PÅ BOLIGJAKT: Mathias Hoel (20) startet letingen etter en hybel allerede for et par måneder siden, men trappet først opp søket etter at han kom inn på studiet. Han står ennå uten bolig i Tromsø. Foto: Sveinung Fjellvang Karlsen

Dårligere studentboligdekning i de største byene

Byggingen av studentboliger klarer ikke å holde tritt med tilstrømningen av studenter. Studentleder frykter konsekvensene.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mathias Hoel (20), fra Andøya er en av 1.000 studenter som nå står i kø for å få boligplass ved Norges arktiske samskipnad etter at de fleste boligene deres allerede er fylt opp.

Hoel har derfor som 85 prosent av studentmassen måtte ty til det private markedet.

Les også: Utøya-overlevende Ali får politidrømmen oppfylt

– Det merkes at det er stort press og vanskelig å finne bolig i Tromsø, forteller Hoel, som skal starte på en bachelor i samfunnssikkerhet og miljø om tre uker.

Tromsø er ikke den eneste byen der det er vanskelig å finne bolig. VG har fått tilgang på Norsk studentorganisasjons (NSO) studentboligundersøkelse for 2016, som viser at tilstrømningen av studenter til Norges største byer er større enn byggingen av nye studentboliger.

Studentleder: – Boligjakten blir tøffere

– Når studenttallet vokser for hvert år blir jakten på bolig stadig tøffere for studentene. På tross av regjeringens store satsning klarer ikke byggingen å holde tritt med økningen i studentmassen, sier Marianne Andenæs, leder for NSO.

Les også: 2013: Vant Grand Prix 2016: Bor på hybel

I år var det rekordmange søkere til høyere utdanning og tirsdag forrige uke ble det klart at 91.000 søkere har fått tilbud om studieplass. Det er 2.700 flere i år enn i fjor. Samtidig ble det i år tildelt midler til bygging av 2.200 studentboliger. Det er ikke nok, mener lederen.

LANG BOLIGKØ: Ved studiestart i fjor stod hele 9.500 i studentboligkø. Marianne Andenæs, leder for NSO, frykter at enkelte studenter må takke nei til studieplassen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold NSO

– Det mangler nesten 14.000 boliger for å NSOs mål om 20 prosent dekning, sier lederen.

Undersøkelsen viser at dekningsgraden i alle de store byene går ned og studentlederen er bekymret for hvilke følger det kan få.

Les også: Norske studenter utfordrer Snapchat i Silicon Valley: Timelønn 8,3

– Under 15 prosent av landets studenter har tilgang på studentbolig i studietiden. Flertallet av studentene må ut i et allerede presset privat marked. Høye leiepriser kan bety at studentene må jobbe mer ved siden av studiene, eller i verste fall takke nei til studieplassen, sier Andenæs.

Har ikke nådd målet

Tross nedgangen i de største byene understreker kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at den sittende regjeringen har tildelt mer midler til bygging enn tidligere.

VGs Leder: Sats på matte

– Vi bygger rekordmange studentboliger. Det er de store byene som får mest og de har store prosjekter på gang. Snittet ved forrige regjering var 1.000 studentboliger i året, nå bygger vi 2.200. Det er en kraftig økning, og en satsning der denne regjeringen har gjort mer enn noen regjering tidligere, sier Isaksen.

PÅ BESØK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte tirsdag forrige uke Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) hvor Samordna opptak presenterte årets opptakstall for høyere utdanning. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Under valgkampen lovet imidlertid Høyre å bygge 3.000 nye studentboliger i året for å få unna boligkøen, ifølge Universitas.

– Det var målet vårt i valgkampen og vi har tid igjen. Samtidig er vi på et godt nivå nå. Det har aldri før blitt tildelt så mye til studentboliger som nå, så jeg har ikke dårlig samvittighet.

Les også: Tenk på dette når du velger utdanning - Skole og utdanning

Om regjeringen kommer til å øke tildelingen videre er imidlertid usikkert.

– Vi må se hva vi har mulighet til. Det er videre varslet stramme budsjetter knyttet til flyktninger og asylsøkere. Vi har imidlertid tildelt mye til studentboliger til nå, og i tillegg starter opptrappingen til 11 måneders studiestøtte fra neste år, sier Isaksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder