SIKTET: 35-åringen fra Bergen knyttes til fire ulike overdoser. Han er siktet for et drap og et drapsforsøk så langt i saken. Bildet er fra en utenlandstur 35-åringen var på for noen år siden. Foto: ,

Politiet om siktet (35) i Paul Simmons-drapet: «Merkelig at folk dør av overdose rundt ham»

Medsiktet (33) har endret forklaring

Politiet har brukt romavlyting

35-åringen som sammen med en annen venn (33) er siktet for å ha drept musikeren Paul Simmons (25)  på et hotellrom, innrømmet selv i avhør at han har vært tilstede på liknede dødsfall før.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Oslo-politiet etterforsker nå 35-åringen for til sammen å ha vært til stede på fire ulike overdoser.

– Det er klart politiet synes det er merkelig at folk dør av overdoser rundt denne mannen, og at disse sakene samlet er interessante for politiet, sier politiadvokat Christian Hatlo til VG.

35-åringen er sammen med en annen venn siktet for et drap og et drapsforsøk. Musikeren Paul Simmons fra Romerike, skal være den første politiet mener de drepte, men politiet knytter 35-åringen også til en ni år gammel overdose.

Rockestjerner, øl og sprit

Den første kjente overdosen 35-åringen knyttes til, var på et hotellrom i Bergen 19. august 2006:

En suite leid ut til 35-åringen på Hotell Norge for nær 10. 000 kroner per døgn var denne natten åsted for en ellevill fest for en kameratgjeng som da var i 20-årene.

En 26-år gammel bergenser flatet til sist helt ut og ble liggende blå i ansiktet på gulvet.

Han ble liggende der i to timer før ambulansepersonellet kom til stedet, ifølge anmeldelsen i etterkant.

SIKTET: 35-åringen fra Bergen knyttes til fire ulike overdoser. Han er siktet for et drap og et drapsforsøk så langt i saken. Foto: Privat ,

Helsepersonell som kom inn på rommet ble møtt av en endeløs rekke av spritflasker og ølbokser. En ambulanseansatt fortalte senere politiet at det så ut som noen hadde festet der i dagevis som rockestjerner.

26-åringen kom til seg selv igjen, og bergenspolitiet opprettet rutinemessig etterforskning.

En uke senere på Comfort Hotel i Oslo:

Den samme 26-åringen fra Bergen flatet på nytt ut etter en overdose.

Sammen med ham var hans jevngamle kamerat, mannen som leide det dyre hotellrommet på Hotell Norge uken før. Han måtte konstatere at 26-åringen ikke lot seg redde denne gangen.

Det blir opprettet etterforskning etter det mistenkelige dødsfallet, men saken blir henlagt.

DØR: 26-åringen fra Bergen dør av en overdose på Comfort Hotel i Oslo, bare en uke etter at han hadde en overdose i Bergen. Ved begge anledninger er en kamerat som nå er siktet for drapsforsøk og drap i to andre saker, på stedet. Foto: ,

Fire kjente overdoser

Det er først ni år senere at saken igjen ble høyaktuell for politiet.

Det skjedde etter at politiet begynte å etterforske dødsfallet til musikeren Paul Simmons fra Romerike. Simmons ble funnet bevisstløs på et hotellrom i Oslo den 7. februar i år.

DREPT?: Politiet mener Paul Simmons ble drept og at de to siktede mennene hadde økonimiske motiver for å ta livet av ham. Foto: ,

Til stede her var den samme mannen som var på den ville hotell Norge-festen i 2006 og på hotellrommet hvor 26-åringen fra Bergen døde av overdose uken etter, den 26. august 2006.

Les også: Polititeori: Drepte musiker i svindelforsøk

I innledende forklaringer forteller 35-åringen selv politiet om overdosen i 2006, og at han har vært med på dramatiske festrelaterte overdosehendelser tidligere.

Etter det VG får opplyst har han fortalt dette både til politiet, familie, venner og til de pårørende av Paul Simmons.

Politiadvokat Hatlo sier politiet har brukt betydelige ressurser på etterforskningen av det ni år gamle dødsfallet på 26-åringen fra Bergen, men at det er for tidlig å si om saken vil bli en del av den endelige siktelsen mot den drapssiktede 35-åringen.

– Det at saken er ni år gammel gjør den ekstra krevende å etterforske, sier Hatlo.

Gullkjede til 20. 000 kroner

VG har vært i kontakt med ulike personer politiet har avhørt i forbindelse med det ni år gamle dødsfallet. VG er kjent med at mange i kretsen rundt den avdøde 26 år gamle bergenseren har stilt en rekke spørsmål knyttet til måten han døde på.

Et mulig økonomisk motiv har også vært et tema i politiets etterforskning.

KREVENDE: - Det er krevende å etterforske et ti år gammel dødsfall, men overdosen i Bergen har vært og er en sentral del av etterforskningen vår, sier politiadvokat Christian Hatlo. Foto: ,

Flere vitner har forklart at den avdøde 26-åringen alltid gikk med et tykt gullkjede, men at dette forsvant etter dødsfallet.

VG er kjent med at politiet har avhørt en mann, som kort tid etter dødsfallet mottok et gullkjede av 35-åringen som var på rommet da 26-åringen døde.

– Han kom tilbake en uke etter jeg hadde fått det og sa han måtte selge det, har denne mannen forklart til politiets etterforskere.

Gullkjedet skulle være verdt rundt 20. 000 kroner, får VG opplyst av 26-åringens familie.

Politiadvokat Christian Hatlo sier politiet ikke kan kommentere noe rundt hva som skulle være kommet frem om et eventuelt motiv i den ni år gamle saken.

Forsvarer Benedict De Vibe sier han har forståelse for at politiet viser interesse for den gamle overdosesaken. Han forsvarer 35-åringen.

– Men min klient er ennå ikke siktet for dette gamle forholdet, og jeg tviler på at han kommer til å bli det, sier De Vibe til VG.

Økonomisk motivert drap

Foruten de to overdosene i 2006, knyttes den drapssiktede 35-åringen til det politiet mener er det økonomisk motiverte drapet på musikeren Paul Simmons. Her er han siktet sammen med en kamerat på 33 år.

Begge er tidligere dømt for omfattende bedragerier. I januar ble de blant annet dømt i samme sak etter å ha lånt fotoutstyr for nær 300.000 kroner, som de deretter la ut for salg på internett.

MEDSIKTET: 33-åringen er tidligere dømt for bedragerier 14 ganger. Nå er han siktet for drap og drapsforsøk. Foto: NILS BJÅLAND ,

Politiet mener at de to prøvde å drepe Simmons for å tappe ham for et forskudd på arv som han nylig hadde mottatt fra sin far.

I november utvidet også politiet siktelsen mot de to for drapsforsøk mot en 49 år gammel mann.

Les også: Politiet: To drapssiktede menn tatt da de forsøkte å drepe på nytt

Politiets spanere stormet 49-åringens leilighet den 9. mars i år i det de mistenkte at 49-åringen kom til å lide samme skjebne som Paul Simmons. I leiligheten fant de 49-åringen sammen med de to kameratene i 30-årene. De to er mistenkt for å ha forsøkt å tappe ham for rundt en million kroner.

– Vi reddet trolig livet til denne mannen, da vi gikk inn i leiligheten, har politiadvokat Christian Hatlo tidligere sagt til VG.

Bistandsadvokat Gunhild Lærum Foto: Roger Neumann , VG

Politiadvokaten sier det fortsatt gjenstår mye arbeid i etterforskningen mot de to drapssiktede.

I fengslingen torsdag 3. desember la politiet frem nye beviser i saken i form av romavlytting.

- 33-åringen har også endret sin forklaring om sin egen rolle og 35-åringens rolle i saken. Dette er interessant for oss, sier Hatlo til VG.

De to siktede nekter begge straffskyld for å ha noe som helst med anklagen om drap og drapsforsøk i de to sakene hvor de er siktet.

- Min klient har forklart seg om forholdene i siktelsen, og erkjenner fremdeles ikke straffskyld , sier forsvarer Hans Olav Bytingsvik til VG.

- Men hva består din klients endrede forklaring i?

- Det kan jeg ikke komme inn på.

- Politiet sier de har lagt frem romavlytting i saken. Hva kan du si om det?

- Det kan jeg heller ikke kommentere, sier Bytingsvik.

Ikke overrasket

Familien til den avdøde Paul Simmons representeres av bistandsadvokat Gunhild Lærum.

Hun har tidligere uttalt til VG at familien ikke overrasket over utviklingen saken har tatt.

– De setter stor pris på at det legges ned så mye arbeid, og de føler at Oslo politidistrikt gjør en god jobb og at de blir tatt på alvor, sier Lærum til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder