GRAVDE SEG UT: Nede til høyre ser du tydelig sporene etter hullet hvor fangen kom seg ut. Hullet i murveggen er nå tettet igjen. Derfra løp han på nettingtaket, før han firte seg ned i friheten ved hjelp av et laken. Foto: Trond Lillebo, Hamar Arbeiderblad

Fange gravde seg ut med kleshenger

(VG Nett) Etter å ha gravd seg tvers gjennom fengselsmuren med en kleshenger, firte fangen seg ned fra Hamar fengsel med et laken.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Historien som har klare paralleller til den amerikanske TV-serien «Prison Break», virker for utrolig til å være sann, men fangen som opprinnelig er bosatt i Oslo, forsvant sporløst fra fengselet på Hamar i forrige uke.

Først på morgenen 12. august oppdaget fengselsbetjentene at den straffedømte mannen ikke lenger befant seg innenfor fengselsmurene. Etter å ha gransket videoopptakene fra natten, fant de spor etter den svært kreative fengselsrømningen.

Gravde i flere timer

GAMMELT: Bygget som huser Hamar fengsel ble satt opp i 1864 og murveggen er porøs flere steder. Foto: Jan Petter Lynau

Klokken 02.58 fanget overvåkningskameraene opp den frihetssultne mannen, skriver Hamar Arbeiderblad. Da hadde mannen krabbet gjennom hullet i veggen - som var gravd ut ved hjelp av en kleshenger.

På andre siden av murveggen hoppet han ned på nettingen over luftegården, før han derfra løp bort til hjørnet, klatret over fire piggtråder før han firte seg ned de fem meterne mot bakken - ved hjelp av et laken!

Fengselsledelsen vet ikke hvor lang tid fangen har brukt på å grave seg gjennom muren.

- Han kan enten ha jobbet med dette over flere dager eller bare denne natten. Men vi anslår at det vil ta minst ni timer å grave seg gjennom så mye murstein, sier fengselsleder Agnar Klungland ved Hamar fengsel til HA.

Gammelt fengsel

Murbygget som huser Hamar fengsel er fra 1864 og veggene er porøse. Fengselsledelsen vil nå granske rutinene sine.

- Murpussen som ble brukt i 1864 er nok av dårligere kvalitet enn den som brukes i dag, konstaterer Klungland overfor VG Nett.

Dette er ikke den første fangen som har rømt fra Hamar fengsel. Også for noen år siden var det fanger som tok seg ut, men disse ble pågrepet kort tid etterpå i sentrum av byen.

Fangen som gravde seg ut i forrige uke er fortsatt på rømmen, men ifølge fengselsledelsen skal han ikke være farlig for allmenheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder