VG beklager

Eurofins: Vi er veldig lei oss

Skutebrygga: Har skadet vårt omdømme

SERVERTE VILLSVIN: Restaurant Skutebrygga i Drammen har ikke servert annet kjøtt enn det som sto på menyen. Foto: Kyrre Lien VG

Matprøve var feil

Analyserapporten fra laboratoriet viste at villsvinretten VG fikk servert på Skutebrygga restaurant i Drammen, var svin. Nå er det avdekket at rapporten var feil.

 • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fire år gammel

Torsdag 21. april publiserte VG artikkelen «Drammen-restaurant serverte gris i stedet for villsvin».

I artikkelen skrev VG at en DNA-analyse fra Eurofins’ laboratorium viste at VGs journalister fikk servert svin i stedet for villsvin under besøket på Skutebrygga 8. februar i år.

Denne uken har Eurofins oppdaget at en menneskelig feil førte til at rapporten de ga VG fra dette besøket var uriktig.

– Vi kan bare beklage overfor Skutebrygga. De har blitt gjort urett. Nå er vi opptatt av å erkjenne feilen og komme med riktig versjon, sier nyhetsredaktør Gard Steiro i VG.

Tre uker etter første besøk på Skutebrygga, gjentok VG besøket for å ta en ny prøve. Da viste DNA-analysen fra Eurofins at VGs journalister ble servert det menyen lovet. Før publisering kontaktet journalistene flere ganger Eurofins for å forsikre seg om at første prøve likevel var rett. Denne forsikringen fikk de.

– Hva kunne VG gjort annerledes i denne saken?

– Det spørsmålet har vi også stilt oss. Våre journalister har ved to anledninger gått til Eurofins for å forsikre seg om at resultatene var korrekte. Vi ba dem dobbeltsjekke og fikk gjentatte tilbakemeldinger om at laboratoriet var 100 prosent sikre. Eurofins er blant de mest anerkjente leverandørene av slike tester i Europa. Vi er svært overrasket og skuffet over at de kunne gjøre en så alvorlig feil, sier Steiro.

Det var først etter at VGs artikkel var publisert og innehaveren ved Skutebrygga tok kontakt med Eurofins for å stille oppklarende spørsmål og be om nye DNA-prøver, at feilen ble oppdaget.

– Da oppdaget vi at det var begått en menneskelig feil da det analyserte resultatet ble overført til analyserapporten, sier administrerende direktør Jon Ragnar Røed i Eurofins.

I et innlegg beskriver han hvordan feilen kunne skje, og hvilke grep laboratoriet i Tyskland tar for å forsikre seg om at det ikke skal skje igjen.

– Vi er veldig lei oss for det som har skjedd. Vi har fått innsyn i Skutebryggas sporbarhetsdokumentasjon og de har veldig god kontroll på hvor råvarene kommer fra, derfor er det veldig trist at vår feil har gått utover dem.

Eurofins bekreftet flere ganger overfor VG at analyserapportene fra Skutebrygga var korrekte. Hvorfor ble ikke feilen avdekket tidligere?

– Alle prøver ble analysert to ganger for ekstra sikkerhet, og DNA-analyser er blant de sikreste testene vi kan gjøre. Vi hadde ingen grunn til ikke å stole på resultatene, sier Røed.

Laboratoriet i Tyskland utfører 2,5 millioner slike DNA-analyser hvert år, og sier de på det sterkeste beklager det som har skjedd.

– Det har blitt begått en feil og vi ber om unnskyldning for dette. Vi har allerede innført flere tiltak for å forhindre liknende feil. I tillegg vil vi opprette en intern gransking for å lære av det som har skjedd, sier sjefen ved det tyske laboratoriet Peter Persigehl til VG.

Styreleder for Skutebrygga sier at VGs artikler har vært en stor påkjenning for restauranten og innehaveren.

– Gjennom VGs artikler ble Skutebrygga fremstilt som en restaurant som jukser med mat. Det er alvorlig for en bedrift som er avhengige av høy troverdighet, sier styreleder George H. Fulford.

Han legger til at VG fikk dokumentasjon som indikerte at Eurofins funn ikke kunne stemme, allerede før artiklene ble publisert..

– Vi forventer en uforbeholden beklagelse. Vi har fått mange negative tilbakemeldinger og det er liten tvil om at disse sakene har skadet vårt omdømme. Vår innehaver er en dyktig fagmann som er profilert i sitt nærmiljø, og dette har vært tungt for ham.

– Hva tenker du om den feilen Eurofins innrømmer å ha begått?

– Det vi har hevdet hele veien, er blitt bekreftet. Vi er skremt over at vi ikke ble lyttet til da vi forsøkte å stanse den uriktige artikkelen, men er nå tilfreds med at feilen blir beklaget og at Skutebrygga får en uforbeholden unnskyldning. Det fortjener både eieren og hans medarbeidere. For Eurofins og VG bør feilen være en alvorlig påminnelse om hvilket ansvar de har i slike saker, sier Fulford.

VG skrev i samme artikkelserie om hvordan Mona Lisa restaurant i Oslo serverte noe annet enn det de skrev på menyen. Disse prøvene er nå analysert for tredje gang.

– På grunn av det som har skjedd har vi også gjennomgått disse prøvene på ny, og kan bekrefte at de andre resultatene som ble publisert i VG er hundre prosent korrekte, sier Jon Ragnar Røed i Eurofins.

Les også

 1. Drammen-restaurant serverte gris i stedet for villsvin

  VG bestilte urtemarinert villsvin på Skutebrygga i Drammen, men ble servert vanlig gris.

Flere artikler

 1. Pluss content

  VG beklager: Matprøve var feil

 2. Eurofins beklager: Alle analysene fra restaurant Skutebrygga er villsvin

 3. VG AVSLØRER: Restaurant jukset med maten: Byttet ut eksklusive råvarer med billigere alternativer

 4. Restaurantjukset: Mattilsynet vil gjennomføre tilsyn etter VG-avsløring

 5. Gard Steiro til VGs lesere: – Fryktelig, fryktelig lei meg

Fra andre aviser

 1. VG beskyldte restaurant for matjuks - tok feil

  Aftenposten
 2. Derfor tok det VG seks dager å beklage

  Aftenposten
 3. VG: Mona Lisa jukset med maten

  Aftenposten
 4. Mattilsynet varsler flere kontroller mot Mona Lisa Huset

  Aftenposten
 5. VG med beklagelser i fire saker:

  Aftenposten
 6. Dette skriver verdenspressen om Under

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder