FALT I SMAK: Kylling, ratatouille, ris og salat falt umiddelbart i smak hos VGs lille smakspanel - åttendeklassingene gard Visdal Halvorsen (13), Anna Karoline Engh (13) og Agnes Øster (13). Foto: Espen Braata
FALT I SMAK: Kylling, ratatouille, ris og salat falt umiddelbart i smak hos VGs lille smakspanel - åttendeklassingene gard Visdal Halvorsen (13), Anna Karoline Engh (13) og Agnes Øster (13). Foto: Espen Braata

Gourmetskole tilbyr varmlunsj

INNENRIKS

FORNEBU (VG) På landets første skolerestaurant forsyner elevene seg med marinerte kyllinglår, ratatouille, salatbuffé og crème fraîche med urter.

Publisert:

Ut med tørre brødskiver med svett gulost. Inn med rykende varme hovedretter servert fra skolens eget restaurantkjøkken.

I går åpnet flunkende nye Hundsund skole på Fornebu i Bærum glassdørene til den fristende buffeen, med frisk salat og dagens hovedrett til sultne ungdomsskoleelever.

En egen heltidsansatt kokk har satt sammen en variert meny over seks uker. Fra et topp moderne kjøkken som skal kunne bespise 500 mennesker, kunne kjøkkensjef Ove Sjåstad konstatere at elevene forsynte seg rikelig av både salat og ratatouille.

Gode matvaner

Og det beste av alt, ifølge Sjåstad: Elevene spiste opp maten. Kun kjøttløse kyllingbein ble igjen på tallerkenene etter elevenes første varme skolelunsj.

Initiativtager til skolerestauranten, Liselotte Bjelke gikk rundt restaurantbordene med tårer i øynene. Fem års forberedelser hadde ført frem.

- Hvorfor skal barn påtvinges gammel mat gjennom ti år på skolen? Matvaner læres tidlig. Det er ingen grunn til å vente til de blir voksne med å lære gode matvaner, sier Bjelke, som er prosjektleder for Skolerestauranten.

Bak tiltaket står Snarøya kvinne- og familielag.

Rundt henne sitter over 100 skoleelever. De snakker sammen, smatter og smiler. Både rektor Bjørg Nakling og Liselotte Bjelke tror det nye skolemattilbudet vil føre til mer opplagte elever som trives enda bedre på skolen.

- God ernæring skaper god læring, sier Bjelke.

700 kroner måneden

I første omgang har Hundsund skole fått økonomisk støtte fra Landbruks- og matdepartementet til å servere varm skolelunsj i september. Deretter har 130 av 160 elever sagt seg villig til å betale 700 kroner måneden for restaurantmaten.

Liselotte Bjelke synes ikke 35 kroner dagen for et komplett varmt måltid er en avskrekkende pris.

Skolen har også innført en ordning der de som ikke har råd, kan søke om å få subsidiert mat etter samme ordning som ved redusert betaling for plass i skolefritidsordningen (SFO).

Her kan du lese mer om