TO KNIVDREPT: Dette er åstedet på Grønland hvor en norsk-tunisisk mann ble drep onsdag morgen. 43 minutter tidligere skal 55-åringen ha drept en kvinne i 40-årene på Manglerud. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

Dobbeltdrapssiktet (55) var utvist: Slik kjempet han for å bli

Oslo-mann som ble oppgitt som homofil samboer: – Hva? Jeg har aldri vært samboeren hans

Politiet skal aktivt ha oppsøkt adresser for å finne og sende ut den utviste 55-åringen fra Tunisia. Samtidig fikk han NAV-utbetalinger, jobbet og mottok helsehjelp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

55-åringen ble formelt utvist fra Norge 29. oktober i 2014, med utreisefrist på tre uker. Oslo politidistrikt ga ham imidlertid frist til 19. desember til å møte hos dem.

– Det var et utvisningsvedtak på grunn av ulovlig opphold i landet. Politiet har aktivt forsøkt å oppsøke og kontakte ham, men har ikke oppnådd kontakt. Han har bodd på andre steder enn det som var oppgitt, sier politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til VG.

Onsdag ble 55-åringen, som er tunisisk statsborger, siktet for de to brutale knivdrapene på Manglerud og Grønland i Oslo. VG får opplyst at mannen som ble drept på Grønland ble oppringt av den siktede dobbeltdrapsmannen før drapet.

Troppet opp på psykiatrisk senter: «Jeg har drept to mennesker»

Kom på 80-tallet

UNDERSØKER: Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt. Foto: Trond Solberg , VG

Politiet forsøker å finne ut av hva som egentlig skjedde i etterkant av utvisningsvedtaket.

– Samtidig så ser vi at han i perioden etter dette har fått penger fra NAV, er registrert med arbeidsforhold og har fått oppfølging i helsevesenet, sier Metlid.

55-åringen har siden slutten av 1980-tallet kjempet for å bli værende i landet, noe han har klart i lange perioder ved til stadighet ha nye søknader om oppholdstillatelse inne til behandling, får VG opplyst.

• 1988: 55-åringen kom til Norge, og fikk innvilget familieinnvandring på grunn av sin daværende ektefelle, en norsk kvinne.

De fikk et barn sammen, men skilte seg etter noen år, og 55-åringen skal ha hatt lite kontakt med de to i senere år.

• 1992: Tunisieren fikk bosetningstillatelse i landet. I årene som fulgte ble han domfelt for narkoforbrytelser to ganger.

• 1998: I kjølvannet av narkodommene ble han utvist fra Norge i fem år. Innreiseforbudet gjaldt for hele perioden.

Les også: Elleve personer drept av menn som var utvist fra Norge

• 2002: Uttransportert fra landet etter brudd på innreiseforbudet. Senere samme år søkte han om familieinnvandring etter å ha oppgitt en norsk kvinne som sin samboer.

Søknaden ble avslått av Utlendingsdirektoratet (UDI) i 2003, en avgjørelse 55-åringen påklaget.

• 2007: Fikk innvilget ny søknad om familieinnvandring. Den gjaldt fra januar 2008 til januar året etter. Men etter at han skal ha blitt anmeldt for vold og brudd på besøksforbud, trakk UDI innvilgelsen tilbake.

• 2008: 55-åringen sto frem som homofil og hevdet at en navngitt Oslo-mann var hans samboer.

I søknaden om opphold trakk han frem konservativt syn på homofili i Tunisia.

– Hva? Det er mulig det bodde en mann ved det navnet du nevner i bygården min for noen år siden. Men jeg har aldri vært samboeren hans, sier mannen som 55-åringen hevdet var samboeren hans.

• 2011: Fikk endelig avslag på en søknad om familieinnvandring og fikk utvisningsfrist i november. Sendte inn en ny søknad på annet grunnlag.

• 2012: Ble forhåndsvarslet om at det ville komme et nytt utvisningsvedtak, noe som altså kom i oktober 2014.

– Jeg har forsøkt å få ut asylpapirene hans i flere dager, men har ikke fått dem ennå. Men det høres ut som om dette faller inn under min klients lange og fortvilede kamp om å få bli i Norge, sier forsvarer Steinar Stenvaag til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder