Kristin-saken: - Tiltalte slettet datamaskinen før politiet fikk sjekket den

BORGARTING (VG) Da tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst kom til avtalen med Henning Hotvedt, hadde han formattert harddisken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den tidligere politimannen, som nå er krimforfatter på heltid, vitnet i rettssaken etter drapet på Kristin Juel Johannessen i dag.

25. august 1999 reiste han sammen med en kollega for å avhøre Hotvedt på foreldrenes gård i Sverige.

– Bakgrunnen for besøket var å kartlegge hans bevegelser rundt drapstidspunktet. Det som slo oss først var likheten med denne tegningen av Lågendalsmannen.

Les også: Mystisk håndtrykk på Kristins sykkelhjelm identifisert etter 16 år

Lik ryggsekk

På gården til foreldrene var også Hotvedts moped, som naturlig nok var svært interessant for politiet siden det var flere vitneobservasjoner av en moped i nærheten av drapsåstedet.

– Spurte du om han disponerte en ryggsekk? spurte statsadvokaten.

– Det gjorde han, og han fortalte at han hadde en ryggsekk som også passet med beskrivelsen som var blitt gitt, forklarte Horst.

– Han fortalte at han kom hjem til Sandefjord ved 15-tiden og satte seg ved datamaskinen. Det kunne gi oss noen elektroniske spor. Han mente riktignok at klokken på datamaskinen ikke var riktig, og at det han hadde foretatt seg på datamaskinen ikke ville avgi noen slike spor, sa Horst.

Kan ha sett Kristin med drapsmannen: – Tenkte at hun så redd ut

Slettet harddisken

I et avhør 7. september gikk han med på at politiet skulle få undersøke datamaskinen hans.

– Da vi kom dit neste dag, lå datamaskinen demontert på en benk. Han fortalte at han hadde formattert harddisken fordi han skulle sende den inn til reparasjon, det var en garantisak, og han ville ikke at servicefolkene skulle se innholdet på den.

Da politiet sjekket med Komplett et halvt år senere, fant de ingen registrering av noen garantisak eller reparasjon på Henning Hotvedt.

– Komplett mente selv at det burde finnes i systemene deres dersom den hadde blitt levert inn, sa Horst.

Hotvedt fikk spørsmål om hendelsen av dommeren etter at Horst hadde vitnet.

– Det stemmer ikke at vi hadde gjort en avtale om at politiet skulle sjekke harddisken min dagen før. Det hadde vært snakk om at de ville sjekke maskinen min en stund tidligere, men det skjedde ikke noe. Jeg kjøpte den kontant, men da jeg skulle levere den senere hadde jeg mistet kvitteringen, sa Hotvedt.

Les også: Kartla 3600 mopedeiere i jakten på Kristins drapsmann

Fant brente tekstilrester

Han forsøkte også å få Hotvedt til å fremskaffe kniven han hadde med på en campingtur dagen før Kristin ble drept.

– Den visste han ikke hvor var, sa den tidligere etterforskeren.

De forsøkte også å få Hotvedt til å påvise t-skjorten han skulle hatt på seg dagen Kristin ble drept,

Da politiet undersøkte leiligheten til Hotvedt etter pågripelsen, fant de brente tekstilrester i en tønne på eiendommen.

– Det skal sies at vi aldri klarte å finne ut hva disse tekstilrestene var, sa Lier Horst.

– Mente vi hadde rett mann

På denne tiden var en mann i 50-årene siktet for drapet på Kristin, og Henning Hotvedt hadde kun status som vitne siden han hadde kjørt moped i området.

– Vi var jo noen etterforskere som ikke var enig i den første siktelsen, og jeg fikk ansvaret for å fortsette en bred etterforskning. Etter hvert smalnet den etterforskningen inn mot Henning Hotvedt, sier Horst.

Han innrømmet i retten at han hele tiden har trodd at Hotvedt var gjerningsmannen, og etter at han ble frikjent i 2003.

– Jeg var ikke i stand til å delta i en ny etterforskning som skulle ta sikte på å finne en ny og ukjent gjerningsmann etter at Hotvedt ble frikjent. Vi leverte inn en sak der vi mente at vi hadde funnet riktig mann. Jeg må være så ærlig å si at jeg har stått på den konklusjonen etterpå, og det er også grunnen til at jeg ikke kunne være med på etterforskningen videre.

Han sier at et av vendepunktene ble da Hotvedt hadde formattert harddisken sin.

– Jeg opplevde det som at han hadde slettet det han påberopte seg alibi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder