SIER NEI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

SIER NEI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Frode Hansen VG

Sp: Vil ikke la EU
behandle asylsøknadene

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha full norsk råderett over asylpolitikken, og ber regjeringen avvise forslag om å overlate behandling av asylsøknader til EU.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Regjeringen må være tydelig på at vi ikke kan gi fra oss kontrollen over vår asylpolitkk til et EU-organ, sier Vedum til VG.

VG omtalte fredag morgen forslaget som EU nå vurderer: At EU og ikke medlemslandene skal innvilge eller avslå søknader om asyl.

Kommende uke skal EU-kommisjonen legge fram forslag om reformer i den såkalte Dublin-forordningen, som Norge er med i, og som gir føringer på Schengen-landenes asylpolitikk.

Stefan Löfven, den svenske sosialdemokratiske statsministeren, har offentlig foreslått en ny ordning hvor søker asyl i EU og ikke i enkeltland.

Medlemslandene skal så ta imot de som får asyl ut fra en avtalt kvotefordeling.

Les VG-rapporten om Festning Europa

I strid med Grunnloven

Det reagerer Sp sterkt negativt på. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til VG at det i så fall vil kreve endringer i Grunnloven og at Norge avstår suverenitet, noe Sp ikke vil være med på:

– Det er folk i Norge som gjennom valg skal bestemme norsk asylpolitikk og dermed hvem som skal få adgang til riket. Nå har vi allerede mange som skal integreres i Norge. Om disse i fremtiden skal komme på ordre fra Brussel, vil integreringsjobben bli svært vanskelig fordi den ikke vil ha nasjonal legitimitet, sier Vedum.

Kan stenge Norge ute av Schengen

EU kan neppe binde utenforlandet Norge til å delta i en slik sentral asylbehandling gjennom Schengen-samarbeidet, med mindre Norge slutter seg til frivillig.

Prisen for å stå utenfor kan imidlertid bli at man ikke får delta fullt ut i Schengen-samarbeidet, ifølge Stefan Löfven, den svenske statsministeren.

«Jeg kan ikke se hvordan land som ikke vil delta i et felles asylsystem, kan delta i Schengen-samarbeidet heller», sa Löfven til EU-parlamentet før påske, ifølge Aftonbladet.

Tar stilling senere

Regjeringen har foreløpig ikke noen oppfatning om forslaget. Statssekretær Marit Berger Røsland (H) hos innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) uttaler til VG at de er kjent med at det pågår diskusjoner om endringer i Dublin-systemet og eventuelt mer samordnet asylsaksbehandling i EU:

«Det er imidlertid ikke fremmet noe forslag om dette fra Kommisjonen. Regjeringen vil ta stilling til dette dersom et forslag fremmes.Vi er fra norsk side opptatt av at alle land må bidra slik at ikke bare noen få må ta hele byrden», skriver Røsland i en epost til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder