FREMTIDENS OFFISERER: Statsminister Erna Solberg var tirsdag til stede på opptaksprøvene til Forsvarets befalskoler, på Sessvollmoen. Foto: Odin Jæger VG

Erna Solberg ber NATO om mer hjelp i nord

Statsminister Erna Solberg (H) reiser til NATOs toppmøte i Warszawa for å få garantier for at Norge får hjelp til å holde Norskehavet åpent, i tilfelle en alvorlig konflikt med Russland.

Artikkelen er over tre år gammel

Solberg sier til VG at NATO må svare på den russiske opprustingen i nordområdene.

– Vi ønsker ingen militarisering i nord. Men vi må ha maritim kontroll, sier statsministeren til VG.

Fredag og lørdag deltar hun på toppmøtet i NATO sammen med USAs president Barack Obama og de andre stats- og regjeringssjefene fra NATOs 28 medlemsland.

Foran NATO-toppmøtet har regjeringsapparatet jobbet for å få garantier for at NATO vil sikre at forsyningslinjene fra USA og Canada til Europa, holdes åpne dersom det kommer til en konfrontasjon.

Les også: Søreide ber NATO trekke nordover

Forsyningslinjer

USA og Canada skal lede hver sin bataljon i den røde linjen som NATO nå vil etablere i Polen og de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen.

NATO-toppmøtet vil godkjenne utplassering av såkalt roterende styrker, en bataljon i hvert av de fire landene. Til sammen om lag 4 000 NATO-soldater skal danne en ny «snubletråd» for å avverge et mulig russisk angrep mot NATO fra øst.

Les mer her: NATO legger opp «snubletråd» mot Russland

For at USA og Canada skal kunne forsyne sine styrker i Europa, må NATO sørge for at de kan seile og fly uhindret over Atlanteren.

– Jeg tror vi har gjort en god jobb med å vise sammenhengen mellom det som skjer i øst, og den strategiske situasjonen i nord og i Atlanterhavet, sier Solberg.

Mer enn symbolsk

MER NATO I NORD: Statsminister Erna Solberg (H) reiser til NATOs toppmøte for å øke NATOs oppmerksomhet om å holde Nord-Atlanteren åpen. Foto: Trond Solberg VG

– NATO må ikke bare tenke på det symbolske i å være mer til stede på roterende basis i medlemslandene som ligger opp mot den russiske grensen. Men det må også sikres at forsyningslinjer og kommunikasjonslinjer over Atlanteren holdes åpne, legger hun til.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Russland og USA definerer Norges nye forsvar

Solberg presiserer overfor VG at dette ikke først og fremst handler om risikoen for et russisk angrep mot Norge:

– Norges plassering er som den er. Vi har et godt forhold til Russland, og vi tror ikke at de har noen ønsker om å angripe oss. Men vi ligger der vi gjør, og derfor er det strategisk viktig for Norges del at dette er med i NATOs langtidsplaner, sier hun.

Medlem nummer 29

Erna Solberg har med både utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NATO-toppmøtet., samt forsvarssjefen, Haakon Bruun-Hanssen.

Om ikke så lenge vil NATO fått sitt medlemsland nummer 29, Montenegro. Makedonia og Bosnia står fortsatt på vent.

I Forsvarets langtidsplan for de neste 20 årene, har regjeringen lagt inn anskaffelse av nye maritime overvåkningsfly og en ny generasjon ubåter, i tillegg til 52 kampfly som allerede er bestilt.

Stortinget har også gitt grønt lys til at E-tjenesten kan styrke sin kapasitet kraftig i nord.

Smart å følge med på Russland

Statsministeren sier at det er viktig for Norge å holde kontrollen selv i det daglige.

– Gjennom årene med godt vær mellom Russland og Vesten, har Norge tatt vare på vår kunnskap om Russland, mens mange andre NATO-land bygde ned denne kapasiteten. Vi tenker at det er en smart linje å holde på. Andre land kommer og bidrar, de trener og deltar i øvelser. Men det er Norge som er NATO i nord.

Les også: Forsvaret velger luft og sjø foran land

BASTIONFORSVARET: Illustrasjonen viser hvordan Russland er ventet å etablere kontroll i sitt nærområde og nekte andre adgang for å beskytte sin strategiske ubåter. Kartet ble offentliggjort av regjeringens ekspertutvalg for Forsvaret i 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder