MØTTE PRESSEN: Byrådsleder Erling Lae og politimester Arnfinn Gjengedal etter tirsdagens møte i politirådet i forbindelse med opptøyene i Oslo sentrum i forrige uke. Foto: Scanpix

Må stå til rette etter gatekampene i Oslo

Ungdommene som sto bak opptøyene i Oslo i forrige uke må regne med å stå til rette for sine handlinger. Samtidig skal de få oppfølging.

Artikkelen er over 11 år gammel


- De aller fleste vi her snakker om er ungdom som er født og oppvokst i Norge. De kjenner lover og regler, vet hva som er rett og galt, sier politimester Anstein Gjengedal.

Han sier at påtaleunnlatelse, slik enkelte har tatt til orde for, er helt uaktuelt, og minner om at grovt skadeverk straffes med opptil seks års fengsel.

Les også:Frykter ungdomskrig i Norge

Oppfølging

Tirsdag ettermiddag var Gjengedal i møte i det såkalte politirådet, som ledes av byrådsleder Erling Lae (H). Rådet er et samarbeidsorgan for Oslo kommune og Oslo-politiet.
Alle de 160 som ble pågrepet i demonstrasjonene torsdag og lørdag i forrige uke får nå en eller annen form for oppfølging fra sin bydel. Det er inngått et tett samarbeid mellom politi, skole og barnevern.

VGTV:Her knuser demonstrantene Karl Johan

- Det er snakk om litt ulike reaksjoner. For noen er straffereaksjoner nødvendig, for andre kan det være aktuelt at barnevernet griper inn. Det er litt avhengig av alder, sier Lae.

Et av tiltakene som nå er satt i gang er at det drives informasjonsarbeid i skolene.

- Det er viktig å få fram at dette ikke er tøft, men innmari feigt, sier Lae.

Oppfølgingssamtaler er et annet virkemiddel. Manglerud politistasjon har kalt inn 14 ungdommer under 18 år til bekymringssamtale med foreldrene til stede.

- Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra foreldrene vi har tatt kontakt med og begynner samtalen med de første onsdag. Vi regner med å bli ferdige i løpet av uka, sier stasjonssjef Gro Smedsrud.

Ikke i bås

Saken fortsetter under bildet!

MØTTES ETTER OPPTØYER: Byrådsleder Erling Lae ( til høyre) og politimester Arnfinn Gjengedal. Foto: Scanpix


Byrådsleder Erling Lae avbrøt ferien sin og kom hjem til Oslo mandag etter opptøyene i forrige uke. Både han og politimester Gjengedal advarte etter møtet i politirådet tirsdag mot å fokusere på etnisitet.

- Vi må ikke gjøre etnisitet til en hovedsak. Det kan virke stigmatiserende, og er litt farlig, sier Gjengedal.

- Har du begått en ulovlighet, så har du begått en ulovlighet. Da betyr det ikke så mye hvor foreldrene dine er født. Det er ingen grunn til å generalisere, og fokusere på innvandrere. Vi må ikke analysere dette i senk. Her dreier det seg om hærverk, sier Lae.

Se de dramatiske bildene her!

Byrådslederen var tirsdag også i møte med justisminister Knut Storberget (Ap) og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) for å informere om tiltakene Oslo kommune nå har satt i gang.

PREGET: Karl Johan var tydelig preget av opprøret som herjet byen torsdag ettermiddag og kveld. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder