Tilsynssak mot ambulansetjenesten

Fylkesmannen oppretter tilsynssak mot ambulansetjenesten etter at Are Stedt (35) døde på legevakten.

HER DØDE HAN: Are Stedt ble kvalt i et basketak ved ambulanseinngangen. Foto: Karin Beate Nøsterud ,

Stedt mistet livet på legevakten i Oslo 29. november 2012. Dødsårsaken var et halsgrep som ble holdt av en ambulansesjåfør i 58 sekunder.

Les hele historien om Are: Døden på Oslo legevakt

Fylkesmannen i Oslo og Akershus ber nå om en redegjørelse for hvordan hendelsen er fulgt opp av Oslo universitetssykehus, og ber om svar innen 1. mars, skriver NRK. Fylkeslegen vil vite om hendelsen er gjennomgått, hva gjennomgangen har vist og hvilke tiltak som eventuelt er iverksatt i ettertid.

Det opprettes ikke tilsynssak mot ambulansearbeideren som tok halsgrepet. Handlingen er ikke egnet til å svekke tilliten til yrkesgruppen, og han kan ikke anses som uegnet til å utøve yrket sitt, mener fylkeslegen.

For to uker siden opprettet fylkesmannen også tilsynssak mot legevakten for å vurdere om helse- og omsorgstjenesteloven ble brutt den novemberkvelden i 2012.

VAR SYK: Are Stedt hadde selv oppsøkt politiet, fordi han følte seg forfulgt. Foto: PRIVAT ,

Are Stedt, som hadde diagnosen paranoid schizofreni, ville gå fra legevakten etter 40 minutters venting, men ble holdt tilbake av to politikvinner. Ambulansearbeideren kom til for å hjelpe politiet, og la Stedt i gulvet med et dødelig halsgrep.

Saken ble henlagt som «intet straffbart forhold bevist».

Se minidokumentaren om Are: Livet som paranoid schizofren.

Legevaktens overvåkningskamera fanget hele hendelsen. Men Spesialenheten for politisaker ønsket ikke at media skulle få innsyn i videoen. Både VG og NRK sendte innsynsbegjæring til Riksadvokaten, med støtte fra Ares foreldre.

Begjæringene ble avslått, og NRK stevnet Riksadvokaten for domstolen. I desember 2015 avhgjorde høyesterett at Spesialenheten for politisaker måtte utlevere videoen.

Etter å ha sett videoen, har mange reagert på at saken ble henlagt.

Ambulansetjenesten har tidligere uttalt at de ikke har endret rutinene etter dødsfallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder