IKKE FORNØYD: Næringsminister Monica Mæland har sammen med departementet sendt et brev til DNB der de krever svar på flere sentrale spørsmål i skatteparadis-saken.

IKKE FORNØYD: Næringsminister Monica Mæland har sammen med departementet sendt et brev til DNB der de krever svar på flere sentrale spørsmål i skatteparadis-saken. Foto: Eskil Wie Furunes VG

Politikere om Mæland-brevet: – Oser av mistillit

Næringsminister Monica Mæland (H) gjør rett i å jakte flere skatteparadissvar fra DNB-sjef Rune Bjerke.

  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Silje Løvstad Thjømøe
  • Ida Christine Johannessen
  • Bjørn Haugan
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er budskapet fra flere politikere VG har snakket med, etter at næringsministeren sa hun ikke var fornøyd med DNB-sjefens redegjørelse om bankens engasjement i skatteparadiser, noe som tirsdag kveld ble klart da de etterlyste svar på flere sentrale spørsmål i et nytt brev sendt til DNB.

Politikerne deler næringsministerens oppfatning av at Bjerke og DNB ikke har svart ordentlig for seg, noe de mener brevet fra departementet viser tydelig. Flere mener Mælands mistillit til DNB er åpenbar.

– Jeg har sjeldent sett et så kritisk brev etter en redegjørelse, og det er helt tydelig at hun ikke har fått svar på det hun hadde håpet på. Jeg legger spesielt merke til at hun spør om det har kommet frem nye forhold de siste dagene. Det oser av mistillit når man spør om det er behov for ekstern granskning, sier Kenneth Svendsen (Frp) i finanskomiteen, til VG.

Bakgrunn: Her er Mælands nye spørsmål til Rune Bjerke

Han mener Mælands spørsmål tyder på at hun ønsker en bekreftelse på noe hun allerede vet.

– Når informasjon skal gis, så bør all informasjon gis på en gang. Måten denne saken har utviklet seg på er at DNB har blitt drevet fra skanse til skanse, og det er alltid et dårlig tegn. I en redegjørelse bør alle kort legges på bordet, men det kan ha vært informasjon som ikke har kommet frem fordi noen har ønsket at det ikke skulle komme frem.

Den påstanden støttes av Geir Pollestad, som sitter i næringskomiteen for Senterpartiet.

– Jeg opplever at spørsmålene er veldige detaljerte og kritiske, og mellom linjene så oppfatter jeg en mistillit til den redegjørelsen som er gitt, både på grunn av at departementet bringer på banen en ekstern granskning og det faktum at departementet føler seg nødt til å spørre om det har fremkommet ny info som de ikke er kjent med. Det burde være en selvfølge at selskapet ga den informasjonen, men man er i den situasjonen der DNB ikke gir informasjonen de skal, sier Pollestad.

Les Frithjof Jacobsens kommentar: Kunne fått bank, slapp med et blåmerke

Sitter på mer informasjon

Noen av Mælands spørsmål er så detaljerte og kritiske at flere får inntrykket av at Næringsdepartementet sitter på ytterligere informasjon om DNBs praksis, som foreløpig ikke er kjent.

– Jeg vil si at det er til å lese mellom linjene. Her er det en minister som har en tynnslitt tålmodighet med DNB. De har ikke tatt sin største eier på ordentlig alvor og her er det tydelig at det drives øvrige granskninger fra statlig side, sier næringspolitisk talsmann for SV, Torgeir Fylkesnes.

Et eksempel på dette er at departementet spør om når banken sluttet å tilby produktene i skatteparadiset Seychellene. Det har tidligere blitt opplyst når selskapene ble opprettet, og at virksomheten er avsluttet.

– Det virker som at man bevisst prøver å ikke si noe om når man har sluttet å tilby disse tjenestene, sier Fylkesnes.

Sett denne? Flere DNB-topper i styret i omstridt Luxembourg-selskap

Saken fortsetter under bildet.

MÅ FORKLARE SEG - IGJEN: Hverken Monica Mæland eller politikerne VG har snakket med er fornøyd med svarene DNB-sjef Rune Bjerke kom med mandag, i forbindelse med redegjørelsen om bankens aktivitet i skatteparadiser. Foto: Mattis Sandblad VG

– Alle kort må på bordet

Line Henriette Hjemdal (KrF) i næringskomiteen mener ingen er tjent med at tilliten til en så stor bank svekkes ytterligere, og understreker at det er DNBs ansvar å komme med ordentlige svar til spørsmålene Mæland stiller.

– DNB har hatt to muligheter, både med Kristin Halvorsen og med Monica Mæland, og da skulle det bare mangle at man nå ber om bredden. Nå må alle kort på bordet, sier Hjemdal til VG.

Fylkesnes savner svar fra DNB om banken også har hatt aktiviteter i andre skatteparadiser gjennom andre advokatkontorer, og sier han sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål knyttet til det hun karakteriserer som «de kaotiske tilstandene som Bjerke skildret i sin presentasjon».

– Vi har hatt en situasjon der det virker som at enkelte miljøer har drevet bank i banken, og at ledelsen i DNB har hatt veldig liten kontroll over det som har skjedd.

Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen omtaler Mælands brev som «krast i tonen» og sier at det er åpenbart at ministeren ikke er fornøyd.

– Saken slik den fremstår nå er at konsernledelsen fastholder at de ikke har visst, jeg har ikke grunn til å tvile på det. Men det har vært korsveier underveis hvor det burde vært stilt spørsmål, sier Marthinsen.

Få oversikten: Dette er de statseide selskapene som er i trøbbel

Må få konsekvenser

KRITISK: Geir Pollestad (Sp). Foto: Berit Roald NTB scanpix

Pollestad i Senterpartiet sier han ikke håper at noen må fratre fra sin stilling, men at det er viktig at saken får konsekvenser for DNB.

– Jeg håper at dette blir et vendepunkt for «husker ikke, vet ikke, har ikke hørt om»-kulturen, og at når du er leder så medfører det betydelig ansvar for ting du rent faktisk er kjent med og burde vært kjent med, sier han.

– Jeg mener det er viktig at Rune Bjerke går av, slik at en raskest mulig kan få ro om DNB, slik at man kan begynne å bygge opp igjen den tilliten som er tapt, sier Venstres Abid Raja.

– Det er ikke bevist at Bjerke har visst om at DNB Luxembourg tilrettela for at kunder kunne etablere selskap på Seychellene: Han er veldig klar på at han ikke visste?

– Det er i hvert fall slik at flere sentrale direktører rundt ham har sittet i styret i DNB Luxembourg, sier Raja som legger til at initiativene fra regjeringen, både i 2007 og 2014, burde fått banken til å undersøke hva de faktisk solgte.

I en pressemelding tirsdag viste DNB-styreleder Anne Carine Tanum til Bjerkes presentasjon og at advokatfirmaet Hjort er engasjert for å gå gjennom saken.

«Spørsmålene fra departementet bekrefter det vi sa i går og skriver i redegjørelsen, nemlig at dette er en sak som krever grundige undersøkelser og at disse vil fortsette for at vi skal få et best mulig bilde av saken og lære av den».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder