UNDERSØKTE KONSEKVENSER: Professor Grete Brochmann (t.h.) har ledet utvalget so har undersøkt langsiktige konsekvenser av høy innvandring til Norge. Rapporten ble overlevert innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v.) onsdag. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB scanpix

Ekspertutvalg: Slik kan velferdsstaten håndtere høy innvandring

Myndighetene må satse mye mer på å gjøre innvandrere kvalifisert for det norske arbeidslivet, mener et ekspertutvalg.

 • Hege Wallenius

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er uhyre viktig og det er også veldig vanskelig, sier professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Grete Brochmann til VG.

Hun har ledet et regjeringsoppnevnte ekspertutvalg som blant annet har utredet hvilke langsiktige konsekvenser høy innvandring til Norge vil ha for samfunnet. Utvalget ble satt ned i desember 2015 etter antall asylsøkere til Norge økte samme høst.

Ekspertene påpeker at det norske velferdssamfunnet står overfor en periode med økende andel eldre og lavere oljeinntekter. Da kommer høy innvandring, særlig av flyktninger, som en tilleggsutfordring, mener de.

– Selv om det er store variasjoner mellom grupper, er erfaringen så langt at flyktninger fra lavinntektsland gjennomgående har lavere sysselsetting enn befolkningen for øvrig. Dette bidrar til å øke belastningen på offentlige budsjetter, skriver utvalget i en pressemelding.

Listhaug i debattinnlegg: Innvandringstrykket mot Norge er ikke bærekraftig

Forbedringspotensial

De mener komplettering og påbygging av utdanningen innvandrere allerede har, er sentralt. Brochmann trekker også fram en kombinert løsning mellom språkopplæring, praksis og utdanning.

– Vi mener det er et forbedringspotensial og at det ikke har vært satset tungt nok på utdanning og kvalifisering, sier Brochmann.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier til VG at regjeringens integreringsmelding, som ble lagt fram i fjor, legger opp til å styrke utdanningen for innvandrere og å styrke introduksjonsordningen gjennom arbeidsretting.

– Vi er på mange måter i gang med det. Så vil jeg lese rapporten med interesse og se om det er noe mer vi kan gjøre som de anbefaler i den retning, sier hun.

SSB: Antall innvandrere i Norge dobles fram til 2060

Advarer om økte skatter

– Vår velferdsmodell kommer framover til å møte utfordringer gjennom en aldrende befolkning. Men også hvis det blir vedvarende høy innvandring, vil det medføre økt press, og det kan på sikt bety økte skatter eller reduserte velferdsordninger. Det er noe jeg ikke ønsker, og derfor er det viktig å ha kontroll på tilstrømmingen og å gjøre en god jobb med integreringen, sier Listhaug.

Fikk du med deg? «Lex Amelie» har gitt tolv personer opphold i Norge

Ved inngangen til 2016 utgjorde innvandrere og deres etterkommere som er født i Norge, 850.000 personer. Det utgjør 16 prosent av befolkningen. Hvordan innvandringen vil utvikle seg framover, er svært usikkert, påpeker ekspertuvalget.

Det er derimot ventet en fortsatt nedgang i nettoinnvandringen fra EU-landene i Sentral- og Øst-Europa og en økning fra land blant andre asiatiske og afrikanske land.

FIKK RAPPORT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v) mottar Brochmann II-utvalgets utredning av professor Grete Brochmann. Foto: GORM KALLESTAD / NTB scanpix

Mer om

 1. Innvandring
 2. Sylvi Listhaug
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Kan Sylvi Listhaug redde velferdsstaten?

 2. Pluss content

  Knut Arild Hareide om Listhaugs kontantstøtte-oppgjør: - Dyrker konflikter

 3. Flyktninger og velferdsstaten

 4. Hele folket i arbeid

 5. Hareide mener Listhaug angriper familiene: – Hun er et større problem enn kontantstøtten

Fra andre aviser

 1. Listhaug får rapport om innvandring og Velferds-Norge

  Aftenposten
 2. Innvandringens pris

  Fædrelandsvennen
 3. – Innvandringsdiskusjonen gir mye støy og konflikt

  Aftenposten
 4. Asle Toje: –Etniske nordmenn en minoritet i fremtiden

  Aftenposten
 5. Listhaug skal lage Frps nye og strenge innvandringspolitikk: – Helt katastrofale tall som lyser mot oss

  Aftenposten
 6. Listhaug: Redningsbåtene i Middelhavet må snu

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder