Utøya-overlevende: – Jeg tror ikke han ønsket å vinne

OPPRØRT: Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen var her tilbake på Utøya i 2015. Nå reagerer han på dommen i Oslo tingrett. Foto: Lech Klaudia VG

Eskil Pedersen: Et slag i magen!

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen sier det opplevdes som et slag i magen at Utøya-terroristen vant frem i Oslo tingrett.

 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag ble det klart at Anders Behring Breivik vant frem med deler av sitt søksmål mot staten. Retten mener deler av soningsforholdene hans bryter med menneskerettighetene.

Daværende AUF-leder Eskil Pedersen klarte å redde livet på Utøya da drapsmannen Anders Behring Breivik utførte massemordene på sommerleiren i 2011.

I dag fikk han et slag i ansiktet:

– Jeg er glad vi lever i en rettsstat, og alle, også terrorister har grunnleggende menneskerettigheter. Men at sytinga til en mann som har forvoldt så mye skade skal vinne fram, klarer jeg ikke å fatte. Jeg er sint, og det forstår jeg godt at mange andre er i dag, skriver Eskil Pedersen på sin Facebookside.

Overfor VG utdyper han sine synspunkter:

– Det er et paradoks

– Jeg følte det som et slag i magen da jeg hørte om dommen, sier Pedersen til VG.

– Det er et paradoks for mange av gjerningsmannen som forvoldte så mye skade for så mange kan vinne frem i rettssaken med den type påstander han hadde, sier den tidligere AUF-lederen.

Han vil ikke gå inn på de juridiske sidene av dommen.

– Men jeg er glad det ikke er jeg som dømmer terroristen, men at vi lever i em retsstat med grunnleggende demokratiske rettigheter, sier Pedersen.

– Hvordan har reaksjonene vært i dag?

– Det er mange pårørende og overlevende som har tatt kontakt og gitt uttrykk for det samme som jeg skrev. Jeg skal ikke på noen måte snakke for alle, og snakker bare på vegne av meg selv, men jeg opplever at mange deler de synspunktene jeg har gitt utrykk for, sier Pedersen.

– Ville ikke vinne saken

Erik Kursetgjerde var en av AUF-erne som var på Utøya da terroristen angrep. Han fulgte rettssaken i Oslo tingrett i vinter:

KRITISK: Erik Kursetgjerde (overlevede) og Lisbeth Røyneland, leder for «Nasjonal støttegruppe for 22.juli hendelsene» fulgte rettssaken på videooverføring i Oslo tingrett. Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Jeg har fått lest deler av domsavsigelsen, og av det jeg har sett er det ikke så mye å mene, men bare noe å ta til etterretning, sier Kursetgjerde til VG.

Han er nå statsvitenskap-student, og fylkespolitiker for Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal.

– Denne saken setter jo følelser i sving, men menneskerettighetene gjelder jo for ham også, enten vi vil det eller ikke. Jeg tror ikke han ønsket å vinne, jeg tror han ville tape for å ta saken videre helt til Strasbourg for å få mest mulig oppmerksomhet, sier Kursetgjerde.

Forskjell på søkelys og rampelys

Han vil ikke mene noe om hvorvidt staten bør anke saken.

– For min del er det det samme, men jeg kommer selv ikke til å følge saken videre selv, jeg er ferdig med den.

Han er kritisk til deler av mediedekningen av rettssaken:

– Vi har fått noe mer informasjon frem i lyset, men deler av tabloidiseringen av den viser hva slags sirkus dette har vært, blant annet da Dagbladet ringte Fjordland for en kommentar. Det er forskjell på søkelys og rampelys, og jeg har reagert på at han til tider har fått nærmest kjendisbehandling, sier Kursetgjerde.

– Skuffet

– Jeg er veldig overrasket og litt skuffet. Jeg hadde ventet et annet utfall. Jeg mener han har de soningsforholdene han skal ha etter å ha tatt livet av 77 mennesker, sier leder Lisbeth Kristine Røyneland i 22. juli-gruppa til NTB.

For Nasjonal støttegruppe var det viktigste likevel at staten ble frifunnet om artikkel 8 – om retten til privatliv og korrespondanse., ifølge leder Røyneland.

– Det betyr at han ikke får kommunisere med meningsfeller og spre budskapet, sier hun.

Trond Henry Blattmann sier dommen om at staten har brutt Breiviks menneskerettgheter ikke har noen betydning for ham selv.

Sørlendingen var i flere år leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, men gikk av i fjor. I dag fikk han lese dommen som slår fast at staten har krenket Utøya-terroristens menneskerettigheter.

PÅRØRENDE: Trond Henry Blattmann mistet sønnen på Utøya, og var i flere år leder for Støttegruppen. Foto: Frode Hansen VG

– Jeg blir ikke provosert av dette. Jeg bryr meg ingen ting om ham, han er ikke en del av mitt liv, sier Blattmann.

Han har ikke sterke meninger om hvorvidt retten har tatt en riktig avgjørelse, eller om staten bør anke.

– Jeg er ikke jurist, og må overlate dette til rettsvesenet. Det er de og kriminalomsorgen som avgjør fangers soningsforhold, og sånn må og skal det være, sier Blattmann.

– Ut fra din erfaring som leder for støttegruppen, tror du mange pårørende vil oppleve dette problematisk?

– Det er vanskelig for meg å svare på. Jeg leser hva retten skriver, og alt det han påsto om Fjordland og lignende er jo bare tull, men de mener at nakenundersøkelsene er for mye og at hans psykiske helse ikke er ivaretatt godt nok i isolasjonene, sier Blattmann.

Les også: Tror ikke mange hadde overlevd så lenge som meg.

Taus Tajik, Anundsen forstår om folk reagerer

Leder i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), ville onsdag ettermiddag ikke si sin mening om dommen:

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og Hadia Tajik (Ap), leder i Justiskomiteen i forbindelse med en høring i Stortinget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker eller dommer så lenge de ikke er rettskraftige, skriver hun via sin rådgiver.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) forstår at kjennelsen kan skape reaksjoner:

– Jeg registrerer at Oslo tingrett i dag har avsagt dom i saken mot staten ved Justis- og beredskapsdepartementet. Jeg har forståelse for at folk kan reagere på kjennelsen, sier Anundsen til NRK.

Statsminister Erna Solberg har heller ikke sterke meninger om dommen:

– Det er et spørsmål rettsvesenet tar seg av. Det er ikke et politisk spørsmål, sier Solberg, og legger til at hun som andre bare må ta til etterretning at det var det tingretten mente.

Les også

 1. I dag får Breivik dommen

  Anders Behring Breivik får i dag dommen etter sitt søksmål mot staten. Den blir offentlig klokken 15.
 2. Selv Breivik må få saksøke staten

  I en rettsstat må rettssikkerheten gjelde alle. Også de «mest forhatte».

Mer om

 1. 22. juli
 2. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Mistet datteren på Utøya: – Rettssaken er en parodi

 2. Breivik tapte i retten: – Viser at rettsstaten fungerer

 3. Regjeringsadvokaten vil ikke svare på Breivik-anke

 4. Anke-saken om soningsforholdene starter tirsdag: Høyre-ekstrem brevflom til Breivik

 5. Norges mest prioriterte fange

Fra andre aviser

 1. Pårørende skuffet etter Behring Breivik-dom

  Aftenposten
 2. Aftenposten mener: Terroristens menneskeverd respekteres.

  Aftenposten
 3. - Trist at Breivik får tilbake arenaen

  Aftenposten
 4. - Han sa fra seg friheten den dagen han drepte 77 mennesker

  Aftenposten
 5. Lederen for støttegruppa: – Veldig, veldig lettet

  Bergens Tidende
 6. Støttegruppen ber pårørende unngå Breivik-rettssaken

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder