KRITISK: Brynjulf Risnes utenfor Trandum utlendingsinternat i 2011 da han representerte asylsøkeren Maria Amelie. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Advokat om Storskog-stansen: – Dette er et selvforskyldt kaos

OSLO/TROMSØ/KIRKENES (VG) Advokat og Russland-kjenner Brynjulf Risnes mener de fleste i Vestleiren ville vært sendt for lenge siden om ikke politikerne hadde blandet seg inn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Klokken 19.00 sendte utenriksminister Børge Brende ut en pressemelding om at han siden fredag hadde visst at Russland sier nei til asylreturer over Storskog.

Samtidig gikk NRK Dagsrevyen på luften med et intervju med Brende om det samme, et intervju som skal ha vært gjort i formiddag.

Politiet har fortalt at det er ulike praktiske, forbigående utfordringer som gjorde at det var det var foreløpig stans returene av de 77 asylsøkerne som er tvangsplassert i Vestleiren utenfor Kirkenes.

Nå er det full stopp i returene over Storskog inntil Norge og Russland får avklart det storpolitiske spillet.

– Ikke gjennomtenkt

– Dette er et selvforskyldt kaos, fordi regjeringen har lagt dette opp på en måte som er vanskelig gjennomførbar. Hvis man hadde fulgt vanlige rutiner, ville man hatt mye større muligheter til å få gjennomført de uttransportene man har behov for. Norge har lang erfaring med uttransport til Russland og det har aldri vært noen problemer før, sier advokat Brynjulf Risnes til VG.

Han representerer flere av asylsøkerne i Vestleiren, men han er også en advokat som har jobbet med russisk utlendingsrett som spesialfelt i ti år. Etter å ha bodd i Russland, forsket på Russland og hatt hundrevis av utlendingssaker knyttet til Russland, mener han følgende:

– Jeg vil gå så langt som å legge skylden på Norge og ikke Russland her. Dette virker ikke spesielt gjennomtenkt fra norsk side. Hadde man fulgt vanlige prosedyrer og gitt forvaltningen ressurser til å gjennomføre disse, så ville de fleste av dem som er i Vestleiren vært sendt ut av Norge for lenge siden.

– Ny instruks mindre effektiv

– Disse nye reglene som er innført har ført til mindre effektiv utsending av grunnløse asylsøkere, enn det som var tilfelle tidligere, etter mitt syn, utdyper Risnes.

Han mener det også er bekymringsverdig at ansatte i utlendingsforvaltningen er frustrert.

– Det er betenkelig i seg selv at man starter prosjekter som ikke er godt forankret forvaltningen. Dette er et unødvendig og politikerskapt kaos. Hadde de latt være å blande seg inn, og bare gitt forvaltningen ressurser til å gjøre dette på vanlig måte, ville det ikke blitt et så stort problem, sier Risnes.

Han mener at pågripelsesgrunnlaget nå må anses som bortfalt.

– Hvis man ikke lenger har noen umiddelbar plan om uttransportering, er et vanskelig å se at man har grunnlag for å holde noen pågrepet. Så jeg vil tro at det regimet oppheves veldig raskt, sier advokat Brynjulf Risnæs, som representerer flere av asylsøkerne som ble fraktet til Kirkenes i påvente av uttransport.

Brende: – Faller på sin egen urimelighet

Utenriksminister Børge Brende (H) betegner saken som krevende – men er ikke enig i kritikken fra Risnes.

– Disse uttalelsene faller på sin egen urimelighet. Når har Norge hatt flere tusen asylsøkere som har kommet hit uten grunnlag. Jeg må si at dette er en veldig krevende sak. Vi må opptre samlet og ansvarlig. Vi har oppnådd det viktige i våre samtaler med Russland og fått en forståelse som endte den helt uakseptable asylstrømmen. Så er det også tatt ut av den løse luften at denne tilbakesendelsen ikke har vært gjennomført i tråd med det som det har vært enighet om. Vi har tross alt returnert 200 som ikke har krav på beskyttelse i Norge og som har et gyldig opphold i Russland eller multivisum. Så har det nå oppstått en situasjon nå hvor Russland ønsker en koordinering av dette.

Marek Linha, juridisk rådgiver i NOAS, har nettopp kommet hjem fra Kirkenes. Han mener det er svært foruroligende at Russland og Norge fortsatt ikke har inngått en enighet i spørsmålet om asyl-returene over Storskog.

– Dette skaper bare enda mer uklarhet for asylsøkerne, i en situasjon de er fortvilet over fra før av. De er redde for hva som kommer til å skje nå, sier Linha, og legger til:

– Dette er vilkårlig fengsling, og retten må ta stilling til om det nå er grunnlag for å frihetsberøve asylsøkerne, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder