Se videoen!: Her blir den gigantiske knølhvalen reddet av Kystvakten

TROMSØ (VG) I nesten fem timer måtte mannskapet på KV «Heimdal» kjempe for å få løs den voksne knølhvalen som hadde surret seg fast i et tau.

  • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over fire år gammel

Naturen byr for tiden på en storstilt førjulsforestilling langs kysten av Troms. De siste årene har store mengder sild trukket inn i fjordene sent på høsten. De enorme fiskestimene tiltrekker seg både fiskebåter og flere hvalarter, og ikke minst mange skuelystne som vil bivåne det spektakulære etegildet.

Les også: Bli med på hvalfart utenfor Kvaløya med naturfotograf Audun Rikardsen

Søndag gikk det nesten galt, da en voksen knølhval gikk seg fast i garnbruk i Kaldfjorden på Kvaløya.

ENORME KREFTER: Her prøver mannskapet på KV «Heimdal» å hjelpe giganten som gikk fast i garnbruk i Kaldfjorden utenfor Tromsø på søndag. Foto: Kv Heimdal ,

Tau fast i kjeften

– Vi fikk melding fra en hvalsafariaktør som fortalte at hvalen hadde gått seg fast i en garnile. Da vi kom fram så vi at den hadde mange tørn, seks til ni ganger, rundt kroppen. Den hadde også tauverk festet i munnen, forteller skipssjef Jimmy Haugland om bord på kystvaktskipet «Heimdal».

Sjekk Karl-Ottos (49) hval-blinkskudd!

OVERVÅKER SILDEFISKET: KV «Heimdal» tilhører den Indre kystvakt, som blant annet har som oppgave å utføre fiskerioppsyn. Foto: Terje Mortensen , VG

Han og mannskapet har de siste ukene fulgt sildestimen og kontrollert fisket i området. Haugland satte ut to lettbåter i et forsøk på å berge det enorme dyret.

– Den lå der og kavet og trengte hjelp for å komme seg løs. Ved hjelp av båtshaker og kniver klarte vi å løsne det meste av tauverket, men vi hadde problemer med å få kuttet tauet som satt fast i kjeften, forteller skipssjefen.

Her tipper hvalen kajakken til Saga (27)

I fire-fem timer lå båtene kloss inntil hvalen i et forsøk på å få løs også det siste tauet.

– Det er viktig ikke å stresse hvalen unødig, og unngå at den dykker. Vi hadde et veldig godt samarbeid med de andre fartøyene i området, både kajakkpadlere, safari- og fiskebåter, som trakk seg unna under operasjonen.

SPEKTAKULÆRT: Knølhvalenes synkroniserte jakt på silda på kysten av Troms kan bivånes på nært hold nå i adventstiden. Foto: Terje Mortensen , VG

Kom seg løs selv

Til slutt klarte hvalen å komme seg løs på egen hånd.

– På slutten stresset den mye, og var nær ved å dykke. Det var en utfordrende situasjon. Men den virket å være var i fin form da den svømte avgårde, forteller Haugland, som berømmer mannskapet for innsatsen.

Han anslår at det for tiden befinner seg flere hundre hvaler i fjordene på Kvaløya.

– Det er vanskelig å estimere antall, men vi ser stimer med spekkhoggere og knølhval rundt fiskebåtene hele tiden. Det er et fascinerende skue.

Selv om det er mye trafikk i fjordene for tiden, synes skipssjefen at folk tar hensyn både til hvalene og hverandre.

– Det har gått veldig greit så langt. Det er viktig at de som oppholder seg i nærheten kommuniserer med fiskefartøyene. Når de har nøtene i sjøen, har de begrenset evne til å manøvrere. Men, det er plass til alle. Så lenge man tar hensyn, går det greit, sier Haugland til VG.

Les også: Her flørter knølhvalen med Tine

.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder