morgen.

VARSLER HARDE FORHANDLINGER: KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen. Foto:Therese Alice Sanne,VG

I ukene som kommer blir det knallharde forhandlinger hvor regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre vil kjempe for å sette sitt stempel på budsjettet, inkludert skatteopplegget.

– Dersom det VG nå skriver om formuesskatten stemmer, så vil det nok bli et tema i budsjettforhandlingene i Stortinget, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen i en kommentar.

Bruker 17 milliarder flere oljekroner

I tillegg til endringene i formuesskatten går regjeringen etter det VG erfarer inn for å øke innslagspunktet for toppskatt i inntektsbeskatningen. Også frikortbeløpet økes.

Det er også knyttet spenning til hvor mye penger fra oljefondet regjeringen ønsker å bruke i budsjettet. Etter det VG får opplyst foreslår Siv Jensen i statsbudsjettet å sprøyte inn totalt 164 milliarder oljekroner. Det tilsvarer en økning på 17 milliarder.

Statsbudsjettet for 2015 vedtas endelig i Stortinget i desember.

Ingen fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har ønsket å kommentere VGs budsjettlekkasjer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder