Kongefamilien gikk på ski ute blant folket

Folket møtte kongefamilien: - Er det gøy å være konge?

OSLO (VG) – Er det gøy å være konge? spør en av barna som har møtt opp til jubileumsfest på Slottsplassen. - Det er som om jeg skal spørre deg om det er gøy å gå på skolen, humrer kongen.

 • Karoline Flåm
 • Angelica Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

Ikledd anorakker, boblejakker og luer med norske flagg kom kongefamilien ut for å møte de flere hundre menneskene som søndag formiddag hadde samlet seg på Slottsplassen, for å være med på feiringen av kongeparets 25-årsjubileum.

Flere tok bilder og ropte hurra til de kongelige, og en av de frammøtte barna fikk også kastet inn et sjarmerende, lite spørsmål til kongen:

– Er det gøy å være konge?, spør en guttunge med ski under armen.

Kongen ler og svarer etterhvert:

– Ja, det er jo det. Men det blir jo litt som om jeg skal spørre deg om det er gøy å gå på skolen, humrer kongen.

Les de personlige og rørende historiene: Folkets egne møter med kongeparet

Som perler på snor

VG fikk også stilt kongeparet noen spørsmål på slottsplassen:

– Hva er kongetparets favorittøyeblikk, etter 25 år på tronen?

– Oi oi, det er mange. De kommer som perler på en snor, alle sammen, ler dronning Sonja.

Se de nydelige bildene: 25 år med kongeparet: Store øyeblikk

STEMNING: Sondre seres (5) og Elena Seres (9) har fått på seg skiene utenfor slottet. - Vi har vært her en halvtime og har hatt det kjempegøy!, sier de to søsknene til VG. Foto: Angelica Hagen ,

Kongefamilien på skitur

Hundrevis av folk - og mange barnefamilier - hadde søndag formiddag samlet seg utenfor slottet. Kongen uttrykte stor glede og takknemlighet, og var særlig imponert over ski-arrangementet som var stelt i stand i anledning kongeparets fest:

PRINSESSEFØRE: Også kronprinsesse Mette-Marit tok noen gode stavtak i løypene utenfor slottet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

– Jeg trodde at når vi snakket om å ha en skidag her, så skulle det være en liten løype. Se på hva de har fått til, det er virkelig helt utrolig fantastisk, sa kongen, ifølge NTB.

Kronprinsfamilien og dronning Sonja tok også selv en runde på ski på den snødekte slottsplassen - mens publikum sto på sidelinjen og heiet.

Prins Sverre Magnus ledet an i løypa, etterfulgt av prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsparet og dronningen. En boblejakkekledd kong Harald var også til stede, men sto over skigåingen.

FOLKEFEST: Store folkemasser - trolig flere tusen - hadde søndag møtt opp utenfor Slottsplassen og ved universitetsplassen på Karl Johan for å feire kongeparets 25-årsjubileum som regenter. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Vil beholde løypene

Også dronning Sonja virket svært fornøyd med folkefesten.

– I mange år har vi ønsket å lage en skiløype i parken for barn, men vi har jo ikke hatt snø. Nå har dette virkelig blitt en suksess, fantastisk, sier dronningen.

– Skiløypa må vi få beholde, slo hun fast.

AKING: Kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

GRØNNE: Kaja Berg Remo (10) og Åsne Jansen Tryti (10) er maskoter fra skiforeningen, og deltar i søndagens jubileumsfeiring. - Vi er her for å heie på alle som står på ski, sier jentenen til VG. Foto: Angelica Hagen ,

Tidligere i dag har kongeparet også vært på gudstjeneste i Slottskapellet, som en del av den offisielle feiringen som går av stabelen utover søndag.

Både Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia, Danmarks dronning Margrethe, kronprinsfamilien og prinsesse Märtha Louises familie var til stede på gudstjenetsen, i tillegg til en rekke andre fra kongeslekten.

PYNTET TIL FEST: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn sammen med resten av kongefamilien ankommer gudstjeneste i Slottskapellet søndag formiddag. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Lyshavet for kong Olav

Preses Helga Haugland Byfuglien trakk i sin preken frem hendelsene for 25 år siden, da kong Olav gikk bort, og Harald og Sonja ble konge og dronning. Hun minnet om lyshavet som oppsto på Slottsplassen da folk flest spontant ville minnes den folkekjære kong Olav.

– Det sies at det i riksarkivet fins det 5 hyllemeter med barnetegninger av kong Olav. De sterke båndene mellom kongen og folket ble så synlige, sa Byfuglien ifølge NTB.

Les også: 25 år med kongeparet: Store øyeblikk

Trakk frem 22. juli

Hun hyllet også kongeparet for hvordan de har håndtert rollen, ved å stå ved folket gjennom store tragedier som 22. juli og å løfte fram enkeltmennesker og glemte grupper.

STASELIG: Dronning Silvia, kong Carl Gustaf og dronning Margrethe på vei inn til gudstjenesten. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

– Nettopp i kjærlighet til det mangfoldige Norge har dere vært lys for vårt folk, sa hun.

– Vi ser de lange linjene i deres gjerning. Det var ingen selvfølge at kjærlighet og tillit mellom folk og kongehus skulle leveres videre, uttalte hun også ifølge NTB.

Send din egen gratulasjon til kongeparet her!

Prinsesse Märtha Louise leste bibelvers og trompetist Ole Edvard Antonsen bidro musikalsk under gudstjenesten, som innledet søndagens feiring av kongejubileet.

LESTE: Prinsesse Märtha Louise, for anledningen kledd i en mintgrønn drakt, leste bibelvers for foreldrene sine. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Les også

 1. 25 år på tronen i dag: Slik skal kongeparet feires

  Med ski, snowboard, sang og spasertur skal kong Harald og dronning Sonja i dag feire sine 25 år på tronen.
 2. Nå kommer kong Vinter til kong Harald

  I anledning kongeparets 25-årsjubileum har regjeringen bestilt en vinteridrettspark på Slottsplassen.
 3. Takket nei til kronprinsens konferanse to ganger

  BERGEN (VG) To ganger er lederen i Fremskrittspartiets Ungdom, Atle Simonsen (26), blitt invitert til kronprins Haakons…
 4. Professor: - Ikke kongehusets oppgave å arrangere slike konferanser

  BERGEN (VG) Professor Trond Nordby mener kronprins Haakon går ut av sin nøytrale rolle når han arrangerer konferanser om…
 5. Kongeparet på asylmottak: – Vi må vise hva som bor i oss

  Besøket på det nye mottaket for flyktninger og asylsøkere i Råde har gjort inntrykk på kongeparet.

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Kronprinsparet
 3. Prinsesse Märtha Louise

Flere artikler

 1. Biskopen i kongeparets gullbryllup: - Dronningen har beskrevet hvor tøft det var

 2. Kongeparet, Märtha og Durek Verrett til gudstjeneste

 3. Slik blir kongefamiliens jul

 4. 25 år siden signingen: Kongeparet rørt til tårer

 5. Kongeparet vil hilse folket på gullbryllupsdagen

Fra andre aviser

 1. Statsministeren: – Jeg tror veldig mange land misunner oss en sånn kongefamilie

  Bergens Tidende
 2. Her skal kronprins­fami­lien feire jul

  Fædrelandsvennen
 3. Kongeparet, Märtha Louise og Durek Verrett til gudstjeneste

  Fædrelandsvennen
 4. Hele kongefamilien i sommermodus

  Aftenposten
 5. Slik feirer kongefamilien jul

  Bergens Tidende
 6. Byfuglien til kongeparet: Dere har vært et lys for vårt folk

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder