SKJERMET: Bak høye gjerder og en lukket dør i sin bolig i Sør-Frankrike holder Pepsi-rådgiver Gro Harlem Brundtland tett som sine inntekter fra brusguganten. Foto: Kristoffer Sandberg

Pepsi-Gro viker ikke

NICE/OSLO (VG) Pepsi-rådgiver Gro Harlem Brundtland viker ikke en millimeter overfor sine kritikere og nekter steilt å fortelle om sine inntekter, utover at hun får en dollar for å dra til Bali.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


Av BJØRN HAUGAN, MARIANNE JOHANSEN, LARS MAGNE SUNNANÅ, LINN K. YTTERVIK og KRISTOFFER SANDBERG (foto)
VG forsøkte i går å komme i kontakt med Harlem Brundtland, som er fast bosatt i Sør-Frankrike. Vi besøkte hennes villa som ligger nordvest i utkanten av feriebyen Nice, cirka en halvtime fra flyplassen Cote d'Azur.

Etter det VG får opplyst var Pepsis helserådgiver var hjemme, men ønsket ikke å kommentere det hjemlige brusinntektsbråket.

Etter en strategivurdering sammen med sin medierådgiver Jon Mørland i går, ga han og Harlem Brundtland VG følgende skriftlige redegjørelse:

«Gro Harlem Brundtland har pensjon som tidligere regjeringsmedlem og stortingsrepresentant.»

Her får hun utbetalt full alderspensjon som tidligere statsminister. Den utgjør 57 prosent av statsministerens godtgjørelse, og det betyr ifølge VGs beregninger at hun får 678 870 kroner i statsministerpensjon i året.

Mørland og Brundtland skriver videre:

«I årene etter WHO har hun påtatt seg ulike oppgaver og vært rådgiver for FN og FNs organer samt United Nations Foundation (Turner-gaven til FN), oppgaver som har vært og er ulønnet. Hun har også gitt råd og holdt foredrag på områder hun føler er viktige, interessante og engasjerende om internasjonale spørsmål, helse, miljø og klima og om kvinner og likestilling. Noen av disse er betalt, andre er det ikke.»

Mørland opplyser at hennes FN-oppdrag på Bali gir henne «en dollar» i inntekt.

Han sier at Harlem Brundtland synes det er viktig å stå på sin linje om at private forhold er noe hun ikke opplyser om.

Siden Harlem Brundtland er bosatt utenlands, gir ikke ligningslistene særlig informasjon om hennes inntektsforhold. Listen viser null i inntekt, men også at hun betalte 5017 kroner i skatt.

I årene som WHO-sjef valgte hun å ta ut pensjonen ved å få den lagt på lønnen.

Det betyr at hun ikke har noen WHO-pensjon ved siden av sin statspensjon.

Som sjef i WHO hadde Gro Harlem Brundtland en brutto grunnlønn på mellom 1,4-1,8 millioner kroner i årene 1998-2003, viser møtereferater WHO har lagt ut offentlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder