FÅR KRITIKK: Her i Groruddalen, nærmere bestemt på Kaldbakken, vokste Jan Bøhler opp. Og dette er blant områdene i Oslo som har utfordringer med svært høy andel minoritetsspråklige elever på skoer. Foto: Krister Sørbø

Bøhler med sosial bombe inn i Ap-landsmøtet

Krever at innvandrere deltar på dugnader og foreldremøter

Dersom Ap ikke tar grep i integreringspolitikken nå, står Norge overfor en stor sosial bombe, mener leder i Oslo Ap, Jan Bøhler.

Publisert:

Sentralstyremedlemmet og stortingsrepresentanten kommer nå med en rekke vidtgående forslag:

Han vil få innvandrere til å delta i dugnader i borettslag, og han vil iverksette tiltak for å hindre for mange innvandrere på enkeltskoler.

- Vi står overfor et dramatisk veivalg i det norske samfunnet, tordner den meget sentrale Ap-politikeren.

Les også:Gahr Støre: - Sliter med integreringen.

Advarer partiet

- Tar ikke Aps landsmøte de nødvendige grepene og innfører sterkere tiltak for å inkludere innvandringsbefolkningen, så får vi større skepsis og problemer, sier Bøhler til VG.

Les også:Delte meninger om Bølers utspill

I et kraftig oppgjør med sitt eget partis integreringspolitikk, advarer nå Bøhler partiet mot å unnlate å ta grep når Ap møtes til landsmøte første helgen etter påske.

Les også:Ap: - Frps kvinnepolitikk hindrer integrering.

Han mener det politiske slaget om inkluderingspolitikken står i Groruddalen.

- Dersom vi lykkes i praksis med sterke grep for inkludering her, så lykkes vi også i å redusere Frps styrke i distriktene, sier Bøhler.

TIL ANGREP: Jan Bøhler tar et kraftig oppgjør med sitt eget partis integreringspolitikk. Her er Ap-leder Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix

Bøhlers forslag

Han oppfordrer Ap sterkt til skjerpe partiprogrammet når partiet møtes til landsmøte om to uker:

<li> Oppvekst: Gratis kjernetid i barnehagen i alle områder som har stor innvandrerbefolkning, og leksehjelp midt i skoledagen. Vurdere å endre opptaksområder for å unngå rene minoritetsskoler. I tillegg skal videregående skoler sette inn umiddelbare tiltak mot elever som dropper ut av skolen frem til de er 18 år.

<li> Foreldrestøtte: Oppsøke innvandrerforeldre og forklare dugnadsarbeid og foreldres rolle i idrettslag og borettslag. I tillegg gjøre det nær obligatorisk å delta på foreldremøter i skole og barnehager.

Les også:Vil utvise innvandrere som drar for ofte til hjemlandet.

<li> Kriminalitet: Stanse all omsetning og bruk av rusmiddelet khat, etablere et effektivt apparat for å transportere illegale innvandrere ut av landet og nedkjempe kriminelle gjenger.

<li> Helseproblemer: Bedre skolehelsetjeneste, forebyggende arbeid i forhold til diabetes, bedre tolketjeneste på sykehus og bedre informasjon fra fastleger for å minske de økende helseforskjellene mellom Oslo Øst og Vest.

- Vi har forsømt oss overfor denne gruppen av befolkningen. På grunn av khatrus settes mange somaliere ute av stand til å arbeide. Det er en stor skam, sier Bøhler.

Vaktmester'n tilbake

Nå ønsker Bøhler tilbake vaktmesteren i borettslagene.

- Gnisninger mellom etnisk norske og innvandrere i borettslag oppstår ofte på grunn av hverdagsting. Noen opplever at andre ikke deltar i dugnader. Men mange av problemene med innvandrerforeldre skyldes kun lite kunnskap om norsk tradisjon. Derfor ønsker vi egne bomiljøvaktmestere som kan klargjøre regler og hva som forventes, sier Bøhler.

Les også:Regjeringen dobler tilskudd til frivillige.

Frem til nå har inkluderingsdebatten vært styrt av elitene i Norge, mener Bøhler.

- Det er vel og bra med diskusjoner om hat på Litteraturhuset. Men der møtes eliten av norske innvandrere og eliten av nordmenn. Diskusjonene blir for teoretiske. Vi ønsker at de som bor i nærmiljø med stor innvandrerbefolkning skal delta mer i debatten, sier Bøhler.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder