FÅR REFS: Påtroppende politidirektør Øystein Mæland blir anklaget for å involvere seg i menneskehandel fordi han har fått et surrogatbarn fra USA. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

KrF og Sp raser mot politidirektør Øystein Mæland: KrF-topp: - Klare elementer av menneskehandel

- Umoralsk å bruke surrogatmor, mener Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

 • Hans Henrik Torgersen
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over ni år gammel

- Da jeg så VG i dag, så ble jeg forvirret. Og jeg ble forbauset over at man på samme dag, i samme avis, kan ha en statsråd og en politidirektør som uttaler seg diametralt motsatt i en stor sak som går på barns rettigheter, sier Øyvind Håbrekke, stortingsrepresentant for KrF.

I VG i går kom Frps justistalsmann Per Sandberg med utilslørt kritikk av regjeringen i forbindelse med utnevnelsen av Øystein Mæland som ny politidirektør. Mæland er gift med en mann, og har allerede fått et surrogatbarn fra USA. Det andre er på vei.

Moralsk forkastelig

Samme dag hadde statsråd Audun Lysbakken en kronikk i VG der han stilte spørsmål ved om surrogatindustrien kan sammenlignes med menneskehandel.

Nestleder i regjeringspartiet Sp, Trygve Slagsvold Vedum, sier han mener det er moralsk forkastelig å engasjere en surrogatmor i utlandet for å få barn.

- Vi ønsker ikke en utvikling hvor man kan leie en kvinne og hennes livmor i ni måneder for å bære fram barn. Dette ligger tett opp mot utnytting av fattige kvinner med desperat behov for penger, sier Sp-nestlederen til VG.

Han understreker at han ikke uttaler seg spesielt om den nye politidirektøren.

Også KrFs Håbrekke understreker at han ikke snakker om barna til den nye politidirektøren, men mener det er en alvorlig sak, som man må tåle å diskutere.

Tragikomisk

- I sitt virke som politidirektør vil han ofte jobbe med saker der nordmenn reiser til utlandet og gjør ting som er tillat der, men ulovlig i Norge. Det må bli en utfordring for ham selv, men også for hans medarbeidere. At han står fram og argumenterer for surrogatisaken, tvert imot sin egen regjering, blir nesten tragikomisk, sier Håbrekke.

Han mener Norge må stramme inn reglene for å komme surrogatindustrien til livs. Han peker på at det nå pågår en bred internasjonal innsats for å møte problematikken.

- Vi mener det er klare elementer av menneskehandel i surrogatindustrien. Det er også det Lysbakken stiller spørsmål ved i sin kronikk, sier Håbrekke.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken arrangerte onsdag et ekspertmøte på feltet. Der fikk han råd som både gikk for innstramming av lovverket, en liberalisering og for å holde ting som de er i dag.

- Min bekymring er at dette blir en industri der fattige kvinner leier ut sin livmor mot betaling. Det er store problemer knyttet til det. Så langt har det vært min viktigste dimensjon. Men dette må handle om hvordan vi skal håndtere dette i fremtiden, og jeg er ikke klar til å svare på dette ennå, sier Lysbakken til VG.

Øystein Mæland vil ikke kommentere saken.

Flere artikler

 1. Øystein Mæland slipper surrogati-straff

 2. Kan ikke straffe surrogati

 3. Politidirektørens farskap blir igjen tema i Stortinget

 4. Påtroppende homofil politidirektør hentet barn i USA: - Omgår norsk lov

 5. Lysbakken får skryt for surrogati-endring

Fra andre aviser

 1. Marit Arnstad tilbake i Regjeringen

  Bergens Tidende
 2. Marit Arnstad tilbake i Regjeringen

  Bergens Tidende
 3. Vil ha forbud mot utenlandsk surrogati

  Aftenposten
 4. Sp: - Ingen store endringer i politikken

  Fædrelandsvennen
 5. KrF: Regjeringen har latt seg styre av pressgrupper

  Bergens Tidende
 6. Marit Arnstad tilbake i Regjeringen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder