IS-MEDLEM: Dette er et av bildene Kim Andre Ryding (25) fra Moss har lagt ut på sosiale medier fra sitt opphold i Syria. Foto:SKJERMDUMP,

Slik var 18-åringens Syria-planlegging: Prøvde å få tak norsk IS-medlem (25) i Syria før avreise

PST: Kjøpte stridsklær

Bekymring siden november

Kort tid før den terrorsiktede nordmannen (18) dro fra Oslo skal han flere ganger ha forsøkt å kontakte den norske islamisten Kim André Ryding (25) i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter det VG får opplyst, skal imidlertid 18-åringen ikke ha lyktes med å oppnå kontakt med 25-åringen før avreise sist helg.

Den norske konvertitten Kim André Ryding dro fra Moss i Østfold til Syria i 2013.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at 25-åringen kjemper som fremmedkriger for terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) i Syria, og nordmannen har publisert en rekke bilder av seg selv fra oppholdet i sosiale medier.

Ryding knyttes også til den radikale islamistgruppen Profetens Ummah i Oslo.

Siktelsen: Rhodos–Tyrkia–Syria

Grytidlig mandag morgen ble den terrorsiktede 18-åringen pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg.

Ifølge terrorsiktelsen mot Oslo-mannen, hadde han kjøpt seg flybillett til Rhodos i Hellas for et par tusen kroner, og PST mener at han planla å ta ferge til Tyrkia–for så å ta seg videre over grensen til Syria og tilslutte seg IS.

Ifølge VGs opplysninger er avvergingen av 18-åringens forsøk på å dra til Syria del av en større offensiv mot det islamistiske miljøet på Østlandet–hvor målet er å kneble apparatet som angivelig rekrutterer ungdommer til krigen i Syria.

18-åringen, som nådde myndig alder nå i våres, nekter straffskyld og bedyrer at hans plan var å drive nødhjelpsarbeid i det borgerkrigsherjede landet.

Under gårsdagens fengslingsmøte forklarte 18-åringen at han skulle slutte seg til andre grupperinger enn IS, men rapporter PST la fram i gårsdagens fengslingsmøte skal stå i strid med dette.

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat Line Nyvold Nygaard i PST (t.v.) sammen med møtende forsvarer Mette-Julie Sundby. Den 18 år gamle mannen som ble pågrepet i Sverige av PST med bistand av svensk politi ble onsdag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

PST: Kjøpte stridsklær

18-åringen ble varetektsfengslet i fire uker, og i fengslingsmøtet fortalte han også om sitt «raskt voksende hat mot Assad-regimet.»

I fengslingskjennelsen fremgår det videre at han i tiden før avreise gjennomførte et «omfattende forberedende opplegg», som viser et «konsekvent forbrytersk forsett om å tilslutte seg terrororganisasjonen».

Ifølge VGs opplysninger, mener de hemmelige tjenestene at 18-åringen i forkant av reisen skal ha gått til innkjøp av det som beskrives som stridsklær. Spanere fra PST skal ha fulgt tett handelen tett ved en stor sportsbutikk i Oslo sentrum.

FORSVARER: John Christian Elden representerer 18-åringen. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Det er vanskelig å se at innkjøp av normale klær kan kalles terrorplanlegging, sier 18-åringens forsvarer John Christian Elden til VG.

Disse klærne skal imidlertid ikke ha vært en del av 18-åringens bagasje på turen til Göteborg, men lagret hos en kamerat. Tøyet er nå tatt i beslag, får VG opplyst.

Les også: Torleif fra Fredrikstad var en av jentene–nå er han IS-terrorist

Bekymring siden november

Etter at Oslo-mannen skal ha konvertert i fjor vår, kom han i PSTs søkelys som en mulig IS-rekrutt i november.

I denne perioden skal 18-åringen også ha vært i dialog med de hemmelige tjenestene–samtidig som de spanet på ham, får VG opplyst.

– Jeg kan så lenge saken er i innledende etterforskning ikke kommentere hans fortløpende kontakt med PST, men regner med at dette vil bli en sentral del av saken, sier Elden.

Profetens Ummah-samlinger

VG får bekreftet fra flere uavhengige kilder at 18-åringen flere ganger er observert med Ubaydullah Hussain (29), talsmann og en av de ledende skikkelsene i Profetens Ummah.

Les også: Slik ble Ubaydullah Hussain ekstrem

Den terrorsiktede nordmannen skal også ha deltatt på religiøse møter med Profetens Ummah. I tillegg er 18-åringen med sin Facebook-profil medlem av Profetens Ummahs Facebook-gruppe.

– Jeg kan ikke kommentere hvem han kjenner eller har vært i kontakt med, sier Elden.

DOKUMENTARIST: Ulrik Imtiaz Rolfsen fikk PST på besøk timer etter pågripelsen av 18-åringen. Foto:Fredrik Solstad,VG

Razzia

Mandag kveld gjennomførte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en razzia hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, som jobber med en dokumentar om Profetens Ummah og Ubaydullah Hussain.

Ifølge uttalelser fra Rolfsen var hans kamerateam med 18-åringen da han dro til Göteborg der han etter planen skulle reise videre til Syria. Hussein skal også ha vært med i følget, ifølge Rolfsen, og flere timer fra turen ble filmet.

Hussein selv har ikke besvart VGs henvendelser om sin relasjon til 18-åringen.

Barnevern

18-åringen hadde i ukene før avreise til Göteborg arbeidet i en bedrift på Østlandet.

Etter det VG kjenner til var arbeidsforholdet ordnet som et tiltak gjennom barnevernet, nettopp på grunn av bekymring rundt 18-åringen og hans tilknytning til et ekstremt miljø.

En av lederne i bedriften har beskrevet gutten overfor VG som høflig og ydmyk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DREPT: Denne norske 24-åringen var med i Profetens Ummah før han dro til Syria i fjor høst og ble drept som IS-kriger. Foto:PRIVAT,

Drept i Syria

Det er ikke første gang en ung etnisk norsk konvertitt i sirkelen rundt Profetens Ummah drar til Syria for å verve seg til IS.

I august i fjor publiserte Profetens Ummah flere videoer på YouTube der Ubaydullah Hussain driver misjonsvirksomhet på gaten i Oslo. Sammen med han på klippene er blant annet en konvertert 24-åring fra Halden, som Hussein overfor VG har beskrevet som en nær venn.

Noen uker etter gatemisjoneringen, i september i fjor, forlot 24-åringen Norge. .

I mars i år kom nyheten om at 24-åringen var drept i Syria som IS-kriger til stor sorg for familien hans hjemme i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder