KLAR FOR JOBBEN: Per-Kristian Foss overrasket da han svarte positivt på spørsmål i et kandidatintervju i Høyre om han kunne stille som statsministerkandidat. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

Foss sa ja til å bli statsminister

Overrasket i lukket kandidat- intervju i Høyre

I et lukket kandidatintervju med Oslo Høyres nominasjonskomité, slapp Per-Kristian Foss bomben: Hvis Høyre ber ham om å bli partiets statsministerkandidat, vil han svare ja.

Flere medlemmer i komiteen kvapp til over svaret til Foss.

Nominasjonskomiteen ville ifølge VGs kilder vite hvorfor Foss ville ha nok en periode som stortingsrepresentant etter 27 år på Stortinget og en periode som finansminister.

Les også:Her er Ernas maktplan.

Foss svarte at han fortsatt hadde mye ugjort og ser på seg selv som en allround politiker.

Deretter fikk Foss spørsmålet om han hadde lyst til å bli Høyres statsministerkandidat.

Ryddig og lojalt

Den tidligere Høyre-nestlederen svarte at han var villig til å påta seg oppgaven dersom partiledelsen eller partiet ber ham om det.

Les også:Folket vil ha Jens fremfor Erna.

Det bekrefter fire kilder VG har snakket med, uavhengig av hverandre.

- Vi hadde ventet at han skulle svare nei, men isteden la han ballen til partiledelsen. Han la ikke brystkassen frem heller. Han opptrådte ryddig og lojalt, sier en kilde.

- Jeg kommer ikke til å kommentere noe av det jeg sa, for det var et lukket møte, sier Per-Kristian Foss til VG.

Vil ikke kommentere

- Hvis det skulle oppstå en situasjon der partiet eller partiledelsen ber deg om å stille som statsministerkandidat, vil du gjøre det?

- Jeg har ingen kommentar til min egen posisjon og valg.

- Har du lyst til å bli statsminister?

- Jeg kommenterer ikke min egen person og valg. Det som er avklart, er at jeg har lyst til å fortsette som stortingsrepresentant, sier Foss.

Les også:Krever at Erna Solberg blir statsminister.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GREIT: Erna Solberg synes det er greit at Per-Kristian Foss også vil være statsminister. Hun er likevel trygg på at partiet har valgt sin kandidat. Foto: SCANPIX

- Hvem bestemmer hvem som skal være Høyres statsministerkandidat?

- Det er partiets organer. Det har alltid vært Høyres leder og parlamentariske leder. Det er ingen tvil om at Erna er Høyres statsministerkandidat, sier Foss.

- Er det formelt sett noe i veien for at landsmøtet til våren velger en annen kandidat enn partilederen som statsministerkandidat?

- Det spørsmålet synes jeg du skal stille til Høyres leder, svarer Foss.

Klar og tydelig

Erna Solberg sier det ikke er noe i veien for at Høyres landsmøte kan velge en annen statsministerkandidat, men at hun er trygg på at Høyre allerede har gjort sitt valg.

- Jeg vet ikke hva som foregår på lukkede nominasjonskomitémøter i Oslo, men jeg håper mange i Høyre sier ja og viser at de har slike ambisjoner, når de får et slikt spørsmål. Noe annet ville vært fattigslig for Høyre, sier Solberg til VG.

Les også:Sponheim knuser eget regjeringsalternativ.

- Har du vurdert delt lederskap for Høyre?

- Jeg vurderer alltid hva som er best for Høyre. Nå vurderer jeg det slik at det er best med en klar og tydelig ledelse, sier Solberg, som beskriver Foss som dyktig og flink.

Les resten av intervjuet og flere reaksjoner på utspillet i dagens VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder