VENTER: Nå har dommer Mette Trovik gitt sin rettsbelæring, og juryen har trukket seg tilbake. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Dommeren om DNA: – Det nærliggende svaret er at han var den siste som traff Kristin og drepte henne

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Før juryen i Kristin-saken trakk seg tilbake, gikk dommeren gjennom bevisene mot Henning Hotvedt.

 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over tre år gammel

I den såkalte rettsbelæringen forklarte dommer Mette Trovik hva juryen skal vurdere, og ga dem sin egen vurdering av bevisene. Hun understreket flere ganger at juryen ikke er bundet av hennes bevisvurdering.

Ikke overraskende brukte Trovik mest tid på DNA-bevisene. I 2015 ble drapstiltalte Henning Hotvedts DNA funnet under neglene til Kristin Juel Johannessen, etter nye analyser i den 17 år gamle drapssaken.

Forsvarer i Kristin-saken: – Tvilen er så stor at han må frifinnes

Tvilen komme tiltalte til gode

Det sakkyndige vitnet Bente Mevågs forklaring om DNA-smitte ble grundig gjennomgått av dommeren.

– Vi fikk mange detaljer, men jeg vil oppsummere slik: Det ble tatt vattpinneavstryk av neglene i 1999. Da fant man kun Kristins DNA. I 2005 gjorde man nye analyser, og fant den gang også kun hennes DNA. I 2015 ble neglene undersøkt på nytt, denne gangen direkte og ikke gjennom avstryk. Da fant man mannlig DNA. Ikke mye, men nok til å få en profil. Det var Henning Hotvedts DNA. Dette er også uomtvistet, sa Trovik.

Spørsmålet juryen skal ta stilling til, og som vil være helt avgjørende for om Henning Hotvedt kan finnes skyldig, er hvordan hans DNA havnet der.

– Det nærliggende svaret er at hans DNA havnet der fordi han var den siste som traff Kristin, og drepte henne. Spørsmålet er om det kan ha havnet der på andre måter, og om denne tvilen er tilstrekkelig til å komme tiltalte til gode, understreket dommeren.

Aktor til juryen: – Dere må finne ham skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

Utelukket oversmitte

Trovik gikk gjennom mulighetene for at Hotvedts hudceller kan ha havnet på Kristins negler før drapet, eller at de ble avsatt av en annen gjerningsmann som hadde hatt hudkontakt med Hotvedt.

– Mevåg utelukket at en annen gjerningsmann avsatte Hotvedts DNA uten å samtidig avsette sitt eget. Jeg kan vanskelig se det annerledes enn at dette må utelukkes, sa Trovik.

Videre mente hum Hotvedts første reaksjon i avhør, der han ble konfrontert med de nye DNA-bevisene i 2015, også kunne utelukkes.

– Han har forklart at han tidligere på sommeren kan ha spyttet eller slått lens ved veien. Men den sakkyndige utelukket at spytt fra juni kan ha ligget der til august og vært en kilde til smitte, sa Trovik.

Heller ikke såkalt oversmitte fra bevismateriale som inneholdt Hotvedts DNA under politiets håndtering av bevisene, mente dommeren var sannsynlig.

– Etter min mening er det så lite aktuelt med smitte fra tiltaltes DNA at dette fremstår som oppkonstruert, sa hun.

Kjennelse senere i dag

Etter rettsbelæringen, trakk de ti jurymedlemmene seg tilbake til juryrommet, der de skal drøfte bevisene. Når de har kommet til en konklusjon som flere enn seks av dem er enige om, blir det avsagt en kjennelse.

Juryen skal kun svare ja eller nei på skyldspørsmålet, og skal ikke gi noen begrunnelse for konklusjonen sin.

Historisk sak

Henning Hotvedt ble opprinnelig en del av drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin Juel Johannessen (12).

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir tiltalt på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Mer om

 1. Kristin-drapet
 2. Krim
 3. Drap

Flere artikler

 1. Pluss content

  DNA-drama i fire akter: Kristin Juel Johannessen-saken: DNA-drama i fire akter

 2. Kristin-saken: Utelukker DNA-smitte under politiets håndtering

 3. Aktor til juryen: – Dere må finne ham skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

 4. Kjent skyldig i drapet på Kristin

 5. Forsvarer: – Må finnes en annen forklaring på hvordan DNA har havnet på Kristin

Fra andre aviser

 1. I dag kommer kjennelsen: Juryen har trukket seg tilbake for å vurdere bevisene

  Aftenposten
 2. Kristin-drapet: Aktoratet får solid støtte fra ekspert

  Aftenposten
 3. Dømt for drapet på Kristin Juel Johannessen

  Bergens Tidende
 4. DNA-beviset er en utfordring for forsvareren

  Aftenposten
 5. DNA-ekspert i Kristin-saken: Helt umulig at DNA skal ha blitt smittet i politiets beslag

  Aftenposten
 6. Aktor: - Det var tiltalte som kvalte Kristin i 1999

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder