JORDMOR: Mari Hornbæk ved kvinnelinikken på Haukeland sykehus i Bergen, demonstrerer hvordan noen mødre håndterer baby og smarttelefon samtidig. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Mobilen rammer mammas amming

Jordmor: – Fare for å overse barnets signaler og komme for sent igang med amming

Jordmødre på seks sykehus mener nybakte mødres mobilbruk ofte er så høyfrekvent at den går ut over amming og tilstedeværelse for barnet. Firebarnsmor Cecilie Høiåsen Røisland (36) synes mobilbruken har tatt helt av.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes mange deler alfor mye og er helt hektet på mobilen sin. For meg er alt som skjer på barselavdelingen veldig personlig og noe jeg kun deler med mine nærmeste, sier Cecilie fra Vennesla til VG.

Hun fikk tvillingene Samuel og Gabriel for to måneder siden.

– Jeg ammer begge samtidig, og da er det helt uaktuelt å taste på mobilen samtidig. Men jeg deler uansett veldig lite via mobilen og sosiale medier, legger hun til.

I en tid der mye skal dokumenteres og spres via smartelefonen til sosiale medier, er flere føde- og barselavdelinger fortvilet over den tiltakende mobilbruken.

Les også: Amming reduserer risken for fødselsdepresjoner

Det er ikke helt uvanlig at nybakte mødre taster i vei på smarttelefonen mens de ammer i dagene rett etter fødselen.

Mors øyekontakt med babyen er viktig for selve ammingen, understreker flere av jordmødrene VG har snakket med.

MOBILFRI SONE: Cecilie Høiåsen Røisland (36) har hverken behov for- eller kapasitet til å taste på mobilen mens hun ammer tvillingene Gabriel og Samuel. Foto: Privat ,

RIKSHOSPITALET: Seksjonsleder på barselavdelingen ved Rikshospitalet, Trude Hartmann Bjørndalen, bekrefter at nybakte foreldres fokus på sosiale medier har blitt et problem som stjeler oppmerksomheten fra de nyfødte babyene.

Les også: Amming reduserer faren for sykdom

– Det har blitt et økende problem de siste årene. Folk har med seg mobilen overalt, sier hun som også er nestleder i Jordmorforeningen.

Bjørndalen mener foreldrene må prøve å ha et bevisst forhold til mobilbruk og gjøre seg mindre tilgjengelig i den første tiden etter at barnet er født. Det handler ikke om vond vilje hos foreldrene, skal vi tro Bjørndalen. Hun tror det rett og slett bunner i en manglende bevissthet på konsekvensene av det de gjør.

ADVARSEL: Jordmor Mari Hornbæk på kvinnelinikken i Bergen, viser plakaten som henger oppe på flere sykehus og gjør de fødende oppmerksom på mobil-problemet. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Det er selvfølgelig hyggelig å dele det glade budskap og motta alle gratulasjonene. Man står imidlertid i fare for å overse barnets signaler, noe som igjen kan føre til at man kommer senere i gang med ammingen, sier seksjonsleder-jordmoren på Riksen.

AHUS: Seksjonsleder og jordmor Nina Steffensen og jordmor Therese Myhre på sykehuset Ahus på Romerike, bekrefter Bjørndalens inntrykk:

– Vi ser en økende bruk av sosiale medier. Telefonen stjeler oppmerksomheten fra den unike hendelsen en fødsel er. Det er så få ganger i løpet av livet man får barn, og vi synes at dette store underet skal få være mobilfritt. Vi ser bruk av mobil under fødsel, etter fødsel, under amming, og at den ligger i barnesengen.

Les også: Folk blir mer hekta på mobilen

– Når man er i fødsel er det viktig at kvinnen har fokus på sin egen kropp og hvordan den jobber seg i gjennom fødselen. Kvinnen trenger også ledsagers fulle oppmerksomhet, sier de to jordmødrene på Lørenskog til VG.

De frykter at mobilen for noen er et hinder i kontakten mellom mor og baby.

– Når barnet er født er det viktig å ha fokus på barnet og hvilke signaler hun eller han gir både for sult, kos og annen oppmerksomhet. Vi er redde for at bruken av mobil kan være til hinder for å oppfatte disse signalene, sier Stefensen og Myhre, som legger til at den første kontakten rett etter fødsel og tiden etterpå er veldig viktig for tilknytningen mellom mor og barn - og mellom far og barn.

De sier rett ut at de helst skulle sett en mobilfri fødsel- og barseltid. Men at det nok vil være umulig all den tid mange bruker mobilene sine som både videokamera og fotoapparat.

HAUKELAND: Jordmor Mari Hornbæk på Kvinneklinikken i Bergen sier til VG at de fleste på barsel legger fra seg smarttelefonene når de holder barnet eller ammer.

– Noen unntak er det riktignok, men jeg har ingen egne opplevelser med at folk lar oppmerksomheten mot mobilen gå ut over de nyfødte barna.

LILLE NURKET: Mange mødre og fedre deler stolt bilder av de nyfødte kort tid etter fødselen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Hva med fedrene?

– Der er det mer både og: Noen fedre tyr nok til mobilen fordi de ikke helt vet hva de skal gjøre på klinikken. Men jeg fikk et eksempel på noe annet fra en kollega. Mens mor ønsket at far tok bilder med mobilen, så ga far klar beskjed om at dette ville han oppleve «live», forteller Hornbæk.

Kolleger av henne har imidlertid sagt fra til både nybakte mødre og fedre om at de burde legge bort mobilen i noen situasjoner.

De nybakte førstegangsforeldrene Linn Svardal Gunnerød (31) og Øyvind Bakke (33) nekter å gi mobiltelefonen noen form for hovedrolle på barsealvdelingen på Haukeland. Den rollen er den nyfødte sønnen Brage som skal ha.

– Det viktigste er å konsentrere seg om ham og nyte tiden sammen. Sosiale medier får vente, sier Linn til VG.

Spesielt under ammingen vektlegger hun tilstedeværelse.

– Det å amme barnet innebærer en veldig kontaktskapende situasjon. Da vil jeg ikke forstyrres, sier Linn Svardal Gunnerød.

Nybakt pappa Øyvind respekterer det.

– For min del kan jeg ikke skjønne at det er viktigere for noen å få likes og ting ut på sosiale medier før de omtrent opplever hendelsene selv. Jeg har absolutt intet behov for å få likes og stimuli ved at andre ser det jeg driver med, sier Øyvind Bakke.

ST. OLAVS HOSPITAL: Assisterende avdelingsjordmor Gunnhild Dyb sier at de også har registrert flere nybakte mødre og fedre som nærmest sitter limt til mobilen. De prøver å ta tak i problemet i forkant.

– Vi opplever at noen mødre som nylig har født sitter så mye med telefonen at de må gjøres oppmerksom på at det er viktigere å rette oppmerksomheten mot barnet. Derfor har vi også hengt opp noen plakater her som minner om at det viktigste er å være til stede for barnet, sier avdelingsjordmor Gunnhild Dyb på St. Olavs Hospital i Trondheim til VG.

– Har det oppstått situasjoner der tasting og fokus på mobilen kan ha forstyrret ammingen?

– Ja, det skjer også. Mange vil dele og fortelle på sosiale medier om den store begivenheten, svarer Dyb.

ULLEVÅL SYKEHUS: Assisterende avdelingsleder Kristi Hjelle bekrefter at ammestundene kan være utsatt for forstyrrelser fra mobiltelefonene.

– Det er absolutt mulighet for det, ja, sier Hjelle som forteller at det er vanlig å si ifra dersom bruken av mobilen skaper sjenanse for andre.

Hun påpeker at flertallet stort sett ikke vier sin oppmerksomhet til mobilen, men til det nyfødte barnet.

DRAMMEN SYKEHUS:

Jordmor og leder for barselavdelingen på Drammen sykehus, Stine Linn Aasebø mener også at mobilbruk kan gå ut over amme-samspillet melom mor og barhn.

– Når mor blir for opptatt av mobilen, mister både mor og barn en del signaler dem i mellom. Det kan være signaler om ulike behov fra barnet. Disse signalene og mors mimikk kan barnet fort gå glipp av, hvis mor er for opptatt av mobilen, sier hun.

Også i Drammen ser de en økende tendens til at barselkvinner som nylig har født er veldig opptatt med mobilen.

– Barselkvinner er ikke annerledes enn andre kvinner slik sett. Og det er ikke tvil om at flere kvinners hyppige mobilbruk går ut over kontakten med barnet, sier jordmor og leder for barselavdelingen på Drammen sykehus, Stine Linn Aasebø til VG.

Hun kjenner til eksempler der mors mobilbruk kan ha forstyrret ammingen av barnet.

– Det har absolutt skjedd, ja. Vi har sett at babyen kan søke mor, men møter et ansikt som er opptatt av mobilen og dermed kan oppleves mimikkløst av babyen, forteller jordmoren.

Les også

 1. Ny studie: Røyking øker faren for brystkreft

  Brystkreft er ikke på Verdens Helseorganisasjons (WHO) liste…
 2. Ny studie knuser søvnmytene: Vi sover ikke mindre enn før

  Ny forskning viser at vi sover mer enn våre forfedre. Norske søvnforskere advarer mot å stresse for mye med søvn, men at…
 3. Odins mamma i ny bok:  - Måtte ha hjelp for å holde meg på bena

  Katrine Olsen Gillerdalen (39) mener det trengs mer kunnskap  om hvordan det er å miste et barn.
 4. Forsker om nattåpne barnehager: – Barna burde sove hjemme i egen seng

  Oslo byråd ønsker kvelds- og nattåpne barnehager. Uenigheten er stor om dette er det beste for alle.
 5. Nytt Oslo-byråd: Demper prøvepresset - gjør osloprøvene frivillige

  Den rødgrønne Oslo-regjeringen vil redusere antall prøver for elever i skolen.
 6. – Min demente pappa ble oppsøkt av politi på sykehjemmet

  Kjetil Anders Hatlebrekke tror at det å sette inn uniformert politi i en skjermet demensavdeling kan ha forverret farens…
 7. Bente (42) ville bli rusfri – døde på sjamanrehabilitering

  KALSRUD (VG) Alt hun ønsket var å bli kvitt metadonet for godt. Det skulle koste Bente Solberg fra Fredrikstad livet.
 8. Folkehelseinstituttet bekymret: Mener for få tar influensavaksine

  Kun 1 av 5 i risikogruppen for alvorlig influensasykdom tok vaksine mot influensa i fjor.
 9. Helsesøstre om økte bevilgninger:
  – 7 av 10 kroner når ikke frem

  Regjeringen gir 200 millioner kroner ekstra til styrking av skolehelsetjenesten.
 10. Skolen brøt taushetsplikten om at Jon Aleksander (22) har Aspergers

  KONGSBERG (VG) Da Jon Aleksander Sandsmark (22) begynte på videregående, sendte skolen ut en melding til alle elevene i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder