USIKKER: Erling Holmøy tror ikke nødvendigvis det blir ro i SSB selv om Meyer er ferdig. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Erling Holmøy: – Meyers avgang tilsier ikke at det blir ro

Christine Meyer er ferdig som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB). Forsker Erling Holmøy har vært en del av striden om byrået, og er ikke sikker på at det nå blir ro rundt byrået.

Artikkelen er over to år gammel

Søndag kom nyheten om at Christine Meyer er ferdig som sjef i Statistisk sentralbyrå (SSB), etter flere uker med hard kritikk og oppvaskmøter med finansminister Siv Jensen.

Saken blusset opp da det ble kjent at Erling Holmøy, mannen bak innvandrerregnskapene, skulle flyttes fra forsknings- til statistikkavdelingen i SSB. Han tror ikke at det nødvendigvis blir stille i byrået selv om Meyer er ferdig som sjef.

Bakgrunn: Åpen maktkamp mellom SSB-Meyer og Siv Jensen: Dette er konflikten

– Det har blitt pisket opp en stemning i SSB som har skapt et vanskelig arbeidsmiljø. Meyers avgang tilsier ikke at det blir ro, sier han.

Ny sjef avgjør

Han tror det avhenger av hvem som kommer inn i sjefsstolen og hva den personen gjør med den planlagte omleggingen.

Finansdepartementet vil be styret i SSB om å finne en midlertidig erstatter frem til en permanent arvtager for Meyer er klar.

Holmøy mente SSB trenerte rapport: SSB-ledelsen holdt tilbake kontroversiell innvandringsrapport

Holmøy har forståelse for Finansdepartementet og Siv Jensens syn på saken. Finansministeren sa fredag at hun ikke lenger har tillit til Meyer.

– Jeg skjønner godt at de er skeptiske, og jeg mener det har skjedd ting når det gjelder ensrettingen av forskningsavdelingen som flere av oss internt har gjort oppmerksom på at var et problem, sier han.

Her snakker Holmøy om situasjonen i SSB fredag:

Positiv Cappelen

Noen ansatte i SSB ser mer lyst på at Meyer-saken nå er avklart.

STILLE: Ådne Cappelen håper nå på ro i SSB. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

– Det er dette vi trenger nå, ro til å jobbe, sier forsker Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) til VG om at Christine Meyer er ferdig som sjef.

Etter flere uker med bråk, tror den erfarne forskeren og tidligere forskningsdirektøren at byrået har godt av en roligere periode.

Les også: Ansatte om konflikten: Stor belastning

– Finansdepartementet må finne en erstatter, frem til stillingen blir utlyst og tilsatt på en normal måte, legger han til.

Flere ansatte i SSB har fortalt VG om en krevende tid de siste ukene, senest på lørdag.

– Som ansatt ønsker jeg at vi nå kan få arbeidsro til å gjøre våre oppgaver og at vi nå får en ledelse som venter på arbeidet til Statistikklovutvalget, sier forsker Pål Boug.

– Jeg tror våre medlemmer er veldig spente på hva som skjer de nærmeste dagene og med omorganiseringsprosessene videre, sier Johan Fosen, leder for fagforeningen Akademikerne i SSB.

Politikere reagerer: Ap og KrF krever avklaring fra Jensen om SSB-bråket

Meyer har i de siste ukene blitt utsatt for massiv kritikk fra en rekke forskjellige aktører, og vært på flere oppvaskmøter med finansminister Siv Jensen. Fredag gikk hun og Jensen i tillegg i strupene på hverandre, samtidig som de forhandlet om en sluttpakke i hemmelighet.

Finansdepartementet vil nå be styret i Statistisk sentralbyrå om å finne en som kan være midlertidig leder for virksomheten, samtidig som det arbeides med å finne en permanent erstatter for Meyer.

Krever stans

Tillitsvalgte i Norsk tjenestemannslags (NTL) Oslo-avdeling i SSB skriver i en pressemelding at de krever pause i de mange omleggingsprosessene som foregår.

– NTL SSB Oslo ønsker å mane til ro og verdighet i den vanskelige situasjonen de ansatte i SSB befinner seg i. Vi ber om at ingen nå er med på å eskalere eventuelle interne konflikter. Vi ber om at ingen nå er med på å eskalere eventuelle interne konflikter. Vi krever nå at alle omorganiseringer settes i bero i påvente av ansettelse av ny administrerende direktør og at statistikklovutvalgets arbeid sluttføres, står det.

Her får du en forklaring på konflikten:

Sp er fornøyd

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er fornøyd med at Meyer går.

– Det er klokt at Meyer nå fratrer, sier han.

Han mener dette gir SSB og de ansatte mulighet til å legge den turbulente tiden bak seg. Imidlertid synes han omleggingsprosessen burde vært stanset og ikke satt på vent.

– Det er viktig at ny ledelse i SSB kan starte jobben med å gjenvinne tilliten til byrået hos sentrale samfunnsaktører. Da er det uheldig at det nær sagt skal ligge skjeletter igjen i skapet etter Meyer, sier han.

Man kan vurdere hva slags endringer det er behov for når Statistikklovutvalget kommer med sin innstilling, mener Gjelsvik.

Startet i oktober

Oppstyret rundt omleggingen i SSB blusset opp 21. oktober, da det ble kjent at Holmøy, mannen bak de såkalte innvandrerregnskapene, og andre ansatte i forskningsavdelingen skulle flyttes.

Det hele toppet seg fredag, da hun ikke ville møte Jensen uten å ha med seg advokat Dag Steinfeld. Det sa Jensen nei til, og de hadde begge hver sin pressekonferanse senere på dagen. Meyer uttrykte bekymring for SSBs uavhengighet, mens Jensen sa hun ikke hadde tillit til Meyer.

Fikk du med deg? Finansdepartementet: Møtet med SSB-direktøren var ikke et oppsigelsesmøte

Siden har de to partene forhandlet om en sluttpakke, som de ble enige om søndag.

Her kan du se Meyers oppgjør med Jensen og Finansdepartementet fredag:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder