PASSERTE JORDEN: Disse fem radarbildene av asteroiden 2007 TU24 ble tatt av NASA 24. januar. Hver pixel er cirka 20 meter. Tirsdag morgen passert asteroiden nært jorden, men på betryggende avstand. Foto: SCANPIX

Asteroide bommet på jorden

En enorm steinklump, med en diameter på rundt 250 meter, passerte nært jorden tirsdag morgen.

Heldigvis skjedde det på betryggende avstand, og det skal vi være glade for. NASA har nemlig slått fast at asteroiden, som har betegnelsen 2007 TU24, kunne ha ødelagt et område på størrelse med Sør-Norge hvis den hadde truffet jorden.

Asteroiden passerte jorden tirsdag morgen klokken 09:33.

Astronomene har visst ganske lenge at den ikke var noen trussel. Men da den ble oppdaget i oktober i fjor, ble det mye hektisk regnevirksomhet før forskerne med sikkerhet kunne si at asteroiden ikke kom til å treffe oss.

God margin

Da den suste forbi oss tirsdag morgen, var den betryggende 537.000 kilometer unna. Det er 1,4 ganger avstanden mellom oss og månen. I astronomisk sammenheng er det likevel svært nært, og en rekke observasjonsinstrumenter har vært rettet mot asteroiden de siste dagene.

De kommer også til å følge den så lenge de kan, for en slik nærpassering er en gyllen anledning til å studere en type himmellegeme det ikke er lett å få adgang til.

Kommer enda nærmere

Tirsdagens nærpassering er også en påminnelse om at jorden fra tid til annen er truet av store himmellegemer på kollisjonskurs med oss. Det har skjedd en rekke ganger at jorden er blitt truffet av store himmellegemer. De fleste kjenner til nedslaget som trolig utryddet dinosaurene for 65 millioner år siden. I «nyere tid», for 49.000 år siden, ble Arizona i USA truffet av en 45 meter stor metallklump som laget et 1,45 kilometer og 160 meter dypt krater.

Fredag 13. april 2029 får vi en virkelig nærpassering. På Knut Jørgen Røed Ødegaards nettside Bang i Rommet kan man lese om asteroiden Apophis som kommer til å passer så nær jorden at den flyr under banen til TV-satellittene.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder