SVARER PÅ TILTALEN: Trond Birkedal forklarer seg onsdag i straffesaken mot ham. Foto: Marie von Krogh/VG

- Et hakk i beltet å kunne si at du hadde sex med Birkedal

(VG Nett) Den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal nekter for å hatt sex med en mindreårig. Han mener at hovedvitnet i saken og han har en ulik virkelighetsoppfatning.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Onsdag fortsetter rettsaken mot Birkedal i Stavanger. Han er tiltalt for både seksuell omgang med barn under 16 år, seksuelt krenkende atferd og for å ha nakenfilmet flere venner og partikamerater i sin egen bolig i Stavanger.

Han aviser at det skjedde noe seksuelt på hotellrommet i 2008. Birkedals versjon av hendelsesforløpet er helt annerledes enn det 18-åringen har fortalt.

Les også: 18-åring: - Birkedal fulgte alltid unge, fulle gutter hjem

- Vesentlig forskjell i virkelighetsoppfatning

Ifølge Birkedal hadde de to en avtale om at 18-åringen, da 15 år, skulle komme og overnatte på hotellrommet hans i Oslo siden han ikke hadde råd til eget hotellrom.

- Han kom til hotellet mitt på dagen, satte igjen bagasjen, dusjet og gikk ut. Jeg gikk på kino. Rundt 23-tiden kom jeg tilbake og fikk melding der han lurte på om jeg var på rommet. Han var trøtt og ville legge seg. Jeg var også trøtt, leste litt. Om morgenen gikk han i dusjen, pakket og gikk ut. Jeg fulgte etter, sier Birkedal.

Han benekter derved at det skal ha foregått massasje, oralsex, gjensidig masturbering eller dusjing sammen.

- Han og jeg har en vesentlig forskjell i virkelighetsoppfatning, forteller Birkedal.

På spørsmål fra dommeren om hva han mente motivet til gutten var for å påstå sex var svarte Birkedal:

- Slik som jeg er blitt beskrevet som leder i FpU, en beskrivelse jeg riktignok ikke kjenner meg igjen i, så ser jeg ikke bort fra at det kunne være et «hakk i beltet» å kunne si at du hadde hatt sex med FpU-lederen.

- Trodde det var en spøk

Birkedal hevder videre at han ble kjent med beskyldningene og ryktene først sommeren 2009 da FpU-formann Ove Vanebo konfronterte ham med dem.

- Jeg ble helt satt ut og trodde først det var en spøk. Så sa jeg selvsagt at det ikke var sant.

Etter kontakt med generalsekretær Geir Mo i Frp skal de ha blitt enige om å håndtere situasjonen seriøst, Birkedal skaffer seg advokat. Så skal Vanebo ha sagt at 15-åringen hadde stått for ryktespredningen og at Vanebo ikke ville skade Birkedal eller partiet ved å gå videre med saken. Saken døde ut.

Tøft å se hverandre

Først ut i vitneboksen onsdag var Martin Bratland Andersen (20), som er fornærmet i saken. Det var han som først gikk til politiet med mistankene om at hans da gode venn Birkedal smugfilmet gutter på badet. Samme dag, 20. mars i fjor, ble 31-åringen pågrepet og siktet.

Da Bratland Andersen begynte sin forklaring tirsdag var det første gang han møtte Birkedal ansikt til ansikt etter at 31-åringen ble siktet. Begge to har gitt uttrykk for at det har vært tøft å se hverandre igjen i rettssalen.

Saken fortsetter under bildet..

HAR FORKLART SEG: Fornærmede Martin Andersen i rettsalen onsdag sammen med bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Marie von Krogh

Bratland Andersen forklarte seg tirsdag om hvordan Birkedal flere ganger nærmest insisterte på å massere ham på til dels intime steder. Dette skal ha skjedd første gang da Bratland Andersen var 15 år, og for dette er Birkedal tiltalt for seksuell handling med barn under 16 år.

Nekter for seksuelle motiver

Birkedal nekter for at det har vært seksuelle motiver bak massasjene han har gitt.

- Jeg har massert en del venner, men det har aldri vært noe seksuelle motiver eller handlinger bak dem, sier han.

Han har i retten også forklart at han har vært homofil siden tenårene, men aldri erkjent det. Han kom ikke fram til det før i sommer, men da satt det så langt inne at hans familie fikk vite det gjennom media.

Han beskriver det som å leve i en slags trykkoker, hvor han hele livet har undertrykket sin seksualitet.

- Det har aldri vært noe seksuelt med de massasjene jeg har gitt. Men i ettertid ser jeg at de kan ha vært en erstatning for en nærhet som jeg nektet meg selv.

Tiltrukket av venner

I 2008 fikk Birkedal ideen om å filme venner som var på besøk mens de dusjet hos ham.

- Selv om de var yngre enn meg var de modne, og vi hadde mye til felles, det er ikke slik at jeg er spesielt interessert i menn i den aldersgruppen som de fornærmede representerer, poengterer Birkedal.

- Hvorfor filmet du dem, spør aktor Karsten Monsen.

- Jeg ønsket å se folk som var hjemme hos meg når de dusjet og tok boblebad fordi jeg er tiltrukket av menn, av disse vennene mine.

På internett skal Birkedal ha hatt minst to falske profiler. Den ene, «Mona Hoftun», var for å komme i kontakt med menn. At noen av dem som kontaktet «Mona» var under 16 år, og derved under den seksuelle lavalder, var ikke Birkedal klar over.

Den andre profilen han opprettet under navnet Boynor var på Gaysir, et nettsted for homofile.

- Jeg hadde et behov for å oppsøke andre homofile for å snakke om hvordan det var å være skjult homofil og utveksle erfaringer.

- Tøft å sitte her

Under forklaringen uttrykte han at han er utrolig lei seg for det han har gjort mot venner og bekjente når det gjelder filmingen i dusjen og chatting på nettet.

- Det er tøft å sitte her å oppleve det jeg har utsatt andre for. Når jeg leser dette er det vanskelig å forstå at dette dreier seg om meg, forteller Birkedal i retten.

Les også: Birkedal brast i gråt da nakenfilmoffer vitnet

Birkedal har erkjent å ha smugfilmet blant andre Bratland Andersen mens han dusjet hjemme hos ham.

Birkedal har for øvrig sendt e-post til Bratland Andersen og bedt om unnskyldning. Til Magasinet Plot har han erkjent at det han gjorde var ufattelig og galt og at han vil ta sin straff for det.

(VG NETT/ NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder