Dagens gladeste mann

CAFÉ SKANSEN (VG Nett) Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har kjent finansminister Kristin Halvorsen lengst av alle statsråder, men vil ikke røpe hva han har gjort for å få partifellens gavepakke.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

BUDSJETTGLEDE: Statsråd Erik Solheim og statssekretær Heidi Sørensen feirer med kake etter budsjettløft både til miljø og bistand. Foto: Tanja Irén Berg

Solheim kan feire et historisk godt miljøbudsjett - og ikke minst et skyhøyt budsjettbeløp til bistand.

- Hva er det Solheim har på Halvorsen som gjør at begge hans departement er årets budsjettvinnere, spurte Lars Sponheim (V) med et smil fra Stortingets talerstol etter finanstalen tirsdag.

LES OGSÅ:Her er budsjettvinnerne

- Det var dagens morsomste kommentar, sa Erik Solheim på en pressekonferanse på Café Skansen i Oslo tirsdag ettermiddag. Uten at han vil utdype replikken mer enn å konstatere det glade faktum.

- Dette er en gledens dag. For første gang foreslår regjeringen å gi én prosent av Norges bruttonasjonalinntekt (BNI) til bistand. Det er det mange som har jobbet hardt for å få til i mange år, sier Solheim.

Fire milliarder mer

Regjeringen foreslår å sette av over hele 26 milliarder til utviklingssamarbeid. Det er nesten fire milliarder mer enn i år.

- Dette er en stor seier for verdens fattige, mener miljø- og utviklingsminister Solheim.

SAMLESIDE:Les alt om statsbudsjettet 2009

1%: For første gang setter budsjettet av en prosent av BNI til bistand. Foto: Tanja Irén Berg

Også satsingen på miljø er historisk høy. I budsjettet foreslår regjeringen å øke miljøverndepartementets budsjett med 810 millioner kroner. Det vil si en økning på nesten 25 prosent fra i år.

- Det er rett og slett veldig, veldig bra, oppsummerer Solheim.

Mange gratulanter

SV-statsråden feiret med kake sammen med et 50-talls fremmøte på pressekonferansen tirsdag ettermiddag. Rekken av gratulanter var lang på Café Skansen. Blant dem ekspert på energi, miljøvern og friluftsliv, Øystein Dahle.

Artikkelen fortsetter under bildet!

FORNØYD: Mangeåring naturvernkjemper og miljøekspert Øystein Dahle er blant budsjettvinnerne. Foto: Tanja Irén Berg

- Vi er strålende fornøyd. Vi har lenge hørt regjeringen si at satsing på miljø er viktig, men nå viser de at de mener det. Ressurser er viktig for handling, sier Dahle, som er styreleder i Worldwatch Institute, samt Friluftslivets fellesorganisasjon.
HVA SYNES DU OM STATSBUDSJETTET?Si din mening her.

Svarte til forventningene

Han medgir at han hadde et godt håp om at økningen skulle bli så stor som den ble.

- Det var høyst nødvendig med dette løftet. Det er veldig mye mer som trengs, så nå er det viktig at satsingen fortsetter i årene fremover. Det blir spennende å se hvordan pengene blir brukt, sier Dahle til VG Nett.

Finansministeren Tett på nett på VG Nett

Miljøsatsingen er spesielt sterk innenfor naturvern, men det blir også mer penger til klimatiltak og kulturminner.

- Det er svært viktig for folk flest å ta vare på kulturminner. Det så vi senest i Bergen, der fire sjøboder brant i løpet av kort tid. Folk reagerer sterkt når de mister noe som betyr noe, betegner Solheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder