To dømt for brutalt ran av eldre ektepar

Mens ekteparet på rundt 70 år satt fastbundet i sitt
eget hjem, fratok de maskerte og bevæpnede mennene dem verdier for nærmere tre millioner kroner.

Det heter det i en fersk dom fra Oslo tingrett. Nå er to polske statsborgere dømt for det brutale ranet på Smestad i Oslo 20. februar i år.

Begge de fornærmede er sterkt preget av ranet og har ifølge dommen slitt med søvnproblemer, tretthet, slitenhet og utrygghet i ettertid.

Truet til å vise safen

De to ble truet med pistol før de ble fastbundet og holdt fanget i sitt eget hjem, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Videre står det at kvinnen, som nettopp hadde dusjet da mennene tok seg inn gjennom kjellervinduet, ble slått og bundet til en stol med strips. Hun fikk hodet tildekket av en badekåpe. Hennes ektemann skal ha fått en pistol rettet mot seg, og blitt truet til å vise veien til ekteparets safe. Senere skal også han ha blitt fastbundet og fått hodet tildekket med en genser.

Dramatisk i Porsgrunn: Eldre kvinne ranet av mann med ljå

Mens de to fornærmede satt hjelpeløse i sitt eget hjem skal gjerningspersonene ha forsynt seg av smykker, sølvtøy og andre verdisaker til en verdi på nærmere tre millioner kroner. Ifølge dommen hadde det dramatiske ranet en varighet på mer enn en time.

Etter ranet skal de fornærmede ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand.

Var redde for å bli drept

Nå er en polsk 49-åring dømt til fire års fengsel, og en polsk 29-åring dømt til tre år og ti måneders fengsel, for det brutale ranet.

To menn og en kvinne ble i mars i år pågrepet for det brutale ranet. En av disse var den dømte 49-åringen.

Ifølge dommen var det 29-åringen som sammen med en annen mann gjennomførte ranet. I mellomtiden satt 49-åringen og ventet i bilen utenfor store deler av tiden. Selv om ikke 49-åringen skal ha hatt en like delaktig rolle i selve ranet mener retten at dette skal tillegges liten vekt, da han åpenbart skal ha vært klar over hva som skulle skje i boligen til de to fornærmede.

Fra 2013: 71-åring alvorlig skadet etter brutalt ran i Kristiansand

Retten legger vekt på at ranet ble brutalt utført, var nøye planlagt og profesjonelt utført med maskering og våpen. Samtidig legges det vekt på at handlingen ble utført av flere i fellesskap overfor to forsvarsløse personer som opplevde det hele som skremmende, og at utbyttet gjaldt en betydelig verdi.

– Selve ranshandlingen pågikk dessuten i mer enn en time, etter at adgang til boligen var sikret en times tid i forveien. De fornærmede opplevde ranet som et sjokk og var redde for å bli skutt og drept, heter det i dommen.

I tillegg skal kvinnen ha vært redd for å bli voldtatt.

Tidligere domfelt

49-åringen er tidligere domfelt tre ganger for ulike tilfeller av narkotikaforbud, kjøring i påvirket tilstand, brudd på knivforbudet, våpenovertredelser og grovt tyveri. 29-åringen er tidligere straffet for legemiddelovertredelse, tyveri og narkotikalovbrudd.

Les også: 93-åring brutalt ranet for fem pund

Ifølge dommen ble det blant annet funnet sølvtøy, smykker, bagger og ammunisjon som stammet fra ranet i en leilighet på Ullern hvor mennene bodde.

Anker dommen

Ingen av de to mennene erkjenner imidlertid straffskyld for ranet.

Mennenes advokater ønsker ikke å kommentere dommen utover at den kommer til å bli anket.

– Vi er ikke enige i dommen, og den kommer til å bli anket, sier 49-åringens advokat Bjørn Philipson.

29-åringens advokat Øyvind Bratlien sier følgende:

– Min klient hevder at han ikke er skyldig i ranet, og dommen kommer til å bli anket.

Lest denne? Tilsto brutalt ran av Anders Flaa (80)

I tillegg til det grove ranet dømmes 49-åringen for fire helerier, trusler overfor samboer, brudd på besøksforbud, bruk av amfetamin samt ulovlig besittelse av batonger. Han erkjente seg kun skyldig for bruk av amfetamin.

29-årngen dømmes for ranet, samt bilbrukstyveri, uaktsom kjøring i påvirket tilstand og unnlatt stans for promillekontroll samt brudd på knivforbudet. Han erkjente seg skyldig for tre brudd på vegtrafikkloven, blant annet bruk av narkotika, samt for å ha båret en foldekniv på offentlig sted.

Svenske Elina Johansson (93): Jaget innbruddstyven på dør før han rakk å stjele noe som helst.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder